12 Mart 2010 00:00

‘Dolaylı işgal’ genişliyor

FİLİSTİN’le İsrail arasında dolaylı görüşmelerin başlamasına dair ‘çabalar’ yoğunlaşırken, İsrail hükümeti, barış gibi bir niyeti olmadığını bir kez daha gösterdi.

Paylaş

FİLİSTİN’le İsrail arasında dolaylı görüşmelerin başlamasına dair ‘çabalar’ yoğunlaşırken, İsrail hükümeti, barış gibi bir niyeti olmadığını bir kez daha gösterdi. İsrail, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın taraflar arasında barış sürecini yeniden başlatma amaçlı bölge ziyaretinden hemen önce, işgal altındaki Doğu Kudüs’te 1600 konut daha inşa edileceğini duyurmuştu. Bu karar sonrasında Filistin yönetimi, görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Ancak, İsrail’in yerleşimleri genişletme planının bu kadarla da sınırlı olmadığı ortaya çıktı.
KUDÜS’E 50 BİN KONUT
Doğu Kudüs’te, Yeşil Hattın ötesinde verdiği 1600 konutluk inşaat izniyle İsrail ile Filistinliler arasında başlaması öngörülen dolaylı görüşmeleri tehlikeye atan İsrail’in, önümüzdeki yıllar içinde bu mahallelerde 50 bin dolayında konut yapımını planladığı bildirildi.
İsrail’in Haaretz gazetesi, planlama dairesi yetkililerine dayanarak, Kudüs’te önümüzdeki birkaç yıl, hatta on yıllar içerisindeki inşaat planlarının, Doğu Kudüs’te yoğunlaşmasının beklendiğini duyurdu. Habere göre planlanan konutların çoğu, Yeşil Hattın ötesindeki Yahudi mahallelerinde yapılacak, küçük bir bölümü ise Arap mahallelerinde inşa edilecek. 20 bin dolayında konutun halihazırda onaylanma ve uygulanma aşamalarına yaklaşmış bulunduğu, diğer kalan inşaatların planının henüz planlama komisyonlarına sunulmadığı da bildirildi.
İsrail İçişleri Bakanlığı, koalisyon hükümetindeki, Filistinlilerle barış görüşmelerine pek sıcak bakmayan ve özellikle Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki inşaatların durdurulmasına kesinlikle karşı çıkan aşırı dinci Şas Partisi’nin elinde bulunuyor. Verilen onayın büyük tepki çekmesi üzerine İçişleri Bakanı Eli Yişai, onayın teknik bir işlem olduğunu belirtmiş, zamanlama ile ilgili eleştirilere karşılık özür dilemiş ve Biden’ın ziyaretine gölge düşürmek gibi bir niyet bulunmadığını açıklamıştı.
BIDEN, KARARI KINADI
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail’in yeni yerleşim planlarını kınadı. Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’la görüşen Biden ABD’nin “geçerli bir Filistin devleti kurulmasında kararlı olduğu” güvencesi verdi. Biden, Doğu Kudüs’te yeni konutlar inşa etme planının, barış görüşmelerini yeniden başlatmak için gerekli güveni sarsacağını söyledi. Biden, Filistinlilerin parçalanmamış bir toprak üzerinde bağımsız devlet kurmayı hak ettiklerini de vurguladı.
GÖRÜŞMELER ZORDA
Arap Birliği Başkanı Amr Musa, “Filistinlilerin, ABD tarafından önerilen İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerine katılmayacağını” söyledi. Amr Musa, Arap Birliği’nin Kahire’de yapılan olağanüstü toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında, “Filistin Devlet Başkanı (Mahmud Abbas), İsrail ile yapılacak bu görüşmelere şu an için katılmamaya karar verdi. Filistin tarafı, mevcut şartlar altında görüşmeye hazır değil” dedi.
Kahire’deki toplantıya katılan Arap Birliği üyeleri de İsrail-Filistin görüşmelerinin başlamasının, İsrail’in Doğu Kudüs ve işgal edilmiş bölgelerdeki yerleşim yerlerinin genişletilmesinin durdurulmasına bağlı olduğunu bildirdi. Görüşmelerin başlatılmasını destekleyen Arap Birliği Barış Girişimi Komitesi de bu desteğini çektiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye şimdi de ‘eklem ülke’ oldu

SONRAKİ HABER

Bir ayda üçüncü grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...