10 Mart 2010 00:00

Her alanda kazanmak için örgütlenmek şart

Adana Tabip Odası 8 Mart nedeniyle “Adana Çiftliğinde Hanım Olmak” adlı bir panel düzenledi.

Paylaş

Adana Tabip Odası 8 Mart nedeniyle “Adana Çiftliğinde Hanım Olmak” adlı bir panel düzenledi. Panele katılan “Hanımın Çiftliği” dizisi Oyuncularından Caner Cindoruk ve Güzin Çorağan, her alanda kazanmak için örgütlü olmanın şart olduğunu ifade ettiler.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi Hipokrat Salonu’nda “Hanımın Çiftliği” dizisi oyuncuları Caner Cindoruk ve Güzin Çorağan’ın konuşmacı olarak katıldığı panele ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu’nun da aralarında bulunduğu, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 500 kişi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan ÇÜ Öğretim Üyesi Dr. Gülşah Seydaoğlu, kadınların sorunlarının çözümü için hükümetlerin yeteri kadar destek vermediğini belirtti. Nüfusu 50 binin üzerinde her yerleşim yerinde bir kadın sığınma evinin olması gerektiğine vurgu yapan Seydaoğlu, ancak bunun gerçekleştirilmediğini söyledi. Sığınma evlerinin adreslerinin güvenlik açısından herkes tarafından bilinmemesi gerektiğini dile getiren Seydaoğlu, Adana’da bir dönem bulunan sığınma evinin dolmuşçular tarafından dahi bilindiğine dikkat çekti. Daha sonra söz alan ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, üniversite olarak kadınların kullanabileceği bir mekan için proje hazırlanması durumunda Üniversiteden yer verebileceklerini ifade etti.
ORHAN KEMAL’İN ANLATTIKLARI HÂL YAŞANIYOR
Öğrencilerin kadının toplumdaki yerini anlamak adına yaptığı röportajların gösteriminin ardında “Hanımın Çiftliği” dizi oyuncuları ile panel başladı. Daha çok soru cevap şeklinde geçen bu bölümde Caner Cindoruk, dizide kadınların yaşadıklarının bir kısmının anlatıldığını ifade etti. Orhan Kemal’in toplumcu bir yazar olduğunu dile getiren Cindoruk, dizi ile ilgili eleştiri aldıklarını ancak kadına karşı bakışın yıllar geçmesine rağmen değişmediğini söyledi. Yıllarca Adana’da yaşadığını vurgulayan Cindoruk, Orhan Kemal’in anlattığı dönemde de şimdi de kadına karşı şiddetin sömürünün devam ettiğinin altını çizdi. Kadınların yaşadıkları sorunları çözülmesi için birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Cindoruk, kazanmak için örgütlenmenin şart olduğuna dikkat çekti.
BİREYSEL ÇABALAR YETERLİ DEĞİL
Babasının bir öykücü olduğunu ve yıllarca işportacılık yaptığını da söyleyen Cindoruk, bir kadının bir insanın bir yazarın bir oyuncunun hak ettiği değeri doğru zamanda bulamadığını dile getirdi. Dizi ile birlikte Orhan Kemal’in daha çok okunmaya başladığını vurgulayan Cindoruk, bu ülkenin unutulmaya başlanan değerlerinin popüler kültürle de olsa tekrar hatırlandığını ifade etti. ‘Kadınların sorunlarının çözümünde de bu ülkenin değerlerinin hak ettiklerini görmesi için popüler kültür ve buna benzer araçlar yerine bir devlet politikası olamaz mı? Bunun için ne yapmak gerekir?’ diye gelen bir soruya ise Güzin Çorağan ilk yanıtı verdi. Yıllarca telif hakları mücadelesi verdiklerini vurgulayan Çorağan, bireysel verilen çabaların etkili olmadığını belirtti. Haklarını daha kuvvetli arayabilmek için bir birlik kurduklarını vurgulayan Çorağan, bunun şart olduğunu söyledi. Kadınların, sanatçıların, toplumun her alanında kazanmak için örgütlenmek gerektiğini söyleyen Caner Cindoruk, “Önce var olan haklarımızı korumalıyız. Daha sonra yeni kazanımlar elde etmek için çabalamalıyız” dedi.
(Adana/EVRENSEL)
Serap Yurtman - Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

7. Yıldız Kısa Film Festivali mayıs ayında

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...