13 Mart 2010 00:00

Irak’ta oyların yarısı bile sayılmadı

IRAK’ta geçen pazar günü yapılan genel seçimlere dair ilk sonuçlar gelmeye başladı. Ancak ülke genelinde sayılan oyların oranı yarıya bile yaklaşmadı.

Paylaş

IRAK’ta geçen pazar günü yapılan genel seçimlere dair ilk sonuçlar gelmeye başladı. Ancak ülke genelinde sayılan oyların oranı yarıya bile yaklaşmadı.
Irak Yüksek Seçim Kurulu, sonuçların sisteme aktarıldığı sırada teknik bir arızanın ortaya çıktığını, bunun nedeninin, bazı partiler için casusluk yapan görevlilerin sisteme girmeye çalışması olduğunu bildirdi. Açıklamada, söz konusu görevlilerin işlerine son verildiği ifade edildi.
Irak parlamentosunda 325 sandalye için 6200 aday, 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 parti yarıştı. Gelen ilk sonuçlara göre, Başbakan Nuri El Maliki, Şiilerin çoğunlukta olduğu bölgelerde önde giderken, Eski Başbakan İyad Allavi de Sünni illerinde lider konumunda.
Irak Yüksek Seçim Kurulu, Necef, Babil, Selahhadin ve Diyala illerinde oyların yüzde 30’unun sayıldığını ve buna göre, Şiilerin çoğunlukta olduğu Necef’te oyların büyük bir bölümünü, Maliki’nin Hukuk Devleti Koalisyonu’nun aldığını açıkladı.
Açıklamada, yine çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Babil ilinde Hukuk Devleti Koalisyonu birinci çıkarken, Necef ve Babil’de sayılan oylara göre, ikinci partinin Irak İslam Yüksek Konseyi olduğu belirtildi.
Irak Yüksek Seçim Kurulu, Sünnilerin çoğunlukta olduğu Selahhadin ve Diyala illerinde ise Eski Başbakan İyad Allavi’nin Irakiye Koalisyonu’nun lider parti konumunda olduğunu bildirdi. Bu arada Kurul, İyad Allavi’nin lideri olduğu Irakiye Koalisyonu’nun genel seçimlere büyük çaplı hile karıştığı iddiasıyla ilgili de açıklamada bulundu.
Erbil’de, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin (IKDP) ortak listesi önde gidiyor. Seçim komisyonundan İyad El Kinani, IKYB/IKDP listesini, Değişim Hareketi ve Müslüman Kardeşler örgütüne yakın Kürdistan İslami Birliği’nin listelerinin takip ettiğini belirtti.
Erbil’de, oyların henüz yüzde 27’sinin sayım sonuçlarının açıklandığı belirtildi.
Irak’ın güneydoğusundaki Maysan vilayetinde ise Şii Irak Milli İttifakı’nın önde olduğu bildirildi. Irak Seçim Komisyonu, oyların yüzde 23’ünün sayıldığı vilayette mevcut Başbakan
Nuri El Maliki’nin Hukuk Devleti koalisyonunun ikinci sırada olduğunu, Eski Başbakan İyad Allavi başkanlığındaki Irakiye Koalisyonunun üçüncü sırada yer aldığını duyurdu.
GENEL DURUM
Irak’ta seçimlerden hemen sonra açıklanan ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre, oyların yüzde 40’ını Nuri El Maliki’nin başkanlığındaki Hukuk Devleti, yüzde 25’ini İyad Allavi başkanlığındaki Irakiye Koalisyonu, yüzde 18’ini Şii Irak Milli İttifakı, yüzde 7’sini Sünni Irak Uzlaşma Cephesi ve yüzde 4’ünü de İçişleri Bakanı Cevad El Bolani’nin başkanı olduğu Irak Birliği’nin aldığı bildirilmişti.
Seçim günü yaşanan patlamalarda 38 kişi ölmüş ve 19 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 62’si sandık başına gitmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şili’de artçı yıkım

SONRAKİ HABER

Tasarı krizine İsveç de katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...