11 Mart 2010 00:00

Demokrasinin önünden barajı kaldırın

Türkiye Anayasa değişikliğini tartışıyor. AKP Hükümeti taslak çalışmalarında sona gelirken, antidemokratik bulunan seçim barajı düzenlemede yok.

Paylaş

Türkiye Anayasa değişikliğini tartışıyor. AKP Hükümeti taslak çalışmalarında sona gelirken, antidemokratik bulunan seçim barajı düzenlemede yok. Hükümet, önerilere rağmen barajı koruyacağını açıkladı. Bunun üzerine harekete geçen 13 siyasi parti, yüzde 10’luk barajın kaldırılması için ortak bir deklarasyon yayınladı. Basın toplantısına bu partilerin yönetici ve genel başkanları katıldı.
ADİL DEMOKRATİK SEÇİM İÇİN
Siyasi Partiler Yasası’nda yer alan yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için 13 parti, deklarasyonlarını kamuoyuyla paylaşarak basın toplantısı düzenledi. İstanbul’da gerçekleştirilen “Seçim Barajı Kaldırılsın” toplantısında, 13 siyasi parti temsilcisi adına açıklama yapan Yeşiller Partisi Sözcüsü Hüseyin Güngör, adil ve demokratik bir seçim sistemi istediklerini vurguladı. Güngör, yüzde 10’luk seçim barajının demokratik temsile engel olduğunu belirtti.
ALTERNATİFSİZLİK
Seçim barajının, güçlüden yana tercihe zorlayarak siyasi bir alternatifsizlik yarattığını dile getiren Güngör, bu yolla parti içi demokrasinin de engellenerek lider sultası yaratıldığına dikkat çekti. Dünyada en yüksek barajın yüzde 10 barajı olduğunu söyleyen Güngör, demokratik siyasetin imkansız hale geldiğine dikkat çekerek, adil temsil için derhal seçim barajının kaldırılması ve sisteminin değiştirilmesi çağrısı yaptı.
BÜYÜK ADALETSİZLİK
Güngör, “Baraj engeline takılan siyasi partilerin aldıkları oylarla çıkarmaları gereken milletvekillikleri, barajı aşan partilere dağıtılmakta; bu partiler, aldıkları oy oranının çok üzerinde sandalye sayısı elde etmektedirler. Bu sistem nedeniyle örneğin 2002 genel seçimlerinde olduğu gibi halkın oylarının yüzde 46’sı Meclis dışında kalan partilerde toplanabilmekte, seçimde birinci olan parti ise oyların yüzde 34’ünü aldığı halde yüzde 66’ya varan bir Meclis çoğunluğu elde edebilmektedir” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

AÇIKLAMAYA KİMLER KATILDI?


*Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)
*Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP)
*Emek Partisi (EMEP)
*Emekçi Hareket Partisi (EHP)
*Güçlü Türkiye Partisi (GTP)
*Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR)
*Liberal Demokrat Parti (LDP)
*Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP)
*Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP)
*Sosyalist Parti
*Türkiye Birleşik İsçi Partisi (TBİP)
*Türkiye Hümanist Partisi (THP)
*Yeşiller Partisi (YEŞİLLER)
ÖNCEKİ HABER

AKP’de eşcinsellik polemiği!

SONRAKİ HABER

Sinanlılar topraklarının bir bölümünü geri aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...