11 Mart 2010 00:00

Eşitlik ve Demokrasi Partisi kuruldu

ÖDP’den Ufuk Uras ile birlikte ayrılan Özgürlükçü Sol Hareket (ÖSH), SHP ve bazı Alevi örgütlerinin yöneticilerinin yer aldığı...

Paylaş

ÖDP’den Ufuk Uras ile birlikte ayrılan Özgürlükçü Sol Hareket (ÖSH), SHP ve bazı Alevi örgütlerinin yöneticilerinin yer aldığı “yeni sol parti”, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) adıyla kuruluşunu ilan etti. EDP, 13 Mart Cumartesi günü yapılacak Birleşme Kurultayı’nda SHP ile birleşecek. Önceki gün Mithat Sancar, Fuat Keyman ve Ahmet İnsel ve DSİP’in çekildiğini açıkladığı oluşum partileşti. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) adını alan parti dün Ankara’da Midas Oteli’nde yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı.
SOSYAL DEMOKRAT PARTİ
Birlikte çağdaş, demokrasi ve özgürlükten yana bir siyasi hareket yarattıklarını savunan partinin Kurucu Genel Başkanı Ziya Halis, EDP’nin varolan siyasi partilerin bir türevi olmadığını söyledi. Mevcut sosyal demokrat partilerin, sosyal demokrasinin ilkelerinden saptığını ifade eden Halis, EDP’nin “Türkiye’de böyle bir parti olmadığı için” kurulduğunu söyledi.
Bir soru üzerine, partinin kuruluş çalışmalarında görüş ve düşüncelerin ortaklaştırıldığını ifade eden Halis, ÖDP’yi kastederek, “Başka hareketlerin başarısız olması onların sorunudur” dedi. Halis’in, partinin kuruluş çalışmalarında yer alan, ancak daha sonra BDP’ye katılan Ufuk Uras’ın durumuyla ilgili sorulara net bir yanıt vermemesi dikkat çekti. Ziya Halis, SHP’nin 13 Mart günü yapacağı kongre ile EDP’ye katılacağını açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

KİMLER KATILDI
Toplantıya, SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Yeni Sol Grubu’ndan Saruhan Oluç, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, KESK Mali Sekreteri Adnan Gölpunar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Eski Milletvekilleri Salman Kaya, Şahin Ulusoy, İbrahim Gürsoy, Celal Kürkoğlu ve Doğubeyazıt Eski Belediye Başkanı Mahmut Kotan da katıldı. EDP Genel Başkanı ve Eski Çalışma Bakanı Ziya Halis, partinin kuruluş çalışmalarında SHP, ABF ve Yeni Sol Hareket’in ana gücü oluşturduğunu söyledi. Halis, yeni partiye aralarında KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eski Milletvekili Zeki Naci Tarhan, Eski Vali Güngör Aydın, Öğretim Üyeleri Mesut Yeğen, Erol Katırcıoğlu ve Semih Bilgen’in de destek verdiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar için ‘adalet’ geliyor!

SONRAKİ HABER

AKP’de eşcinsellik polemiği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...