12 Mart 2010 00:00

Bölge cezaevlerinde hak ihlalleri çok

İHD Diyarbakır Şubesi, 2009 yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cezaevi Raporu’nu dernek binasında düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi, 2009 yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cezaevi Raporu’nu dernek binasında düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.
İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Av. Meral Atasoy, İHD olarak hak ihlalleri konusunda hassasiyetle üzerinde durdukları konulardan birinin de cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve sorunları olduğunu belirtti. Atasoy hazırlanan rapora ilişkin bilgi vererek, politik mahkumların çoğunlukta olduğu bölge cezaevlerinde özgün sorunların yaşandığını dikkat çekti.
ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILSIN
2009’da toplam 1008 hak ihlalinin yaşandığı bölge cezaevlerinde başta hastalık olmak üzere çeşitli nedenlerle ölümler gerçekleşirken, çok sayıda tutuklu ve hükümlünün işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını vurgulayan Atasoy, 2009’un ortalarından başlayarak, yıl sonuna kadar devam eden DTP’li siyasetçi ve seçilmişler ile çeşitli kitle örgütü temsilcilerine yönelik yürütülen operasyon sonucu yaşanan tutuklamalara da değindi. İmralı Özel Güvenlikli Tek Kişilik Kapalı Cezaevi’ne de değinen Atasoy, cezaevinde yaşanan hücre ve tecrit koşullarının ağır olduğunu belirterek, cezaevinin standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Son günlerde Türkiye’nin gündeminde yoğun bir şekilde yer alan TMK mağduru çocukların yaşadıkları sorunlara da değinen Atasoy, “Sorunun tek çözümü, TMK mağduru çocukların, bir an önce özgürlüklerine kavuşturulmalarından geçmektedir” dedi.
Hasta tutuklu ve hükümlüler konusunu ayrıca değerlendirmek gerektiğine vurgu yapan Atasoy, ağır hasta olan mahpusların serbest bırakılmasını istedi. 2009 yılında cezaevlerinde yaşanan ihlallerin 2010 yılında da artarak devam ettiğini belirten Atasoy, “Başta bu durumdan birinci derecede sorumlu olan Adalet Bakanlığı’nı ve bir bütün olarak hükümeti, cezaevlerinde yaşanan sorunlara karşı duyarlı davranarak, ihlalleri gerçekleştirenlere karşı yasal işlem başlatmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
(DİYARBAKIR)

MAYIN YİNE CAN ALDI
Bölge’de yaşanan mayın patlamaları can almaya devam ediyor. Şırnak’ın Uludere ilçesinde yaşanan mayın patlamasında 1 çocuk yaşamını yitirdi. Mayın patlamaların çok yaşandığı Şırnak’ta dünde bir mayın patlaması yaşandı. Uludere ilçesinde yaşanan mayın patlamasında bir çok yaşamını yitirirken, üç çocukta ağır yararlandı.
(ŞIRNAK)
ÖNCEKİ HABER

Savaş mağdurlarının yaşam mücadelesi

SONRAKİ HABER

Ağaçlı beldesinde eğitim çözüm bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa