13 Mart 2010 00:00

Katliamın yıldönümünde ortak mücadele vurgusu

İstanbul Gazi Mahallesi Cemevi’nde, 12 Mart Gazi katliamının yıldönümü vesilesiyle şehit aileleri ve Gazi Cemevi tarafından bir panel düzenlendi.

Paylaş

İstanbul Gazi Mahallesi Cemevi’nde, 12 Mart Gazi katliamının yıldönümü vesilesiyle şehit aileleri ve Gazi Cemevi tarafından bir panel düzenlendi. Önceki gün gerçekleştirilen etkinlikte, katliamın aydınlatılması ve yenilerinin olmaması için ortak mücadele çağrısı yapıldı. Gazi katliamını anlatan sinevizyon gösteriminden sonra açılış konuşmasını yapan Cemevi Başkanı Veli Gülsoy, Gazi katliamının sorumlularının yargılanması gerektiğini söyledi. Ardından şehit aileleri adına konuşan Cemal Poyraz katliamın planlı bir organizasyon olarak gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
TÜZEL: HALKI BİRLEŞTİRMELİYİZ
Panelde söz alan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Gazi Mahallesi’nde halkın korkuyla sindirilmeye ve bir iç savaş ortamı yaratılmaya çalışıldığına vurgu yaparak “Bu sadece Gazi için geçerli değil. Sivas, Uğur Mumcu, Metin Göktepe gibi davalar için de geçerlidir” dedi. Tüzel, içerisinde halka karşı bir tertip olan, devlet eliyle işlenmiş suçların gerçek uzantılarının açığa çıkarılamadığına dikkat çekti.
Tetikçilerin komik cezalar aldığını vurgulayan Tüzel “Kriz Yönetim Merkezini işletenler; valiliği, ordu komutanlığı, içişleri bakanlığı ve tabi ki bütün devlet yapısı ile ne Gazi’de ne Sivas’ta ne de cezaevi operasyonlarında gerçek anlamda yargılanmadılar” dedi. Bu nedenle “Gazi davası yeniden görüşülmelidir” şeklindeki talebin yerinde olduğunu ifade eden Tüzel, AKP Hükümeti’nin ise demokratikleşme adına başlattığı süreci kendi muhaliflerini sindirmek kendi statükosunu oluşturmak üzere kullandığını ifade etti.
Türkiye’de Kürtleri, Alevileri, işçi ve emekçileri kapsayan bir anayasa olmadığına dikkat çeken Levent Tüzel, “Bunu elbette AKP’den, sermaye güçlerinden beklemiyoruz. Burada bir araya gelen güçlerini birleştiren bizler yapacağız. Asıl önemli olanın emekçileri, halkı birleştirmek olduğunu bilmeliyiz” dedi.
KRİZ YÖNETİM MERKEZİ
Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ise konuşmasında Kriz Merkezi Yönetimi’ne (KYM) dikkat çekti. Gazi Mahallesi katliamında Kriz Yönetim Merkezi’nin kullanıldığını kaydeden Polat, 11 Temmuz 1995 tarihinde Evrensel gazetesinin manşetinden yayınlanan haberde, Başbakanlık Müsteşar Vekili Ali Naci Tuncer imzalı bir taslağın ilgili devlet kurumlarına gönderilerek ‘kriz’ olarak adlandırılan hallerde yetkinin MGK’ya devredilmesi konusunda görüş istendiğinin yer aldığını ifade etti. Fatih Polat, söz konusu taslakta, ‘Kardak Krizi ve Gazi olayı, Kriz Yönetim Merkezi’nin son derece başarılı bir biçimde denendiği’nin belirtildiğine vurgu yaparak, “Şimdi bizim burada anılarına panel düzenlediğimiz kayıplarla ilgili katliam, Kriz Yönetim Merkezi’nin resmi yazışmalarında bir başarı olarak geçiyor” dedi.
Kriz Yönetim Merkezi’nin 1997 yılının Ocak ayında resmi gazetede yayınlandığını ve halen yürürlükte olduğunu dile getiren Polat, KYM var olduğu sürece, Gazi katliamına benzer olayların yaşanabileceğine dikkat çekti.
EMEKÇİLERİN YANINDA OLUNMALI
Alevilerin tarihinde katliamlara sıkça rastlandığına dikkat çeken Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise tarih boyunca Alevilerin büyük acılar çektiğine dikkat çekerek, Gazi katliamının sorumlularının takipçisi olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi. Öker, Alevilerin dün olduğu gibi bugün de emekçilerin yanında olmasının şart olduğunu belirtti.
Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de Cumhuriyet tarihinde yaşanan katliamlara dikkat çekti. Türkiye’deki tüm toplumların özgürlüğünün emekçilerin özgürlüğüne bağlı olduğunu söyleyen Tuncel, toplumun duyarlı çevrelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini savundu. Tuncel, AKP’nin kendisini değişimin öncüsü gibi sunmaya çalıştığını, ancak gerçek değiştirici gücün mücadele eden Kürtler, Aleviler, emekçiler ve devrimciler olduğuna vurgu yaptı.
‘BU BİZİM ÇOCUK!’
PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise “Eşitlik ve barış için bir araya gelmeliyiz. Katliamın faillerinden hesap sormayan bu iktidardan bizler hesap sormalıyız” ifadelerini kullandı.
Devletin Gazi katliamı davasından dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargılanıp suçlu bulunduğunu hatırlatan Avukat Sabri Kuşkonmaz ise “Gazi katliamının dosyası halen açık, GOP Adliyesi’nde devam ediyor” dedi. Kuşkonmaz, şöyle devam etti: “Delillerimizi GOP Savcılığı’na verdiğimizde savcı fotoğraflardan birindeki katili görüp tanıdı ve ‘bizim çocuk’ dedi. ”ESP’den Hacı Orman ve DÖH’ten Yakup Kadri Karabacak da katliamın sorumlularından hesap sorulması gerektiğini söylediler.
Konuşmacılar, Gazi benzeri katliamların önüne geçilmesi ve sorumlularının yargılanıp cezalandırılabilmesi için ortak mücadelenin şart olduğuna vurgu yaptılar. (İstanbul/EVRENSEL)
Çayan Sarıkaş
ÖNCEKİ HABER

Gazi davası halkın vicdanında kapanmadı

SONRAKİ HABER

Mutfakta ders görüyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...