13 Mart 2010 00:00

BÜYÜKANIT’A ANDIÇ SUÇLAMASI

ŞEMDİN Sakık’tan çarpıcı iddia: Gazetecileri andıçlamak işinde ‘iyi çocuklar’la birlikte Yaşar Büyükanıt da vardı.

Paylaş

ŞEMDİN Sakık’tan çarpıcı iddia: Gazetecileri andıçlamak işinde ‘iyi çocuklar’la birlikte Yaşar Büyükanıt da vardı.
PKK’den ayrıldıktan sonra 13 Nisan 1998’de Kuzey Irak’ta yakalanıp Türkiye’ye getirilen Şemdin Sakık, kitabında bir iddiaya yer verdi.
Sakık’a ifadeyi imzalatmaya çalışanlar arasında, beş yıl önce Şemdinli’de Umut Kitabevi’ne bomba attıktan sonra yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özdan İldeniz de vardı. Ali Kaya için “Tanırım, iyi çocuktur” diyerek Şemdinli davasına müdahale eden de, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tı.
SERVİS EDİLDİ
Yüksek tirajlı gazeteler, 25 Nisan 1998’de servis edilen haberlerde, aralarında Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birand, Akın Birdal, Salim Ensarioğlu, Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın da bulunduğu isimleri ‘PKK ile iş birliği yapmak’la suçlandı. Manşet haberlere kaynaklık eden andıç, Sakık’a dayandırılmıştı. Ancak Sakık, böyle bir ifadesi bulunmadığını açıklayarak bu iddiaları yalanlamıştı.
ÇEVİK BİR İDDİASI
Andıcın ardından Çandar ve Birand işlerinden olurken, silahlı saldırıya uğrayan Birdal, ağır yaralandı. Kasım 2000’de Sakık’ın böyle bir ifade vermediği, bu iddiaların dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve ekibi tarafından ifadeye eklendiği ortaya çıktı.
‘İYİ ÇOCUKLARIN’ MARİFETİ
12 yıl sonra o dönem yaşananları Lagin Yayınları’ndan çıkan ‘Şiddetin Sefaleti’ adlı kitapta anlatan Şemdin Sakık, Diyarbakır Jandarma İstihbarat Merkezi’nde yapılan sorgusuna Şemdinli sanığı astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in katıldığını belirterek, şunları anlattı: “Ülkenin ileri gelen bu gazeteci, yazar ve siyasetçilerinin örgüte yardımcı olduklarını, para karşılığında örgüt propagandası yaptıklarını itiraf etmemi istediler. Sonuç alamayınca hücreye attılar. İki gün sonra Şemdinli sanığı olan astsubaylar önüme birkaç kağıt koyup imzalamamı istediler. Belgeyi imzalamayı kabul etmedim.”
O DA KATILMIŞ
Sakık’ın 10 gün süren sorgusuna, Diyarbakır 7. kolordu komutanı ile dönemin DGM başsavcısı da katılmış. Kitabında dönemin 7. Kolordu Komutanı olan Yaşar Büyükanıt’ın ismini anmayan Sakık, şunları söylüyor: “On gün süren sorguyu, dönemin DGM başsavcısı ve 7. kolordu komutanı da izlediler.” Büyükanıt, 1996-99 yılları arasında Diyarbakır 7. kolordu komutanlığı görevinde bulunmuştu.
(HABER MERKEZİ)

E-MUHTIRADAN 1 GÜN SONRA GÖRÜŞME


AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 27 Nisan “e-muhtıra”dan bir gün sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Genelkurmay Karargahı’ndaki görüşmenin detaylarını ilk kez anlattı Kanal A’da yayınlanan “Görüş Farkı” programına katılan Çelik, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
BUNUN NERESİ MUHTIRA?
Çelik, 27 Nisan 2007’deki “e-muhtıra”dan bir gün sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yaptığı görüşmenin detaylarını açıkladı. Hüseyin Çelik, geçtiğimiz günlerde “27 nisan bildirisi muhtıra değildi” diyen Büyükanıt’ın 28 Nisan tarihinde kendisine de benzer şeyler söylediğini belirtti. O görüşmeyi ilk kez anlatan Çelik, “2 saat 10 dakika oturduk, konuştuk. Bol çaylı, kahveli, ikramlı bir görüşme oldu. Ben iddiaların ne kadar mesnetsiz, gerçekten uzak olduğunu anlattım. Netice itibarıyla sitemimi ilettim” dedi.
SEZDİĞİ HAVA
Büyükanıt’ın kendisine verdiği cevabı da açıklayan Çelik, Büyükanıt’ın “Muhtıra verdiğimizi söylüyorlar, bunun neresi muhtıra? Sadece hassasiyetlerimizi ortaya koyduk, farklı noktalara çekiliyor” şeklindeki sözlerini aktardı. Çelik, “Ama biz hükümet olarak bildiriyi muhtıra olarak algıladık, ona göre cevap verdik. Hükümet bunu sineye çekseydi, bildiri muhtıra olarak kalmaya devam ederdi. Sayın Büyükanıt’ta gördüğüm şuydu: Muhtıra verilse asker muhtıraya sahip çıkardı. Orada, ‘İyi ki bunu yaptık’ diye bir hava sezmedim” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Asker, sevkiyatı Emniyete bildirmiş!

SONRAKİ HABER

BiR AKP SUÇSUZ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...