13 Mart 2010 00:00

‘Laz Marks’ bu kez adliyede sahnelendi

Başbakan Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan “Laz Marks” oyunu oyuncusu Tiyatrocu Haldun Açıksözlü, Beyoğlu Adliyesi’nde ifade verdi.

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan “Laz Marks” oyunu oyuncusu Tiyatrocu Haldun Açıksözlü, Beyoğlu Adliyesi’nde ifade verdi.
Mizah Yazarı ve Karikatürist Yılmaz Okumuş’un Laz Kapital isimli eserinden uyarlayarak senaryolaştırdığı, Canşenliği Tiyatro Grubu ve Leman Kültür Oyuncuları’nın sahneye koyduğu ve Haldun Açıksözlü tarafından sahneye taşınan tek kişilik politik stand-up gösterisi “Laz Marks”, 80 ayrı merkezde sahnelendikten ve binlerce seyirciye ulaştıktan sonra, Rize’deki gösterim sırasında Başbakan’a hakaret ettiği iddiasıyla mahkemelik oldu.
KEFENİ YIRTTIK
Sabah saatlerinde Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne ifade veren Açıksözlü’ye, avukatları Hüseyin Güçlü ve Hakan Bintepe, tiyatro oyuncuları Orhan Aydın, Mehmet Esatoğlu, Yusuf Ekşi ve Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) ile devlet ve şehir tiyatroları oyuncularının da aralarında bulunduğu birçok kişi ve kurum temsilcileri, destek vermek için adliye önünde bir araya geldi.
Karikatürist ve Yazar Yılmaz Okumuş’un yazdığı, Haldun Açıksözlü’nün oynadığı “Laz Marks” oyunu, bir süre önce Rize’de sahnelendikten sonra yapılan şikayetler üzerine Başbakan’a hakaret içerdiği gerekçesiyle hakkında soruşturma yapılmış ve soruşturma neticesinde dava açılmıştı. Açıksözlü’nün, Rize 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla İstanbul Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından dün ifadesi alındı. Adliye çıkışında bir açıklama yapan Açıksözlü’nün ilk sözleri, “Bıraktılar, kefeni yırttık” oldu. Başbakan’a hakaret davası mayıs ayında görülmeye başlanacak.
‘SANAT DEMOKRATİK TOPLUMLARDA HAYAT BULUR’
Oyunun yazarı Yılmaz Okumuş, Başbakan Erdoğan ve kendisinin Rizeli olduğunu dile getiren Açıksözlü, sanatın ve tiyatronun demokratik ve aydın toplumlarda hayat bulduğuna vurgu yaptı. Demokrasinin hoşgörü ve tahammül getirdiği bu topraklarda neler yaşandığını ifade eden Açıksözlü, Alevilere, Kürtlere ve azınlıklara yapılanların bilindiğini belirtti. Faili meçhul cinayetleri hatırlatan Açıksözlü, sözlerine şöyle devam etti: “Sivas katliamı var, Musa Anter, Metin Göktepe, Hrant Dink, Uğur Mumcu ve diğer faili meçhul cinayetler var; farklılıklar kaşındıkça çocuk yaşta öldürülen Uğur Kaymaz ve cezaevlerine atılan binlerce çocuk var.” Konuşmasının ardından duygulu anlar yaşayan Oyuncu Haldun Açıksözlü, demokrasi mücadelesi veren ve faili meçhul şekilde öldürülen gazeteci ve demokrasi savunucularından bahsederken kendine hakim olamadı ve gözyaşlarına boğuldu. Açıksözlü’ye destek veren sanatçı dostları, ona sarılarak teselli etti ve mücadelesinde haklı olduğunu, sonuna kadar da kendisini desteklediklerini ifade ettiler.
FARKLI DÜŞÜNME ÖZGÜRLÜĞÜM VAR
Farklı ve çok kültürlü bir ülkede yaşadığımıza dikkat çeken Açıksözlü, Başbakan’a hakaret etmediğini ve oyunda anlattığının sadece bir fıkra olduğunu söyledi. Sahnede anlatılanlarla hiçbir şekilde suç işlenmeyeceğine inandığını dile getiren Açıksözlü, bir tiyatrocu olarak farklı düşünme ve söyleme özgürlüğüne sahip olduğunu ve bunu kimseye hakaret olarak da kullanmadığı söyledi. Tiyatronun, insanların rengine, ırkına ve dinine bakmadan, onlara güzel anlar yaşatmak istediğini belirten tiyatrocu, bu güzel anlar sırasında insanların kendileriyle yüzleştiğini ve çevrelerini sorguladıklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Festivale özel zam

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...