13 Mart 2010 00:00

Yasadışılığın itirafnamesi!

Gazetemizde yayınlanan “Ford’da Yasadışı Uygulamalar” başlıklı haber üzerine bir açıklama gönderen Ford Otosan yönetimi, ifadenin gerçeği yansıtmadığı iddiasında bulundu.

Paylaş

Gazetemizde yayınlanan “Ford’da Yasadışı Uygulamalar” başlıklı haber üzerine bir açıklama gönderen Ford Otosan yönetimi, ifadenin gerçeği yansıtmadığı iddiasında bulundu. Noter kanalıyla gönderilen ihtarname adeta uygulamaların itirafı niteliğinde...
Hatırlanacağı üzere 2009 yılında işçiler verilen izinler karşılığında borçlandırılmış, aylar sonra “borç ödemesi” adı altında hafta tatillerinde yasa dışı bir şekilde ücretsiz olarak çalıştırılmıştı. 2010 yılında da devam eden uygulama haberimiz üzerine durdurulmuştu.
HUKUK BUNUN NERESİNDE?
Gönderilen ihtarnamede “Bu planlama çerçevesinde 2010 yılı ocak ayında üretim alanlarımızda, yıllık izne mahsuben 5 gün izin uygulaması yapılmış olup yıllık izinlerin 10 günden aşağı olmayan bölümü, her yıl olduğu gibi 2010 yılında da temmuz-ağustos döneminde yapılacak olan fabrika (bakımı) tatil sırasında kullandırılacaktır” denilmektedir. İhtarname metninde ocak ayı başında yapılan 10 günlük iznin 5 gününün yıllık izinlerden düşüleceği ifade ediliyor.
Yıllık izinden, çalışılmayan 5 gün mahsup edilmesi başlı başına bir hukuksuzluk. Çünkü işçilerinin yıllık izinlerinin gasbedilmesi, yasa dışı bir şekilde 5 günlük ücretsiz çalışma anlamına geliyor.
MESS ile Türk-Metal arasında imzalanan grup toplu iş sözleşmesinin yıllık ücretsiz izinleri ele alan 32. maddesi kanun hükümlerinin uygulanacağını ifade ediyor. Yıllık ücretli izin uygulamasını düzenleyen İş Kanunu’nun 56. maddesinde “Ancak 53. maddede öngörülen izin süreleri tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez” denilmektedir.
İş Kanunu ve dolayısıyla toplu iş sözleşmesinde “Yıllık izinler 10 günden aşağı parçalara bölünemez” denmesine rağmen ihtarnamede 5 günlük yıllık izin kullanıldığı belirtilmekte, yasadışı uygulama noter yoluyla kabul edilmektedir.
Çalışılmayan günlerin yıllık izinlerden düşülmesinin yasa dışı olduğundan işçilerin haberi olmadığını belirten bir Ford işçisi “Yıllık izinler sürekli parça parça kullandırıldı. 3 gün, 5 gün düşüldü. İnsanların 3-5 gün izni kaldı. Birçok kişinin 2010’dan zaten izni kalmadı. Temmuz ayında izne çıkarsak 2011 izinlerinden kullanacağız” diye konuştu.
Başka bir Ford Otosan işçisi ise “Biz alıştık artık. geçen sene boyu yasak olmasına rağmen borç ödedik. İzinleri yıllık izinlerden düştüler. Sözde sözleşme var. Sözleşmeyi gören duyan yok. Sendikacılardan birisi gelip işçiye, ‘Böyle bir durum var, haberiniz olsun’ demedi. Sözleşmeyi bile uygulamazken sendika işçiyi uyarmayacak mı? Bu sendikanın anlayışının değişmesi lazım” diye konuştu.
SUÇ SENDİKANIN!
Yıllık izinlerin bittiğini belirten bir Ford Otosan işçisi “iş yasasını bilmiyoruz. Yıllık izinlerimizi kimseye sormadan bitirdiler. Madem ihtarnamede öyle yazıyor, artık kimse inkar etmesin. İşçilerin hakkı gasbedildi. Artık sendika bir şeyler yapmalı” dedi.
Başka bir Ford Otosan işçisi “Bizim uygulamadan daha önce haberimiz yoktu. Patron istediği gibi çalıştırıyor. Evrensel aracılığıyla öğrendik. Fabrikada çok tartışma oldu, işçiler tepki gösterdi. Patronun suçu yok, o kendi işini yapıyor. Suç bu uygulamalardan bizi haberdar etmesi gereken sendika. İhtarname sendika patron işbirliğini gösteren bir belge. İkisi birlikte sözleşmeyi deliyor” dedi.
İşçilerin verdiği bu somut bilgilere rağmen; Ford Otosan Genel Müdürü Michael Robert Flewitt’in Vekili Avukat İrem Yılmaz tarafından gönderilen ihtarname’de “Muhtelif gerçek dışı ifade ve ithamlara yer verilmek suretiyle müvekkil şirket ve Ford markası kamuoyu nezdinde küçük düşürülmüş” olduğu iddia edilmekte...
(Kocaeli/EVRENSEL)

YASA DIŞI TELAFİ ÇALIŞMASI

İhtarnamede “2010 yılının ilk 6 aylık dönemi içerisinde ocak ayında 2 gün, şubat ayında 1 gün ve nisan ayında da 2 gün olmak üzere toplam 5 gün süre ile üretim yapılmayan gün planlanmıştır… Beklentimiz 2010 yılının ikinci yarısında piyasaların açılmasına paralel olarak talebin artması ve bu dönemde ihtiyaç duyulacak üretim fazlası için de mevzuatın izin verdiği sınırlar içerisinde fazla mesai yapılmasıdır” deniliyor. Ford Otosan işçileri, 2009 yılında yasa dışı bir şekilde borçlandırıldıklarını belirterek “İşçilere yapılan açıklamada, 2010 yılında yapılan izinler karşılığında borçlanacağımızı söylediler. Haziran sonrasında borçlarımızı ödeyeceğimizi söylediler. Evrensel’in haberinden sonra belki borçlandırmazlar, bilemiyorum. Ancak önceki uygulama yasa dışıydı” diye konuştular.
Arif Koşar- Şerafettin Gökdeniz
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da ulaşım kaosu devam ediyor

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...