11 Mart 2010 00:00

BAŞYAZI

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin Batman İl Kongresi’nde, “Genel affa evet deriz” demesi sermaye partileri cenahında herkesin tüylerini diken diken etti.

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin Batman İl Kongresi’nde, “Genel affa evet deriz” demesi sermaye partileri cenahında herkesin tüylerini diken diken etti. Kılıçdaroğlu’nun sözleri, sadece CHP değil, MHP, AKP ve sermaye basınında da yeniden yeniden sorgulandı.
Önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç girdi devreye ve o bilinen kışkırtıcı üslubuyla; “Oldu mu şimdi bu? Sayın Kılıçdaroğlu ‘Biz genel affa taraftarız’ diyor. Yani genel af olduğu zaman o bizi itham ettikleri, suçladıkları Öcalan, İmralı’dan çıkacak, evine gidecek demektir...” diye CHP’ye, Kılıçdaroğlu’na verdi veriştirdi. AKP’nin yüreklere su serpen görüşünü ise AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, “Gündemimizde genel af yok” diyerek açıkladı.
MHP Genel Başkanı Bahçeli ise, kadim müttefik olarak gördüğü CHP’nin görüşleri mi değişti yoksa, endişesiyle bastırdı: “Bu bir PKK talebidir, AB dayatmasıdır. CHP duruşunu netleştirmelidir!’
Tabii daha Kılıçdaroğlu Batman’dan ayrılmadan CHP’den önce CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay’ın, “Türkiye’de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere inmişse, bir af söz konusu olamaz” demesiyle yetinmeyen Baykal; Kılıçdaroğlu’nun görüşlerin düzeltti! “Sözleri yanlış. Affı gündeme getirmek doğru değil. Türkiye’de terörle mücadeleye artık bir son verildiğini, bu mücadeleyi açanlar ilan ettiği, ellerindeki silahların tümünü teslim ettiği, artık teröre tekrar başvurulmayacağı konusunda herkesin haklı bir güven duyabildiği bir noktada bir toplumsal barış projesi olarak af düşünülebilir...” diyen Baykal, Kılıçdaroğlu’nun, “Toplumsal barışa yardım etmesi için” öne sürdüğü görüşü, aslında bu barış sağlandıktan sonraya erteleyerek, “affı” tümüyle amaçsız hale getirdi.
Ve bütün bu tartışmalar içinde basın ve TV kanalları, Kılıçdaroğlu ile Baykal’ın sözleri arasında kimi çelişkilere uyum bulurken, Kılıçdaroğlu’nu, ekranların önüne sürükleyip, “Ben af derken, Baykal gibi şarta bağladım. Hatta Baykal’la aynı şeyi söylüyorum” dedirterek sorunu tatlıya bağladılar.
İyi güzel de; zaten silahlar bırakılmış, artık “Terör tümüyle bitmiş”se “af” barışa nasıl hizmet edecektir. Ya da tersten soralım soruyu; genel ve ayrımsız bir af olmadan silahlar nasıl bırakılacaktır? “Teröristlerin” son ferdi kırılana kadar, savaşı sürdürerek mi?
Ama gerçekte bu tartışma bir af tartışması değil. Tersine, Türkiye Kürtlerini muhatap almama amacıyla girişilen operasyonlarda bir gevşeme olmaması için yapılan bir tartışmadır. Dahası CHP-MHP muhalefeti ve AKP’nin sahte açılım hamlelerinin boşa çıkması ya da bir affın gerekliliğinin kamuoyunda tartışılmaya başlamasına önlem için “affın” lafı bile bu mihrakları hop oturtup hop kaldırmaktadır. Yoksa Kılıçdaroğlu’nun açıkça ve kararlı bir biçimde ifade edilmemiş bir “genel af” sözü ortalığı bu ölçüde ayağa kaldırmazdı!
Oysa Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümünden söz eden birisi, “Ayrımsız ve genel bir af”tan da söz etmek zorundadır. Aksi halde barış, uzlaşma, silahların susması, Kürtlerin hakları konusunda söylenen her şey boş laf yığını olmayı aşmaz.
Tabii bu tablo da en çok AKP’yi sevindirmektedir. Çünkü böylece AKP, bir yandan Kılıçdaroğlu ve onun gibi düşünen CHP’lilerle Baykalcı-Öymenci klik arasında çatışmayı derinleştirirken, öte yandan da “Genel affın konuşulmasını” bile baskı altına alarak, “Kürtsüz Kürt sorununun çözümü” olan “açılımı”nı seçeneksiz olarak sahnede tutmayı amaçlamaktadır.
Bundan da açıkça anlaşılmaktadır ki; AKP’nin “açılımı”nın en zayıf karnı, “Türkiye’nin Kürtlerini muhatap almama”dır. Bunun pratikte gerçekleşebilmesinin şartı ise bir “Genel ve ayrımsız af”tır.
Bu yüzdendir ki, Türkiye’nin demokrasi güçleri “af talebini” geleceğe ait bir talep değil; bugün savunulması gereken, Kürt sorununun demokratik çözümünün şartı olan bir talep olarak ele almalıdırlar.
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Paralı sağlık hizmetine hayır

SONRAKİ HABER

Balıkesir Üniversitesi’de yemek boykotu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...