13 Mart 2010 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

2008 seçimleri sırasında serbest kalan enerjileri abartmak imkansız olurdu. Bu seçim, yüzde 63 seçmen katılımı ile son yarım yüzyılın rekorunu kırdı.

Paylaş

2008 seçimleri sırasında serbest kalan enerjileri abartmak imkansız olurdu. Bu seçim, yüzde 63 seçmen katılımı ile son yarım yüzyılın rekorunu kırdı. Kennedy, 1960’da Nixon ile karşılaştığından beri rakamlar yüzde 62’nin üzerine çıkmamıştı.
Bunun anahtarı, sadece çekici bir adayın varlığı değil, muhalefetin tek renkli doğasından güç alarak kenetlenmiş milyonlarca siyah ve İspanyol gencin katılımı olabilir. Cumhuriyetçiler, en üst nokta için yıpranmış bir savaşçı seçtiler ve başkan yardımcısı seçimi asıl meseleden de hileli göründü.
Yaklaşımları önceki seneye meyilliydi ve Afrikalı-Amerikalı veya İspanyol seçmenleri çekme iddiasına bile girmediler. Siyah topluluğu muhtemelen diğer tüm kesimlerden daha fazla savaş karşıtıydı. Onlar aynı zamanda seçim yarışında muhtemelen Nixon’dan beri en az sevilen başkan -George W.Bush- gibi bir külfetle yol aldılar.
Fakat demokratik yönetimin seçilmesinden bir yıl sonra, seçimlerin heyecanı belirgin şekilde azalıyor.
Savaş yanlısı bir işletme ve sol karşıtı bir yönelim açılış senesinin konusu oldu. Sağlık Hizmetleri yönetmeliği hem Cumhuriyetçiler hem de Muhafazakar Demokratik (sonradan Mavi Köpek olarak adlandırılan grup) muhalefet tarafından engellendi. Ve Demokratlar tüm meclislerde çoğunluğa sahip olmalarına rağmen bir yıl boyunca Cumhuriyetçi ve sanayici saldırılarıyla hırpalandılar.
Koltukların çoğunluğu ellerinde olabilir fakat hâlâ azınlıktalarmış gibi davranıyorlar. Sağlık tasarısını yontarak kuşa çeviren kolektif kanada karşı koymak istemiyor ya da karşı koyamıyorlar.
Yönetimin ilk aylarında, anketler kamusal sağlık istemi seçeneği için karşı konulmaz bir destek ve Afgan savaşına muhalefet gösteriyordu. Bir yıl geçti; sağlık sistemi can çekişiyor ve Afgan savaşı yozlaşmış, seçim erteleyen, kendi insanlarından çok uyuşturucu tacirleri tarafından desteklenen bir rejim ile destekleniyor.
İşin aslı, yeni yönetim eskisi ne yapıyorsa aynısını yapıyor; sadece daha havalı bir şekilde yapıyor bunu.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

‘Laz Marks’ bu kez adliyede sahnelendi

SONRAKİ HABER

Pakistan’da iki intihar saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...