11 Mart 2010 00:00

Mahle işçileri konsolosluk önündeydi

GAZİEMİR Serbest Bölge’de faaliyet yürüten Mahle Mopisan Fabrikası işçileri üzerindeki “Türk Metal’e geçin” baskısı sürüyor.

Paylaş

GAZİEMİR Serbest Bölge’de faaliyet yürüten Mahle Mopisan Fabrikası işçileri üzerindeki “Türk Metal’e geçin” baskısı sürüyor.
Birleşik Metal-İş’te örgütlenen işçileri patron baskısıyla üye yapmaya çalışan Türk Metal, dün sabah işyerine Serbest Bölge dışından 30 dolayında kişi getirerek işçilere gözdağı vermeye çalıştı. Dört araçla işyeri önüne gelen bu kişilerle Birleşik Metal-İş yöneticileri arasında tartışma çıktı. Birleşik Metal-İş yöneticilerinin, bu kişilerin dışarı çıkmaması durumunda serbest bölge içinde eylem yapacaklarını söylemesi üzerine polis bu araçları ve içindekileri kapının önüne çıkardı.
Servislere binmiş olan Mahle işçileri de kapı önünde servislerden inerek Birleşik Metal-İş binasına gitti.
KONSOLOSLUK ÖNÜNDE EYLEM
Daha sonra Alman Konsolosluğu önüne gelen işçi ve sendikacılar, burada yaptıkları basın açıklaması ile sendikalı olma ve sendika seçme hakkını tanımayan Mahle yöneticilerine yasalara uymaları konusunda gerekli uyarıların yapılmasını istediler. “Mahle işçisi satılık değil”, “Alman Mahle yasalara uy” sloganlarını atan işçiler, taşıdıkları Almanca dövizlerle de taleplerini ifade ettiler.
İşçiler adına açıklama yapan Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, örgütlenme faaliyetinin başladığı günden, bakanlık yetki başvurusunun yapıldığı güne kadar ortalıkta görünmeyen Türk Metal’in 3 Mart günü saat 16.00’da işyerine getirildiğini ve Genel Müdür Mustafa Günday ile İnsan Kaynakları Müdürü Sinem Tümer tarafından fabrika içine toplanan işçilere, fabrikaya Birleşik Metal-İş’in gelmesi halinde büyük hisseye sahip Almanların fabrikayı kapatacaklarını, mağdur olmak istemiyorlarsa kendi getirdikleri sendikaya üye olmaları gerektiğini söylediğini aktardı.
İŞÇİNİN TERCİHİ
Mahle işçisinin tercih ettiği sendikanın Birleşik Metal-İş olduğunu vurgulayan Çeltek, Avrupa devi Mahle firmasının Türkiye Cumhuriyeti yasalarının kendisine verdiği vergi teşvikleri ve avantajlarını en iyi şekilde kullanırken, sendikalı olma hakkını kullanan işçilerin özgür iradesine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.
Basın açıklamasının ardından Birleşik Metal-İş Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, konsolosluk yetkililerine Mahle’de yaşananlara ilişkin bir rapor vererek, önemli derecede hak ihlallerinin yaşandığı Mahle firmasına gerekli uyarıların yapılması ve hukuksuzluğun giderilmesi talebini iletti.
SÖMÜRÜ CENNETİ
Otomotiv sektörünün önde gelen kuruluşlarından birisi olan Alman Mahle firmasının 5 kıtada 25 ülkeye yayılmış toplam 115 fabrikası ve 8 AR-GE merkezi bulunuyor. 90 yıldır faaliyet yürüten firma, Serbest Bölgelerin avantajlarından yararlanarak, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. İşçilerin sadece sigortalarını yatırmakla yükümlü olan firma işçilere 600-700 arasında ücret ödüyor ve bu çıplak maaşın dışında işçilerin hiçbir hakkı bulunmuyor. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Esenyurt’ta kılıçlar çekildi

SONRAKİ HABER

BİZ ZATEN HEP KRİZDEYDİK!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...