10 Mart 2010 00:00

ROMANYA-IMF ANLAŞMASI 10 BİN KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKIYOR

ROMANYA hükümetinin IMF ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, 10 bin demiryolu emekçisinin işine son verileceği açıklandı.

Paylaş

ROMANYA hükümetinin IMF ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, 10 bin demiryolu emekçisinin işine son verileceği açıklandı.
Romanya Demir Yolları (CFR), toplam 64 bin çalışanından 10 binini birkaç ay içinde işten çıkaracak. Ulaştırma Bakanlığı’nın kararı üzerine CFR, 8 Mart itibariyle 4 bin 800 kişinin işine son verdi. Çıkarılan işçilere, kıdemlerine göre 12 ile 15 maaş karşılığı tazminat ödenecek.
IMF ile geçen yıl yapılan anlaşma gereği kamuda küçülme devam ediyor. Daha önce varılan uzlaşma gereği, demiryolları bünyesinden 10 bin işçinin kademeli olarak çıkarılmasına başlandı. İlk etapta 4 bin 800 kişinin işine dün son verildi. Nisanda çıkarılacak 2 bin 500 işçiyle birlikte, hazirana kadar işten çıkarılanların sayısının 10 bine ulaşması bekleniyor.
Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Radu Berceanu, pek de yabancı olmadığımız bir açıklama yaptı. Demiryollarındaki “hantal yapının devam edemeyeceğini” söyleyen Berceanu, “Kimseyi memnun etmeyen, kalabalık, çok iyi maaşlara sahip ve çeşitli avantajları kullanan işçileri tutmanın gereği yok. Çıkarmadığımız her bir işçinin maaşı vatandaşın cebinden gidiyor. Gelir ve harcamaları denkleştirmek zorundayız” dedi.
Geçen yıl martta IMF ile 20 milyar avroluk iki yıllık bir program üzerinde anlaşmaya varan Romanya’nın ekonomisi geçtiğimiz yılı rekor daralmayla kapattı. Romanya ekonomisinin geçen yıl yüzde 7.2 oranında daraldığı açıklandı. 22 milyon nüfusu bulunan Romanya ekonomisi 2008 yılında yüzde 7.1 oranında büyümüştü. IMF, küresel ekonomik krizden en çok etkilenen AB üyesi ülkeleri arasında bulunan Romanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.3 oranında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bangladeşli kadınlar şiddete karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

TOTAL fabrikayı kapattı işçiler binayı işgal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...