12 Mart 2010 00:00

SHP’de ‘yeni parti’ istifaları

SHP’nin ‘Yeni sol parti’ tartışmaları sonrası kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (EDP) katılacağı kongre öncesi, aralarında partinin merkez ...

Paylaş

SHP’nin ‘Yeni sol parti’ tartışmaları sonrası kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (EDP) katılacağı kongre öncesi, aralarında partinin merkez yöneticileri ile Ankara il ve ilçe yöneticilerinin bulunduğu 100’ü aşkın kişi istifalarını açıkladı. İstifa öncesi basın toplantısı düzenleyen SHP Ankara İl Başkanı Celalettin Koç, yeni kurulacak partide ideolojik birlik sağlamanın mümkün olmadığını belirtti.
SHP’nin 7 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirdiği 2. Olağanüstü Kongresi’nde Hüseyin Ergün, ÖDP’den ayrılan Özgürlükçü Sol Hareket (ÖSH) ve 10 Aralık Hareketi’nin içinde yer alacağı “Solda yeni bir birlik” mesajı vererek genel başkanlığa seçilmişti. Alevi örgütlerinden bazı yöneticilerin de yer aldığı birlik girişimleri bazı bileşenlerinden fire verse de, EDP’nin kuruluşuyla sonuçlanmıştı. SHP’nin de yarın gerçekleşecek kongrede EDP’ye katılacağı bildirilmişti. SHP’den aralarında yöneticilerinde bulunduğu 100’ü aşkın kişinin SHP Ankara il binasında düzenledikleri basın toplantısında konuşan İl Başkanı Celalettin Koç, gelinen noktada SHP’nin kimliğini yok edecek bir yapılaşmayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
‘EDP’DE FİKİR BİRLİĞİ MÜMKÜN DEĞİL’
EDP’de yer alan kesimlerin insanların ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına yanıt olacak bir ideolojik birlik oluşturmasının mümkün görünmediğini söyleyen Koç, bu nedenle cumartesi günü yapılacak kurultay öncesi istifalarını açıkladıklarını kaydetti. Aynı gerekçeyle başka illerden de istifalar yaşanabileceğini, Gençlik Meclisi’nden de 80 kişinin istifa ettiğini bildiren Koç, soru üzerine “İlerisi için henüz bir düşüncemiz yok, ama örgütlülüğümüzü devam ettireceğiz. İstifa eden arkadaşlarımızla birlikte Türkiye ve dünyadaki gelişmelere göre değerlendirmede bulunacağız” diye konuştu. Çankaya İlçe Başkanı Erdal Çiftçi de, partinin bayrağı ve isminin değişmesinin ayrılmalarındaki ana etken olduğunu dile getirdi. İstifa edenlerin arasında Genel Sekreter Yardımcısı Eşber Atilla, Parti Meclisi Üyesi Ayhan Rustai ve Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Can Demirel de bulunuyor.
(Ankara/EVRENSEL)

‘ORTAK DİL YARATILAMADIĞI İÇİN ÇEKİLDİK’

‘Yeni Sol Parti’ çalışmalarından ayrıldıklarını geçtiğimiz günlerde açıklayan Prof. Ahmet İnsel, Prof. Fuat Keyman, Gazeteci Aydın Engin ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Bianet’e yaptıkları açıklamada, “Parti, bireyler üzerinden değil gruplar üzerinden şekillendi. Biz partinin, grupların bir araya geldiği bir koalisyon değil, bireylere dayalı daha bütünlüklü bir yapı olması gerektiğini düşündüğümüz için ve çalışmalar esnasında ortak bir dil yaratılamaması nedeniyle çekildik” dediler. Keyman, “Türkiye’nin eşitlik ve vicdana ihtiyacı var. Bu taleplerimizi karşılayamadı,ortak bir kimlik yaratılamadı” dedi. Prof. Ahmet İnsel, Prof. Fuat Keyman, yazar Oya Baydar, Prof. Mithat Sancar, gazeteci Aydın Engin ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy girişimden geçtiğimiz günlerde ayrılmışlardı.
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Gelsin Danıştay yönetsin

SONRAKİ HABER

TSK denetlenmek istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...