13 Mart 2010 00:00

Diyarbakır’da görkemli Newroz hazırlığı

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da gerçekleşecek olan Newroz kutlamasının dünyada gerçekleşecek...

Paylaş

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da gerçekleşecek olan Newroz kutlamasının dünyada gerçekleşecek en büyük Newroz kutlaması olmasını hedeflediklerini belirtti.
Diyarbakır Newroz’una ilişkin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP yöneticileri ve kitle örgütü temsilcileri ile Aysel Tuğluk da katıldı. BDP İl Başkanı Cafer Kan, Newroz kutlamalarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere tüm siyasi parti liderlerini çağıracaklarını Kürt siyasetcilerden de Celal Talabani, Mesut Barzani’nin davet edileceğini belirtti.
EN BÜYÜK KUTLAMA DİYARBAKIR’DA
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, en büyük kutlamanın Diyarbakır’da olacağını söyledi. Newroz kutlamalarının her yıl güçlenerek, bu günlere geldiğini belirten Demirtaş, “1980-1990’lı yıllarda Türkiye’de bir Newroz sendromu vardı. Bütün kültürel öğelerin inkar edildiği Türkiye’de Newroz’da inkar ediliyordu. Buna rağmen büyük bir kararlılıkla halk kendi Newroz’unu, sahiplenerek kutluyordu. Kürt halkı Newroz bayramlarında zulme karşı bir duruş, zulme karşı bir haykırış olarak örgütlendi. Büyük bir karnavala, festivale dönüştü” dedi. 2009 yılı itibariyle AKP Hükümeti’nin başlatmış olduğu açılıma değinen Demirtaş, bu yılki Newroz’un tüm bölge halklarının taleplerini bir meydanda referandum şeklinde dile getireceğini belirterek, “Bu nedenle herkesin gözü kulağı Diyarbakır’da olacaktır. Diyarbakır’da siyasetçilerin, konuşmacıların vereceği mesaj kadar Kürt halkının da vereceği mesaj bizler açısından önemli olacaktır” dedi. “Bu yılki Newroz hükümetin basiretsizliği ve beceriksizliği nedeniyle çırpınan bu açılımı da canlandırabilecek, belki ona ruh kazandırabilecek bir Newroz’a dönüşecek” diyen Demirtaş, “Bu Newroz bizim açımızdan bir çözüm Newrozu’dur” şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM ÜRETMİYORLAR
Amerika’da, İsveç’te ve başka parlamentolarda Ermeni sorununun tartışıldığını ve kararlar alındığını hatırlatan Demirtaş, sorunun Türkiye dışında tartışıldığını ve bunun da güçlü bir çözüm getirmeyeceğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan almış olduğu kötü mirasla yüzleşme konusunda da cesur davranmadığını söyledi.
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde tartışılan genel af tartışmalarına ilişkin CHP, AKP ve MHP’nin yaklaşımlarının çözüm getirmediğine dikkat çekerek, “CHP ‘affedelim’ diyor, AKP ‘affetmeyelim’ diyor ve MHP de ‘konuyu tartışmayalım’ diyor. Ama konunun muhataplarına kimse bir şey sormuyor. 3 kafadarlar kendi aralarında affedelim mi? affetmeyelim mi? tartışması yaşarken Kürt sorununda genel affın muhatabı olacak kesimlerin görüşleri nedir diye kimsenin görüş alma gibi bir çabası yok” dedi. TMK mağduru çocukların durumuna ilişkinde Demirtaş, soruna en kalıcı çözüm sağlayacak teklifin de BDP’nin sunmuş olduğu teklif olduğunu söyledi. (DİYARBAKIR)



ÖNCEKİ HABER

Annelerden Erdoğan’a tepki

SONRAKİ HABER

Birbirimizi dinlemeye geldik...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...