11 Mart 2010 00:00

Nükleer santral için anlaşma imzalandı

GÜNEY KORE ile Türkiye arasında Sinop nükleer santralının kurulması için anlaşma imzalandı.

Paylaş

GÜNEY KORE ile Türkiye arasında Sinop nükleer santralının kurulması için anlaşma imzalandı.
Mersin-Akkuyu’ya nükleer santral yapılması için Rusya ile görüşmeler sürerken, Sinop’a kurulması planlanan ikinci nükleer santral için de Güney Kore ile anlaşmaya varıldı.
Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında, nükleer enerji alanında işbirliği anlaşması imzalandı.
Sinop’a nükleer reaktör yapımı konusunda geçtiğimiz haftalarda görüşmeler yapan ve Sinop’ta incelemelerde bulunan KEPCO, geçtiğimiz ay da Birleşik Arap Emerliklerinde açılan 20 milyar dolar değerinde 4 reaktörden oluşacak nükleer santral ihalesini kazanmıştı.
Anlaşmanın imzalandığı Türkiye-Güney Kore İş Forumu’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, bir konuşma yaptı. Erdoğan kendilerini kardeş olarak tanımlayan iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşüklüğüne dikkat çekti.
KEPCO’NUN GÖZDESİ TÜRKİYE
Kore’nin en büyüğü KEPCO, Asya’nın da en büyüğü olmayı hedefliyor. KEPCO
hedef pazarları arasında yer alan, Karadeniz’deki nükleer santral projesi başta
olmak üzere, Türkiye’de ortaklıklara da önem veriyor. Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama AŞ, KEPCO ve SK Mühendislik ve İnşaat Şirketi ortak girişimi de Gürcistan’da santral ihalesi almışlardı.
TETAŞ tarafından geçen yıl Mart ayında ihaleye çıkarılan ve 24 Eylül 2008 tarihine kadar teklifleri alınan nükleer santral ihalesinde, şartname alan firmalara arasında KEPCO da bulunuyordu.
Bu arada önceki gün Moskova’ya giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci başkanlığı heyetin, nükleer santral yapımı konusunda Rus heyetiyle bir araya geleceği öğrenildi. Söz konusu toplantı sırasında Türkiye’nin öngördüğü Hükümetlerarası Anlaşmaya ilişkin taslağın Rusya tarafına iletileceği belirtildi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Ankara Adliyesi’nde 8 Mart etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...