12 Mart 2010 00:00

Newroz Kürtlerin irade beyanı olacak

Newroz kutlamaları için Diyarbakır’da hazırlık çalışmaları başladı. Ortadoğu’nun en büyük kitlesel kutlamalardan biri olarak kabul edilen Diyarbakır Newroz’u için hazırlıklar sürüyor.

Paylaş

Newroz kutlamaları için Diyarbakır’da hazırlık çalışmaları başladı. Ortadoğu’nun en büyük kitlesel kutlamalardan biri olarak kabul edilen Diyarbakır Newroz’u için hazırlıklar sürüyor. Çalışmalar kapsamında kentin dört bir yanında halk toplantıları ve esnaf ziyaretleri başlarken, teknik hazırlıklar da sürüyor. 10 gün boyunca çeşitli etkinliklerle, 21 Mart günü de dev bir organizasyonla kutlanacak olan Newroz hazırlıkları kapsamında mahallelerde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Yapılan hazırlıklara ilişkin bilgi veren BDP Diyarbakır İl Başkanı ve Newroz Tertip Komitesi Başkanı Cafer Kan, bu yılki Newroz’un geçmiş Newrozlardan daha kitlesel geçeceğini ve sadece Diyarbakır ile sınırlı tutulmayıp çevre illerden de katılımların olacağını belirtti.
ÇÖZÜM TALEBİ DİLE GETİRİLECEK
Bu yıl yapılacak Newroz kutlamasına önem verdiklerini söyleyen Kan, “Çünkü çözüme ilişkin tartışmaların bu kadar yoğun olduğu, Kürt sorununa ilişkin demokratik bir çözümün ortaya çıkmasının bir an meselesi olduğu, dolayısıyla bu boyutuyla aslında bir finalin öngörüldüğü bir Newroz olarak görüyoruz” dedi. Bu yılki Newroz’un tüm baskılara karşı bir irade sınaması olacağını ifade eden Kan, “Nasıl ki baharın başlangıcı ise Newroz, aynı şekilde Kürt sorununun demokratik bir tarzda çözümünün de başlangıcı olacaktır” dedi. Newroz’u, Newroz’u yaratanların ruhuna uygun bir biçimde kutlayacaklarını dile getiren Kan, Newroz’un referandumu aşan bir misyona sahip olduğunu belirtti. Kan, “Kürt halkı aslında demokratik siyaset, demokratik bir anayasa, demokratik bir ulus ya da demokratik bir ülke talebi ile Newroz alanlarını dolduracaktır.
Dolayısıyla bu aynı zamanda, Newroz’un şiarı olacaktır. Kürt halkının talebi, bu ülke içerisinde barışçıl bir şekilde diğer halklarla birlikte bir arada yaşamak. Bunu hem onaylamak hem de istemini dışa vurmak için Newroz’u gerçekleştirecektir” şeklinde konuştu.
KOMİSYONLAR KURULDU
Newroz hazırlıklarının binlerce kişinin katılımıyla tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Kan, kentin bütün dinamikleriyle ortak bir şekilde çalışıp Newroz’a hazırlık yaptıklarını söyledi. Tertip Komitesi’ni kurduklarını ve resmi başvuruyu yaptıklarını hatırlatan Kan, “Yine biz bu yıl aslında geçen seneki Newrozları çok çok aşan bir kitlesel kutlamayı düşünüyoruz” dedi. 35 kişilik merkezi komisyon kurduklarını ifade eden Kan, Tekmil Komisyon, Örgütleme Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Sağlık Komisyonu ve diğer alanlarda da komisyonlar kurduklarını söyledi. İlçelerde de hazırlıkların sürdüğünü ve resmi başvuruların yapıldığını söyleyen Kan, ilçelerden de katılımın olabilmesi için araç ayarlayacaklarını sözlerine ekledi.
Diyarbakır’daki tüm billboardları Newroz afişleriyle süsleyeceklerini dile getiren Kan, Newroz’un tanıtımı için yüz binlerce el bildirileri hazırladıklarını söyledi. 5 bin kişinin Newroz çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Kan, Newroz günü tüm halkın ulusal kıyafetleriyle gelmesini istedi.
KATILACAK SANATÇILAR
Öte yandan, Diyarbakır merkez ve ilçelerde gerçekleştirilecek kutlamalara katılacak sanatçılar da belirlendi.
Bu yıl Diyarbakır Newroz’una katılacak sanatçılar şöyle: Cıwan Haco, Serhado, Mustafa Dadar, Koma Nujiyan, Çopî, Grup Nena/Laz, Ferhat Tunç, Zozan, Bülent Turan, Xemgin Birahat ve Çocuk Korosu.
(Diyarbakır/DİHA)

CHP’DEN NEWROZ TATİL EDİLSİN TEKLİFİ
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, 21 Mart’ın tatil ilan edilerek, ‘Nevruz Bayramı’ olarak kutlanmasını istedi. Köse, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da değişiklik önerdi. Teklif, tatil günleri olan 1 Ocak ve 1 Mayıs’a, 21 Mart’ı da ekliyor. Teklifin gerekçesinde, “yeni gün’ anlamına gelen Nevruz, Asya’nın bir ucundan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada doğanın dirilişi, baharın gelişi olarak bayram havasında kutlanıyor” denildi. Gerekçede, Newroz’un çeşitli din ve mezhepler için de özel anlama sahip bir bayram olduğu ifade edilerek, “Yeniden umutlanmaya, iyiliği ve güzelliği çoğaltmaya ihtiyacımız olan günlerden geçmekteyiz. Bu nedenle Nevruz’un öneminin anlaşılması ve bu bilincin yaygınlaştırılması amacıyla Nevruz’un kutlandığı 21 Mart’ın tatil edilmesi uygun olacaktır” denildi. (ANKARA)
Sertaç Kayar
ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da lise öğrencilerine kıyafet baskısı

SONRAKİ HABER

9 Eylül Hastanesi işçileri sendikalı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...