11 Mart 2010 00:00

Günkar’da gün aydınlık değil

Ünlü mayo markası Sunset’i üreten Günkar Şirketler Grubu’ndaki çalışma koşullarına ilişkin geçten hafta yaptığımız haber^, fabrikadaki işçiler arasında yankılandı.

Paylaş

Ünlü mayo markası Sunset’i üreten Günkar Şirketler Grubu’ndaki çalışma koşullarına ilişkin geçten hafta yaptığımız haber^, fabrikadaki işçiler arasında yankılandı. Haberimizi fotokopi ile çoğaltıp fabrikadaki çalışma alanlarına yapıştıran işçiler, aynı zamanda kendi aralarında haberi değerlendiren tartışmalar yaptılar.
Gazetemizde yapılan haberin sorunlarını yansıttığını belirten işçiler, çalışma koşullarına ilişkin yeni bilgiler verdiler. İşçiler, kendileri için günün hiç de aydınlık olmadığını vurguladılar.
GÜNKAR İŞ YAPTIĞI FİRMALARI YANILTIYOR
Kıraç’ta kurulu fabrikada 1500 civarında işçi çalıştıran Günkar Şirketler Grubu’nun, Gotex, Felina, Hess Natur gibi ünlü markalara çalıştığını aktaran işçiler, söz konusu firmalar tarafından fabrikada yapılan denetimler hakkında şu bilgileri verdiler: “Denetimler sırasında fabrika yönetimi bize ne söyleyeceğimizi ezberletiyor. Sigortasız çalışan arkadaşlarımız denetçilerden saklanıyor. Denetimlerde biz sorunlarımızı aktaramadığımız gibi, denetçiler de yanıltılıyor. Fabrika sürekli büyüyor, şimdi Adıyaman’da yeni bir fabrika açıldı. Tüm bunlar, bizim emeğimizle oluyor ve biz karşılığında insanca çalışma koşulları istiyoruz.”
10 YILLIK İŞÇİNİN KIDEM HAKKI YOK
7 kardeşin ortak çalıştırdığı fabrikada, her kardeşin üzerine bir firma olduğunu belirten işçiler, bazı bölümlerde her yıl girdi çıktı yaptırıldığını, bu sebeple de kıdem tazminatı alamadıklarını belirttiler.
Fabrikada 10 yıldır çalışan işçilerden biri, konu ile ilgili şunları aktardı: “Ben 10 yıldır çalışıyorum ve benim bulunduğum bölümde bu uygulama ile her sene karşılaşıyorum. Bu nedenle kıdem tazminatı hakkım elimden alınıyor...”
Kardeşler üzerine kayıtlı şirketlere sürekli aktarma yapılması, işe girdi çıktı uygulaması gibi hukuksuzlukların son bulmasını istediklerini dile getiren işçiler, “Bu durumun sürmesi halinde yarın işten ayrıldığımızda hiçbir şekilde kıdem alamayacağız. Bunu istemiyoruz” dediler.
MESAİ ÜCRETLERİ TAM ÖDENMİYOR
Mesai ücretlerinin de tam ödenmediğine dikkat çeken işçiler, bazı bölümlerin 12 saat çalıştırıldığı bilgisini verdiler. 12 saat çalışanların 225 saat üzerinden hesaplanması gereken ücretlerinin, 300 saat üzerinden hesaplandığını kaydeden işçiler, “Bu nedenle mesai ücretlerimizi hep eksik alıyoruz. Vardiyalı bölümlerde bir günlük iş kaybı yaşamamak için gece çalışanlar bazen 2, bazen 3 ay hep gece vardiyasına devam ediyor” dediler.
Bu durumun psikolojilerini bozduğunu belirten işçilerden biri, “Ben iki aydır gece çalışıyorum. Eşimde çalışıyor, ancak sabah o servise binmeden önce görüşebiliyoruz. Artık psikolojimiz ve sağlığımız bozuluyor. Bu şekilde çalışılır mı, normalde haftalık değişim olması lazım. Ama vardiya değişimlerinde bir gün boş kalacak diye işçi maalesef değiştirilmiyor” dedi. Ayrıca gece çalışanların da gündüzle aynı parayı aldığını belirterek, “Gece çalışanlara gündüzden kalma yemekleri veriyorlar, ne maaşlarımız farklı oluyor ne de yemeklerimiz taze” diyen işçi, gece çalışmanın dezavantajlarına dikkat çekti.
SERVİSLER SORUNLU
Servislerin Asgün adlı firma tarafından sağlandığını, bu firmanın da Günkar’a ait olduğunu belirten işçiler, gece mesaisinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler: “06.30, mesai saatimizin bitimidir. Bu saatten sonra mesaiye kalırsak evimize yürüyerek gitmek zorundayız. Ya da kendi imkanlarımızla... Sürekli gece çalışan arkadaşlara da servis yok. Onlara da ayda sadece 40 lira yol ücreti veriliyor. Bir de servislerimiz yetersiz, sabahları balık istifi gidiyoruz. Allah korusun, bir kaza geçirsek servisler kalabalık olduğu için kurtulamayız...”
İşçiler ayrıca, fabrikada ‘ortacı’ olarak çalışan çocuk işçilerin sigortalarının yaptırılmadığını ileri sürdüler.
İşyeri hekiminin bulunduğunu, ancak fabrikaya sadece haftada 2 gün uğradığını söyleyen işçiler, iş güvenliği tedbirlerinin de yeterince alınmadığını savundular.
(İstanbul/EVRENSEL)

İŞ KANUNU YOK, GÜNKAR KURALLARI VAR
Fabrikanın keyfi bir biçimde kendi kurallarını uyguladığını belirten işçiler, 15 gün olması gereken yıllık izinlerin
sadece 5 gün kullandırıldığını dile getirdiler. 7 yıldır fabrikada çalışan bir işçi, “Ben 7 yıldır çalışıyorum ve her sene sadece 5 gün izin kullandırdılar, yıllık iznimi. Bize kağıt imzalatıyorlar, 15 gün kullandım diye. 5 gün hafta sonunu da sayıyorlar, böylece 7 gün kullanmış oluyoruz” dedi.
Fabrikalarında iş kanunlarının değil fabrika yönetiminin keyfi uygulamalarının geçerli olduğu yorumunu yapan işçiler, çarpıcı bir bilgiyi daha verdiler: “Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de bazı arkadaşlarımız patronun Bahçeşehir’de yaptırdığı villaya götürülüp inşaat işleri de dahil birçok işinde çalıştırıldı.”
Tuvaletler yetersiz. İşbaşındayken tuvalete gitmek için ustabaşından izin almak zorunlu. Bazen molaların dışında tuvaletler kilitli ve gidilmesi yasak.
Hamile olan işçiler işten çıkarılıyor. İşçiler, 3 yıldır zam almıyor. Birçok işçi doğal gaz yakmayı bıraktı.

MAKAS 5 TL, ÖNLÜK 10 TL
Patronlarının boyahane gibi bölümlerde sadece maske ve eldiven ile iş güvenliği tedbiri alınmasını yeterli gördüğünü kaydeden işçiler, boyahanede cilt hastalıklarına rastlandığı, kimyasallardan dolayı işçilerin ciğerlerinden de sorun yaşadığı bilgisini verdiler: “Özellikle dijital baskı yapılan bölümde kanser ve vereme yakalanan arkadaşlar oluyor. Bu tip durumlar için hiçbir tedbir alınmıyor. Periyodik olarak ciğer filmi çekilmesi gerekirken, son ciğer filmi 2 yıl önce çekildi...”
Bazı bölümlerde işçiler, işte kullandıkları makas ve önlüklerin kendilerine satıldığını söylediler: “İşte kullanmamız için makas veriyorlar ve karşılığında 5 TL kesiyorlar, önlüklerimiz de 10 TL...”
‘Bu kadar da olmaz’ dedirten uygulamaları hayata geçiren Günkar Şirketler Grubu, her yıl cirosunu artırıyor. Kriz döneminde üretimini artıran fabrikanın “nasıl büyüdüğü” yönündeki sorular, cevabını işçilerin anlattıklarında buluyor.

PERSONEL MÜDÜRÜ İDİALARI REDDETİ
İşçilerin, sigortasız işçi çalıştırmaktan İş Kanunu’nu hiçe saymaya kadar uzanan tüm iddialarını kendisine ilettiğimiz ve yorumunu aldığımız Personel Müdürü Serdar Külekci, şunları söyledi: “Sinan Bey, göndermiş olduğunuz elektronik postayı aldım. Tarafımıza bildirmiş olduğunuz konular tamamen asılsız ve yalan haber olacaktır. Firmamız, Günkar Şirketler Grubu olarak 1979 yılından bu yana tekstil sektöründe hizmet vermektedir. Hiçbir şekilde ve hiçbir şartta firmamız bünyesinde SSK’sız personel çalıştırılmamakla beraber, 4857 sayılı İş Kanunu uygulanmaktadır. Havalandırma ve iş güvenliği ile ilgili konularda ise firmamız 1. sınıf işletme belgesi almış ISO 9001 standartlarında bir firmadır. Sizin söylemiş olduğunuz konularla ilgili olarak SGK VE çalışmakta olduğumuz firmalar tarafından yılda 5 defa denetim geçirmekteyiz. Bir diğer konu, biz uluslararası çok ciddi firmalarla çalışan, Türkiye ve yurtdışında ülkesini kendi markasıyla en iyi şekilde temsil eden ve temsil etmeye devam edecek bir firmayız. Bu zamana kadar yazmış olduğunuz yazılarla ilgili olarak da şu anda yazmayı düşündüğünüz yazıda olduğu gibi bizim bilgimize başvurmuş olsaydınız, tarafımızdan doğru bilgileri alabilir ve okurlarınıza daha iyi haber sunabilirdiniz.”
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Madencilerin grizu isyanı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...