12 Mart 2010 00:00

Kadının çalışabilmesi için kreş şart!

KADIN için parasız ve nitelikli kreş talebi, çalışma hayatına katılabilmenin belirleyici koşulu haline geldi.

Paylaş

KADIN için parasız ve nitelikli kreş talebi, çalışma hayatına katılabilmenin belirleyici koşulu haline geldi. Çocuklarını bırakacak yer bulamayan kadınlar, ister istemez eve hapsoluyor. Çalışabilenler ise erkeklere göre kat kat enerji ve emek harcamak zorunda kalıyorlar. Bir taraftan ev işleri, çocuk bakımı gibi kadına yüklenen görevleri yerine getirirken, diğer taraftan da en az 8 saat bir fabrika ya da işyerinde çalışıyorlar.
Çoğunluğu Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tekstil, gıda ve tütün fabrikalarında çalışan Harmandalılı kadınlar da işe giderken gözlerinin arkada kalmasını istemiyorlar. Sabah işçi duraklarında servis bekleyen kadınlarla, bu nedenle karşılaştıkları zorlukları konuştuk.
Roteks’te çalışan Elif Durmaz, işe gittiğinde çocuğuna kaynanasının baktığını söylüyor. Kızı büyüdüğü için işinin kolaylaştığını söyleyen Durmaz, “Küçükken çalışmıyordum ama çocuğu küçük olsa bile çalışmak zorunda kalan insanlar var. Onlar için durum çok kötü. Çocuklarımız için eğitimin düzgün olduğu, oyunlar oynanan bir yer olsa çok iyi olur” diye konuşuyor.
Gıda sektöründe çalışan bir grup işçi de Harmandalı için böyle bir kreşin şart olduğunu söylüyor. Kadınlar, belediyenin bu konuda destek çıkmasını ve öncü olmasını istediklerini dile getiriyorlar.
Alkan Tekstil’de aşçılık yapan Zennure Zirek ise kızını işe giderken teyzesine bıraktığını, bu yüzden içinin rahat olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Çocuğunu bırakacak bir akrabası olmayan kadınların bu yüzden işe gidemediklerini ya da çalıştıkları işten ayrılmak zorunda kaldıklarını biliyorum...”
Yine organize sanayide tekstil işçisi olan Derya, organizeye komşu olan işçi mahallerine bir kreşin şart olduğunu söylüyor. Durumu iyi olanların çocuklarını özel kreşlere yolladığını belirten Derya, “Durumu olmayanların çocukları ise eğitimden yoksun dışarıda büyüyor. Bu da o şekilde büyüyen çocukların gelecekte daha büyük sıkıntılar yaşamasına sebep oluyor” diye tamamlıyor sözlerini. (İzmir/EVRENSEL)
Cihan İşçi
ÖNCEKİ HABER

8 Mart Kartal’da yaygın kutlandı

SONRAKİ HABER

Dur demeliyiz, çok geç olmadan...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...