12 Mart 2010 00:00

‘Sinop Cezaevi Sabahattin Ali Müzesi olsun’

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, tarihi Sinop Cezaevi’nin “Sabahattin Ali Müzesi” olması istemiyle yasa teklifi verdi.

Paylaş

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, tarihi Sinop Cezaevi’nin “Sabahattin Ali Müzesi” olması istemiyle yasa teklifi verdi. Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi de veren Halis, Sabahattin Ali’nin ölümüyle ilgili belgelerin açıklanıp açıklanmayacağını sordu.
BDP Tunceli Milletvekili Halis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “özgür düşüncesiyle, roman ve öykülerindeki Türkiye insanına yaklaşımıyla edebiyata yeni bir boyut getirdiğini” ifade ettiği Sabahattin Ali’nin ölümü üzerindeki sır perdesinin hâlâ kalkmadığını hatırlattı. “Atatürk’ü eleştirdiği gerekçesiyle 1932 yılında tutuklanır; bir yıl hapse mahkum olur, tahliye olduktan sonra zor günler geçirir, yurtdışına çıkmak istediğinde pasaport verilmez. Kırklareli üzerinden Bulgaristan’a geçmek isterken öldürülür” diyen Halis, ölüme ilişkin görüşlere de yer verdi. Araştırmacılara göre Sabahattin Ali’nin, “Bulgaristan’a kaçırmak için para karşılığı anlaştığı, kendisine kılavuzluk eden Ali Ertekin adlı ajan kaçakçı tarafından jandarma karakoluna teslim edildiğini ve sonra öldürüldüğünü” vurgulayan Halis, Sabahattin Ali’yi 2 Nisan 1948’de Bulgaristan sınırında öldürdüğü iddia edilen ajan Ali Ertekin’in, dört yıla hüküm giydiğini, ancak birkaç hafta sonra çıkartılan aftan yararlanarak serbest kaldığını aktardı.
BAŞBAKAN’DAN YANIT BEKLEYEN SORULAR
Demokrat Parti Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Samed Ağaoğlu’nun, 1992’de yayımlanan günlüğünün 14 Ocak 1949 tarihli sayfasında, “Dün Menderes, Sabahattin Ali’nin hükümetçe öldürüldüğünü söyledi” diye yazdığına atıfta bulunan Halis, yine Albay Talat Turhan’ın da bir polis yetkilisinin kendisine, “Ali, sınırdan Kırklareli’ne getirildiğinde sorguya çekildi. Konuşmadığı için sıkıştırıldı ve bu sıkıştırma sırasında öldü. Hem de inleyerek kollarımda can verdi...” dediğine dikkat çekti.
Meclis’e verdiği yasa teklifi ile Sabahattin Ali’nin bir dönem kaldığı tarihi “Sinop Cezaevi”nin, “Sabahattin Ali Müzesi” yapılmasını öneren Halis, yasa teklifinin gerekçesinde, Sabahattin Ali’nin hayatına dair bilgilere yer verdi.
SİNOP CEZAEVİ İLE ÖZDEŞLEŞTİ
Gerekçede, “Kurulduğu günden kapandığı güne kadar Sinop Cezaevi’nden binlerce mahkum geçmiş ve bunlar arasında Türkiye’nin önemli aydınları, yazarları, sanatçıları da haklı ya da haksız bir şekilde yer almışlardır. Sinop Cezaevi’nde yatmakta iken yazmış olduğu, daha sonra bestelenmiş olan ‘Aldırma Gönül Aldırma’ şiiri, adeta Sabahattin Ali’yi ‘Sinop Cezaevi’ ile özdeş hale getirmiştir” görüşüne yer verildi.
Bu tarihi cezaevinin “Sabahattin Ali Müzesi” yapılmasının onun şahsında, sanata, tüm aydınlara, sanatçılara, yazarlara, özgürlüklere ve insan haklarına duyulan saygının bir gereği olacağı vurgulanan gerekçede, “Bir başka yanıyla, geçmişte yapılan haksızlıkların giderilmesine yetmese bile, gelecekte benzer haksızlıkların yaşanmamasına bir vesile olacaktır” denildi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Chapel’de özgür seslerin gecesi

SONRAKİ HABER

Karikatür dünyası yasta: ‘Turhan Selçuk bir devrimciydi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...