10 Mart 2010 00:00

DERNEĞE KADIN ELİ DEĞİYOR

İSTANBUL’un Okmeydanı semtinde yaşayan Sivaslı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü birlikte kutladılar.

Paylaş

İSTANBUL’un Okmeydanı semtinde yaşayan Sivaslı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü birlikte kutladılar. Sivas İli Hafik İlçesi Esenli Köyü Sosyal Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hülya Sucu’nun açılış konuşmasıyla başlayan gecede, Avukat Cevriye Aydın, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesi hakkında bilgi verdi.
GENÇLER SÖZ ALDI
Dernek adına yapılan birlik ve örgütlenme çağrısının ardından, mikrofon kadınlara sunuldu. Yaşlı kadınların çekingenliğine karşın, gençlerin söz aldığı görülürken, konuşmalarda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması gerektiğine vurgu yapıldı. 4 aydır çalıştığını belirten bir konuşmacı, kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanarak ayakta durabileceğinin altını çizerek, “tırnaklarındaki ojenin veya saçlarının şeklinin” yadırganmasını eleştirdi. Konuşmacının, “Pısırıklıktan kurtulalım” çağrısı alkış aldı. Bir öğretmen ise kadınların gelişiminin önündeki engelleri birlikte kaldırabileceklerinden bahsetti ve “Bazılarınızın ‘Biz emekçi değiliz ki’ dediğinizi duydum. Evdeki kadınlar, hepiniz emekçisiniz, çocuklarınıza bakıyorsunuz; eşinize, evinize siz bakıyorsunuz. Haklarınız olduğunu bilmeniz gerekiyor” diye konuştu.
KADINLAR TEMEL HAKLARDAN MAHRUM
Daha sonra söz alan Cevriye Aydın, Türkiye’de her 100 kadından sadece 21’inin çalışabildiğini ve onların da temel insanca haklarından mahrum bırakıldığını vurguladı. Aydın ayrıca, Türkiye’de Anayasa değişikliği tartışmalarının yürütüldüğüne dikkat çekerek, kadınların bu konudaki taleplerini şöyle sıraladı: “Kadınların ekonomik özgürlüğünü kullanabilmesi sağlanmalı, çalışma yaşamında hamilelik süresince ücretsiz izin ve çocukları için kreş hakkı tanınmalı, tüm kadınlara eşit ve ücretsiz eğitim hakkı tanınmalı; kadınlara yönelik cinsel, siyasal ve ekonomik şiddet sona erdirilmeli; yaygın ücretsiz sağlık hizmeti, toplum hayatının bütün alanlarında ve yönetim kademelerinde kadınlar yer almalı...”
Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni, Süryani ve bütün diğer kesimlerden emekçilerin eşit koşullarda birlik ve kardeşlik içinde yaşaması isteğini dile getiren Aydın, “Ülke içinde ve ülke dışında savaş istemiyoruz, barış istiyoruz. Çocuklarımızın öldürmeyi değil yaşatmayı öğrenmesini istiyoruz” dedi. Aydın sözlerini, haftalarca direnişlerini kararlılıkla sürdüren TEKEL işçisi kadınlara selam göndererek tamamladı.
BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLMALIYIZ
Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Öğretmen Başak Menekşe de, kadınların dişiyle tırnağıyla bir yerlere gelebildiğini belirterek, veli toplantılarında her zaman gördükleri gibi çocukların yetiştirilmesinin bütün yükünün kadınlarda olduğuna dikkat çekti. Menekşe, “Bunları aşmanın yolu, birlik beraberlik içinde örgütlü olmaktan geçiyor” ifadesini kullandı.
Kadınların, saz eşliğinde seslendirilen türkülerle eğlendiği gecede, hazırlanan börek ve çörekleri katılımcılara erkekler sundu.
ÖNCEKİ HABER

Tariş direnişinde 8 Mart kutlaması

SONRAKİ HABER

8 Mart coşkusu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...