13 Mart 2010 00:00

Sağlığın ticareti olmaz

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nı protesto eden sağlık örgütleri, birçok yerde İl Sağlık müdürlükleri önünde eylem yaptı.

Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nı protesto eden sağlık örgütleri, birçok yerde İl Sağlık müdürlükleri önünde eylem yaptı. Yapılan eylemlerde yasa tasarısının bir an önce geri çekilmesini talep eden sağlık örgütleri tüm halkı sağlıkta özelleştirmeye karşı birlikte mücadele etmeye çağırdılar
YASA TASARISI GERİ ÇEKİLSİN
İstanbul’da sağlık örgütleri, İstanbul Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Sultanahmet Parkı’nda bir araya gelen SES İstanbul Şubeleri, İTO, Dev Sağlık-İş, İstanbul Diş Hekimleri, Eczacılar ve Veteriner Hekimleri Odaları buradan alkış ve sloganlarla sağlık müdürlüğüne yürüdü. “Sağlığın ticareti olmaz, sağlık hakkımızdan iş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz” talebiyle yasa tasarısının geri çekilmesini isteyen sağlık örgütleri, eylemlerinin devam edeceğini duyurdu.
Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, hükümeti uyararak herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını istedi. Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısının derhal geri çekilmesini talep eden Beydilli, “Sağlık alanındaki her türlü özelleştirmeye son verilsin. Sağlıktaki katkı-katılım payı ve her türlü ilave ücretlerin kaldırılması ve sağlık hakkının güvenceye alınması için, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası iptal edilsin. Herkese eşit-ücretsiz-nitelikli-ulaşılabilir sağlık hakkı tanınsın. 4-B, 4-C, 4924, vekil, taşeron adı altında güvencesiz çalıştırılmaya son verilsin” dedi. Sağlık Haftası’nda sağlıkta özelleştirme operasyonunun yeni adımlarıyla karşı karşıya olduklarını hatırlatan Beydilli, tüm halkı bu uygulamalara karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.
YASAYA KARŞI EYLEMLER SÜRECEK
Adana’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, Kamu Hastane birlikleri yasasını protesto etti. İl sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES, Dev Sağlık-İş, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Eczacılar Odası üyelerine Eğitim-Sen şube Başkanı Güven Boğa, Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve Tümtis Adana Şube Başkanı Halil Çekin de destek verdi. Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, TBMM alt komisyonunda görüşülmeye başlanan Kamu hastane birlikleri yasasının çıkmasını beklemeyeceklerini ifade ederek, her gün her yeri eylem alanına çevireceklerini vurguladı. Sağlıkta yıkım politikaları ile muayene ücretlerinin yüzde 650 arttığına dikkat çeken Mete, yeşil kartlar ve sağlık ocakları dâhil her şeye katkı payı getirildiğini söyledi. Bu uygulamaların son bulunması ve herkese eşit, ücretsiz nitelikli bir sağlık hizmeti için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getiren Mete, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek şiarıyla taleplerini dile getirmeye her zaman sürdüreceklerini belirtti.
SAĞLIK HAKKITİ CARİLEŞTİRİLİYOR
SES Kayseri şubesi AKP Hükümeti’nin Sağlıkta Dönüşüm adı altında yapılan sağlık hakkının ticarileştirilmesini halka anlatmak için Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniği önünde bildiri dağıtımı ve basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasını SES Şube Başkanı Orhan Karakaya okudu. Karakaya sağlıkta yıkımın devam ettiğini belirterek SSK hastanelerinin devri ile başlayan sağlık hakkının özelleştirilmesi, piyasalaşması tüm hızla devam ediyor” dedi
TBMM’nin alt komisyonda geçirdiği ve TBMM genel kuruluna getirmeye hazırladığı Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastanelerin A-B-C-D-E şeklinde sınıflandırılacağına dikkat çekerek “parası olanlar 5 yıldızlı hastanelerde yani ‘A’ sınıfı hastanelerde, parası olmayan da ‘E’ sınıfında yer alan teknik anlamda eksik hastanelerde hizmet almaya mecbur bırakılıyor” dedi. Son olarak, tüm halkı ve demokrasi güçlerini, sağılıkta yıkım projesine karşı birleşmeye çağıran Orhan Karakaya , basın açıklamasını bitirdi.
Dersim’de de KESK’e bağlı sendikalar yasa tasarısına karşı Cumhuriyet Meydanı’ndan İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü. Burada konuşan SES Şube Başkanı Veli Söylemez AKP’nin sağlık politikalarını eleştirerek, sağlıkta yıkım politikalarına karşı mücadelenin sürdürüleceğini söyledi. Söylemez, TBMM Genel Kurulu’na gönderilen ‘Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’ ile hastanelerin kâr amacıyla işletileceğini belirtti.
SAĞLIKTA TAŞERONLAŞTIRMA KALKSIN
Mersin SES Şubesi, Mersin Toroslar Devlet Hastanesi önünden sağlık müdürlüğüne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında, sık sık “Hastaneler Halkındır Satılamaz”, “Herkese Güvenli Gelecek”, ve “Taşeronu Sağlıktan Süpüreceğiz” sloganları atıldı. Yürüyüşe TTB ve Dev Sağlık İş katılarak destek verdi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, 4-B statüsünde çalışan sağlık emekçilerinin eş durumu tayini yapılmadığını belirterek, "Taşeron çalıştırma sağlık emekçilerinin emeğinden şirketlere rant dağıtma yöntemidir. Çalışanları kölelik koşullarında çalıştırma yöntemidir" dedi. (HABER MERKEZİ)


Sağlık çalışanları ‘Sağlıkta Dönüşüm’e karşı

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 3600 sağlık çalışanı ile yaptığı anket, sağlık çalışanlarının statü ve sendika farkı gözetmeksizin hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı onaylamadığını gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre sağlık emekçileri hükümetin sağlık politikalarının hem kendileri, hem de vatandaş açısından “yıkım” olarak görüyorlar.
SES 25 ilde 3600 sağlık çalışanı ile bir anket çalışması gerçekleştirdi. Ankete, sağlık alanında örgütlü SES, Türk Sağlık-Sen ve Sağlık-Sen üyeleri ile sendikaya üye olmayan 1100 emekçi katılırken, katılımcıların yüzde 10’unu taşeron, yüzde 17.5’ni 4-b’li personel, yüzde 2’sini ise vekil ve 4-c’li personel oluşturdu.
Devlet hastanelerinin yanında, sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri ile üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde yapılan anketin sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının yüzde 82.5’i hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı kendileri açısından “olumsuz” ve “yıkım” olarak değerlendirdi. Yine ankete katılanların yüzde 73.5’i uygulamaların hastalar ve toplum açısından da “olumsuz” ve “yıkım” anlamına geldiğini belirtti.
Sağlık emekçilerinin bu değerlendirmesi, sendikalar arasında da fazla değişmiyor. Dönüşüm adı altındaki piyasalaştırma çabalarına başından beri karşı çıkan SES üyelerinin yüzde 1.38’i sağlıkta dönüşüm programını olumlu bulurken, hükümete yakınlığıyla bilinen Sağlık-Sen üyelerinin de sadece yüzde 2.4’ü hükümetin programını olumlu bulduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

‘AKP, MEB’i ARKA BAHÇESİ YAPMAK İSTİYOR’

SONRAKİ HABER

ARA SIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...