13 Mart 2010 00:00

Def çalmayı bile suç saydılar

Batman’da çeşitli eylem ve etkinliklere katıldığı gerekçesiyle 3 aydır tutuklu bulunan Batman Bahar Kültür ve Sanat Merkezi...

Paylaş

Batman’da çeşitli eylem ve etkinliklere katıldığı gerekçesiyle 3 aydır tutuklu bulunan Batman Bahar Kültür ve Sanat Merkezi (BKSM) çalışanı Çiçek Tekdemir, etkinliklerde def çalarak, ‘örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’le suçlanıyor.
Batman’da çeşitli eylem ve gösterilere katıldığı iddiasıyla 8 Aralık 2009 tarihinde çıkarıldığı Batman Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilen, ancak 11 Aralık 2009 tarihli arama kararıyla tekrar gözaltına alınan ve Batman Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanan Batman Bahar Kültür Merkezi çalışanı Çiçek Tekdemir hakkında açılan davanın ilk duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tekdemir hakkında hazırlanan iddianame akla zarar: Def çalmak, halkı coşturmak...
İNCELEMEYE BAK!
Mahkeme heyetinin görüntü CD’sinde yaptığı ‘inceleme’ sonucunda, “Tekdemir’in, 8 Kasım 2008 tarihli olayda cadde ortasında oturan ve çoğunluğunun kadınlardan oluştuğu gösterici grubun ön tarafında yer aldığı ve ‘def’ çalarak, Oremar isimli şarkıyı söylediği, oturan kadınlardan birinin ‘Her Bijî Öcalan’ şeklinde bağırdığı, grubun zılgıt çektiği, Tekdemir’in de def çalarak eşlik ettiği ve kitlenin de alkış çaldığının” tespit edildiği belirtildi.
DEF ÇALARAK HALKI COŞTURMUŞ; TUTUKLANSIN
İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında, Tekdemir’in 8 Eylül 2008 tarihinde kapatılan DTP tarafından yapılan oturma eyleminde ve 6 Şubat 2009 tarihinde 29 Mart yerel seçimleri nedeniyle 19 Mayıs Mahallesi’nde yapılan aday tanıtımında def çalarak halkı coşturduğu, bu nedenle ‘örgüt propagandası yapmak’ suçu işlediği ifade edildi. 18 Şubat, 9 Ekim ve 11 Kasım 2009 tarihlerinde yapılan yürüyüş ve gösterilere katıldığı gerekçesiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek suçunu işlediği belirtildi. İddia makamı, Tekdemir’in, ‘örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’ suçlarını işlediğini belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
HUKUK KATLEDİLİYOR
Avukat Meral Danış Beştaş, iddia makamının aleyhte olan mütalaasına yaptığı itirazda, “Mahkeme gözleminde sanık, atılan slogana eşlik etmemiş; kitlenin coşkusuna katılma bakımından def çalmıştır. Def çalmanın, saz çalmanın, müzik yapmanın suç olduğu düşünülemez. Hukuk bu kadar katledilemez” dedi. Mahkeme heyeti, Tekdemir’in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
(Diyarbakır/DİHA)
Mekiye Görenç
ÖNCEKİ HABER

Birbirimizi dinlemeye geldik...

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...