11 Mart 2010 00:00

İsrail Erdoğan’ı yalanladı

TÜRKİYE, İsrail ve Suriye arasında yeniden arabulucu mu oluyor? Başbakan Erdoğan, İsrail ile arabuluculuk konusunda ilerleme sağlandığını söyledi.

Paylaş

TÜRKİYE, İsrail ve Suriye arasında yeniden arabulucu mu oluyor? Başbakan Erdoğan, İsrail ile arabuluculuk konusunda ilerleme sağlandığını söyledi. İsrail ise bu yönde bir kararın alınmadığını açıkladı ve Başbakan’ı yalanladı.
Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapmasını İsrail’in de kabul ettiğini söyledi. Erdoğan, “Suriye-İsrail arasında görüşmeler her an başlayabilir” dedi.
Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ise görüşmelerin başlayacağı bilgisi yalanlandı. Yapılan açıklamada, “Henüz bir karar verilmedi” dendi.
DAHA ÖNCE GÖRÜŞME OLMUŞTU
Suriye ve İsrail arasında daha önce Türkiye arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler, Türkiye ve İsrail arasında yaşanan gerginliklerden sonra durmuştu.
İsrail, görüşmelerin durmasının ardından Suriye ile müzakerelere devam edebileceğini, ancak bunun Türkiye’nin arabuluculuğunda olmayacağını açıklamıştı. İsrail arabuluculuk için Fransa alternatifinin düşünülebileceğini belirtmişti.
İSRAİL BİLDİĞİNİ OKUDU
Öte yandan Ortadoğu’da barış müzakereleri yeniden başlıyor derken, İsrail Doğu Kudüs’te aşırı dinci Yahudiler için 1600 yeni konut daha yapılmasına onay verdi. ABD ve Filistin yönetimi karara tepkili.
Karar müzakerelerin yeniden başlaması sebebiyle bölgede bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın İsrail ziyaretine denk geldi. İsrail temasları sırasında Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşen Biden kararı kınadığını söyledi. Biden kararın güven duygusuna zarar verdiğini de belirtti. Joe Biden, “Açıklamanın içeriği ve zamanlaması bugün İsrail’de yaptığım yapıcı temaslara tezat oluşturuyor” diye konuştu.
MÜZAKERELER BAŞLAMADAN BAŞARISIZ OLDU
Filistin Yönetimi Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, İsrail’in kararını “Görüşmelerin önünde engel oluşturacak tehlikeli bir adım” olarak niteledi ve müzakerelerin daha başlamadan başarısızlığa mahkum edildiğini söyledi.
KONUT İNŞA ETMEK YASAL DEĞİL
Uluslararası toplum, Doğu Kudüs’ü işgal edilmiş topraklar olarak görüyor. Uluslararası hukuka göre, burada konut inşa etmek yasal değil. Fakat, İsrail 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs’ü kendi toprakları sayıyor.
Filistinliler, 2008 sonunda İsrail’in Gazze saldırısıyla kesilen görüşmelere dönmek için işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimi inşaatlarının durdurulmasını şart koşuyordu. Yerleşim inşaatlarının 10 ay süreyle durduğunu açıklayan İsrail, bu kararın, Filistinlilerin başkentleri yapmak istedikleri Doğu Kudüs’ü kapsamayacağını ilan etmişti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

HAiTi HALA ENKAZ ALTINDA!

SONRAKİ HABER

200 bin emekçi iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...