10 Mart 2010 00:00

En büyük engel sağlık sistemi

YEŞİL kart kullanmak zorunda olan engelliler, sağlık sisteminde yapılan değişikliklerin kendilerini olumsuz etkilediğini söylüyor.

Paylaş

YEŞİL kart kullanmak zorunda olan engelliler, sağlık sisteminde yapılan değişikliklerin kendilerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Zaten iş bulmakta zorlanan engelliler sağlık hizmeti almak için ödedikleri paralardan ve sevk olmadan istedikleri hastanelere gidememekten şikayetçi.
Görme Özürlüler Kalkındırma Derneği’nde Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin engelli vatandaşlara etkilerini konuştuk. En çok şikayet ettikleri konu zaten kendilerine iş verilmiyorken bir de üstüne hastanelere ödedikleri paralar ve yeşil kartlı oldukları için sevk olmadan istedikleri hastanelere gidememeleri.
SEVK ÇİLESİ AMELİYAT GECİKTİRDİ
Fatih Kamberoğlu, Balcalı Hastanesi’nde ameliyat olmak istemiş, fakat yeşil kart anlaşmaları iptal olduğu için kendi ameliyatı da iptal olmuş. Kamberoğlu, ameliyat olmak için SSK Hastanesi’nden Balcalı Hastanesi’ne 16 Aralık’ta ameliyat olmak için sevk aldığını, ameliyat tarihinden bir hafta önce tahlillerini yaptırdığını fakat ameliyat tarihinde hastaneye gittiğinde ameliyatının iptal olduğunu öğrendiğini anlatıyor. Hükümetin kimliğinizle istediğiniz hastaneye gidebileceksiniz vaadinde bulunduğuna dikkat çeken Kamberoğlu, “Fakat buna rağmen sevk almak zorunda kalmamdan dolayı ameliyatım gecikti. Hiç görmediğim için sevk yüzünden çocuğumu da alıkoyuyorum” dedi.
DESTEK VERİLSİN
Görüştüğümüz Engellilerden Mehmet de gözünden ameliyat olacağını fakat istediği hastaneye gidemediğini belirtti.
Dernek Başkanı Mehmet Durak da yaşanan sıkıntılara ilişkin şunları söyledi: “Engelli vatandaşlar 3 ayda bir ortalama 800 lira maaşla 8 lira muayene ücreti ödemekte güçlük çekiyor. Ülkemizde birçok görme engelli çift var. Kendileri ve çocukları hastaneye gitmek istediğinde illa ki sevk gerekiyor. Bu sevki alması için engelli olmayan birine ihtiyacı var. Bu sorun çözülürse engelliler istediği hastaneye gidebilecekler. Destek verildikten sonra engelliler her şeyi başarabilirler. Devlet işyerlerinde engellilere yüzde 3 kontenjan ayırmış. Ama işletme sahibi engelli istihdam etmektense ceza ödemeye razı oluyor. Bu toplanan paraların engellilerin eğitimine harcandığı söyleniyor ama ben ve arkadaşlarım böyle bir yardımı hiç almadık.” (Adana/EVRENSEL)
Volkan Pekal - Serkan Zor
ÖNCEKİ HABER

EK BiNA iSTiYORLAR

SONRAKİ HABER

Okuma bilmeyen kadına pankart cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...