12 Mart 2010 00:00

Türkiye şimdi de ‘eklem ülke’ oldu

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, “Türkiye’nin, Avrupa, Doğu Akdeniz, Güney Asya ve tüm İslam dünyası yayı içinde ...

Paylaş

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, “Türkiye’nin, Avrupa, Doğu Akdeniz, Güney Asya ve tüm İslam dünyası yayı içinde ‘eklem ülke’ konumunda olduğunu; bu nedenle NATO’daki varlığının aşırı önem taşıdığını” söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nde bütçe konulu bir oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Stavridis, Türkiye’nin, jeopolitik olarak çok önemli bir ülke; hem NATO’nun hem de ABD’nin her açıdan çok güçlü bir ortağı olduğunu vurguladı.
Stavridis, “Türkiye, Avrupa, Doğu Akdeniz, Güney Asya ve tüm İslam dünyası yayı içinde ‘eklem ülke’ konumunda. Dolayısıyla Türkiye’nin NATO’daki varlığı, aşırı önemli ve batıya yöneliminin sürdürülmesinde de çok yardımcı” dedi.
ABD’nin Irak ve Afganistan’daki faaliyetlerinde Türkiye’nin taşıdığı öneme dair bir soru üzerine Stavridis, Türkiye’nin, NATO’da nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu tek ülke olarak kültürel gelenekleri anlamada diğer ülkelere çok yardımcı olduğunu ifade etti. Stavridis, Türkiye’nin, güçlü bir duruşa sahip, yetenekli ordusuyla büyük ve kuvvetli bir ülke olduğunu belirterek, “Onlardan çok şey öğrendik ve çok aktif desteklerini gördük” diye konuştu.
Türkiye'nin Afganistan'da 1800 askerinin bulunduğunu ve bu ülkedeki çok geniş yelpazeye sahip misyonlarda fevkalade iyi iş çıkardığını söyleyen
Stavridis, Türkiye ile sınırları boyunca istihbarat ve bilgi paylaşımı üzerinde birlikte çalıştıklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Karzai ve Zerdari bir araya geldi

SONRAKİ HABER

‘Dolaylı işgal’ genişliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...