10 Mart 2010 00:00

Ankara ‘affı’ affetmedi


Ankara, Kılıçdaroğlu’nun af çıkışını tartışıyor. Barış için önemli bir fırsat olarak görülen genel af ile ilgili Kılıçdaroğlu açıklama yapınca, konu yine Ankara gündemini ısıttı. ‘Fırsatı kaçırmayan’ partilerden birbiri ardına açıklamalar geldi.
BDP dışındaki partiler, birbirlerini suçladıkları açıklamalarında ‘affa hayır’da birleştiler. Diğer partiler ise CHP’ye yüklenmek için bunu fırsata çevirirken, CHP içinden de öneriye şiddetle karşı açıklamalar geldi. BDP, affı destekleyerek Kılıçdaroğlu’na öneriyi Meclis’e taşıma çağrısı yaptı.
CHP’DEN KARŞI AÇIKLAMALAR
Baykal’ın kurmaylarının hedefinde bu kez kendi partisinin önde gelen ismi vardı. Kılıçdaroğlu’nun “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa ‘evet’ deriz” şeklindeki sözleri, partiyi karıştırdı.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, bu sözlere sert tepki gösterdi. CNN Türk’ün canlı yayınına katılan Mengü, affa karşı olduklarını şu sözlerle dile getirdi: “Sadece İmralı’daki odasını beğenmeyen katilin mi hakları var? Orada öldürülen insanların yakınlarının hiç mi vicdanı yok? Dolaylı veya doğrudan İmralı’ya af gelirse karşı çıkarız.”
Kılıçdaroğlu’na bir cevap da CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay’dan geldi: “Türkiye’de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere inmişse, bir affın yapılması söz konusu bile olamaz.”
AKP: AFFA KARŞI
Bülent Arınç, Kılıçdaroğlu’nun “Affı destekleriz” sözüne karşılık, “Demokratik açılıma destek midir, yoksa Batman’dan alkış almak için mi söylenmiştir” sorusunu dile getirdi. Bakan Arınç, CHP’li Kılıçdaroğlu’nun destek vereceklerini açıkladığı ‘genel affın’, Öcalan’ı da cezaevinden kurtaracağını savundu ve ‘Biz buna karşıyız’ dedi. Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın veya parti yetkilisi olacak birinin, Kemal Kılıçdaroğlu’nu onaylaması veya “Onun kendi düşüncesidir, parti olarak böyle düşünmüyoruz” açıklaması yapması gerektiğini söyledi.
BAHÇELİ: GENEL AF PKK TALEBİDİR
MHP lideri, af tartışmalarıyla ilgili olarak “Bu, PKK talebidir, AB dayatmasıdır. CHP, nerede, neye, nasıl duracağını netleştirmelidir” dedi. Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, gazeteciler toplantı sonunda gündeme ilişkin sorular yönelttiler. Bahçeli, “Bu PKK talebidir, AB dayatmasıdır. CHP, nerede, neye, nasıl duracağını netleştirmelidir. Böyle gelişigüzel, coğrafyaya dağılmış şekliyle siyaset üretilmez. Herkes nerede konuşacaksa konuşsun ama esas söz başkent olmalıdır’’ dedi.
UMARIM MECLİS’TE SÖYLERLER
Kılıçdaroğlu’na en net destek BDP’den geldi. BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, “Diğer partiler Güneydoğu’ya gittiklerinde, bir tabir var; ‘Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar’... Oradaki gerçekliği görüyorlar. Önemli olan, bunu Ankara’da da söylemesidir. Umarım parlamentoda da söyler ve bir proje haline getirir, biz de gerekli desteği veririz” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

GENEL AF ÇIKARILMALI
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof . Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Kürt meselesinin kalıcı bir biçimde çözülebilmesinin temel gereklerinden birinin, genel af çıkarılması olduğunu dile getirdi. Erdem, “Kalıcı barışın tesisi için siyasi suçları içine alan bir af çıkarılmalıdır. Böyle bir affa ihtiyaç var” dedi.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen ise “Bir af düşünülüyorsa bu herkesi kapsamalıdır” dedi.
Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Devlet, siyasi suçlarda af yetkisini kullanmalıdır” diye konuştu.
Türkiye’de genel affın hep kişilere karşı işlenmiş suçlara ilişkin çıkarıldığını belirten Aktar “Ancak devlete karşı işlenmiş suçlarda af yaşanmadı. Kişilere yönelik suçlarda devletin bir af yetkisi olmadığını, af etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet, siyasi suçlarda af yetkisi kullanılmalıdır. Yapılması gereken af değil, toplumsal ve siyasal yaşama katılmanın yolunu açmadır. Silah bırakma ancak bu şekilde gerçekleşir. Bunun için de toplumsal zeminin hazırlanması gerekiyor” dedi.

CHP’NiN AF MACERASI
2002 seçim mitinginde ve 1996 Tunceli Raporu’nda “af” önerisini sahiplenen CHP, sonrasında konuyu AKP’yi eleştirmek için kullandı; “Af barış gelince olur ancak” dedi. Şimdi Kılıçdaroğlu’nun ağzından CHP bu talebi bir adım daha ileri götürdü! Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa biz genel affa ‘evet’ deriz” dedi. Kılıçdaroğlu bununla da kalmadı KCK operasyonlarıyla belediye başkanlarını kelepçe takılmasını da eleştirdi. Bu açıklamalar tartışmaları da beraberinde getirdi. Peki CHP’nin af macerası nasıl oldu?
TUNCELİ RAPORU
CHP bu öneriyi ilk defa gündeme getirmedi. Daha geri bir noktada olsa da CHP 1996 Tunceli raporunda kısmi af çözüm önerisi olarak savundu. 22-24 Ekim 1996 tarihli CHP Tunceli Raporu’nda şöyle deniliyor: “Terörle Mücadele Yasası’nın 8. maddesi ve Türk Ceza Yasası’nın 312. maddeleri kapsamında olup doğrudan teröre karışmamış tüm tutuklu ve hükümlüler için kısmi genel af çıkartılarak ülkede hoşgörü ve iç barış ortamına geçişin zemini yaratılmalıdır.”
BAYKAL: BARIŞ VE AF DÖNEMİ
CHP lideri Deniz Baykal’da çeşitli dönemlerde birbirinden farklı af açıklamaları yaptı. İşte Baykal’ın af macerası;
20 Ekim 2002’de, Diyarbakır’da düzenlediği bir seçim mitinginde Baykal şöyle dedi: “Şu geçmişi aşmalıyız, geçmişin ipoteğinden kendimizi kurtarmalıyız. On beş yıllık acı olayları, kaybettiğimiz 30 bin evladımızı, o günleri, sıkıntıları, o dağdaki, ovadaki birbirine karşı çıkarılmış insanları düşünüyoruz. Bir barış dönemi, bir af dönemi, kardeşlik dönemi açmak, kucaklaşmak istiyoruz. Bunu başaracağız.”
BAYKAL: AF ÇOK TEHLİKELİ
Nisan 2006’da Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik tasarısı tartışılırken Baykal, PKK lideri Abdullah Öcalan’a af getirildiğini söyleyerek karşı çıktı.
Ekim 2007’de başbakanın “Amacımız silahları bıraktırmak” sözünü eleştiren Baykal şöyle dedi: “Müzakere masası, silahları bırakın’ gibi söylemlerin altında bir af iması yatıyor olabilir. Af iması topyekun terör terk edilmeden çok tehlikelidir.”
BAYKAL: ŞAŞIKINLIKTIR
12 Mayıs 2009’daki parti grup konuşmasında ise Baykal şunları söyleyecekti: “Terör hiçbir şekilde bir siyasi mücadele yöntemi olarak görülemez ve terörle mücadele yöntemi olarak af yönteminin kullanılması da şaşkınlıktır.”
29 Mayıs 2009’da Mehmet Ali Birand’a verdiği söyleşide CHP lideri Deniz Baykal affın çözüme katkı sunmayacağını, ancak barış sağlandıktan ve PKK kesin olarak silah bıraktıktan sonra uygulanabileceğini savunuyordu.
(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et