13 Mart 2010 00:00

Sanki şirket yetkilisi!

Erzin ilçesinde doğal gaz santrali yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, santrali kurmak isteyen şirket yöneticileriyle Çevre ve Orman Bakanlığı’nda yapılan toplantıda bir araya geldiler.

Paylaş

Erzin ilçesinde doğal gaz santrali yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, santrali kurmak isteyen şirket yöneticileriyle Çevre ve Orman Bakanlığı’nda yapılan toplantıda bir araya geldiler. Toplantıya başkanlık eden Bakanlık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, Doğu Karadeniz’de halkın HES’lere karşı mücadelesi hakkında ‘Başımızın belası bir durum’ ifadesini kullandı. Toplantı boyunca santral için ÇED raporu hazırlayan akademisyenlere yönelik eleştirileri adeta “göğüsleyen” İşbilir, “Ben ÇED olumlu raporu vermezsem, şirketler dava açacak” itirafında bulundu. Toplantının sonunda İşbilir, Erzinlileri “Aklınızı başınıza alın, sizi kullanıyorlar” diye suçladı.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nda önceki gün düzenlenen toplantıya Erzin’den kitle örgütleri, meslek odaları, üretici örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra doğal gaz santrali kurmak isteyen şirket için ÇED raporu hazırlayan akademisyenler katıldı.
İNEK-FİŞEK POLEMİĞİ
Akademisyenler, hazırladıkları raporla ilgili ilginç açıklamalar yaptılar. Bölgede var olan ender bitki türlerinin bütün Akdeniz sahillerinde olduğunu savunan akademisyenlerin, santralin bu türlere vereceği zararla ilgili “Diğer ülkelerde bu hassasiyeti göstersinler” demeleri dikkat çekti.
ÇED raporunda yer alan Erzin sahilinde çekilmiş boş fişek, naylon atık ve otlayan inek fotoğrafları da tartışma yarattı. Raporu hazırlayan şirket sözcülerinin fotoğrafları, “Sahil zaten amacı dışında kullanılıyor” diye örnek göstermeleri üzerine, Erzinliler, “Biz mi kirlettik sahili? Sahil kirli diye santraller mi yapmak lazım?” diye tepki gösterdiler. Fotoğrafta ineği yer alan vatandaş da, “Benim inek yüzünden santral yapılacaksa satayım ineklerimi” dedi.
‘ASİT YAĞMURU BAŞKA YERE YAĞAR’
Toplantıda ÇED raporunu hazırlayan şirket sözcülerinin, santral nedeniyle oluşacak asit yağmurlarının Erzin’e değil başka ilçelere yağacağını söylemeleri de Erzinlilerin tepkisini çekti. Yine akademisyenlerin, sahildeki patika yolu, rapora “sahil yolu” diye aktardıkları da toplantıda ortaya çıktı. Ayrıca santralin yapılacağı bölgede yer alan İsos antik kentinin yerinin de raporda yanlış yerde tarif edildiği toplantıda ortaya çıktı.
‘SANTRAL İSTEMİYORUZ’
Erzinliler, raporda yer alanların gerçeği yansıtmadığını belirtirlerken, üretici örgütleri ve meslek odaları temsilcileri de rapor hazırlanırken kendilerinden görüş alınmamasına tepki gösterdiler. “Riski yüzde 1 bile olsa, biz santral istemiyoruz” diyen Erzinliler, bakanlıktan santral kurulmasına izin çıkması halinde Erzin çevresinde kurulmak üzere sırada bekleyen 16 termik santral projesinin de yolunun açılacağına dikkat çektiler. Erzinliler, termik santral işgaline karşı mücadele edeceklerini söylediler.
ŞİRKETİN SÖZCÜSÜ OLDU
Toplantıya başkanlık eden ÇED Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir’in ise ÇED raporu hazırlayan akademisyenler ve şirket yöneticilerinin uzun konuşmalarına sessiz kalırken, Erzinlilerin sözlerini sürekli kesmeye çalışması dikkat çekti. İşbilir, daha sonra şirket sözcüleri yerine Erzinlileri ikna etme çabasına girişti.
Güneş enerjisinin su ısıtılması dışında kullanılamadığını iddia eden İşbilir, rüzgar enerjisi için de “Rüzgar kesilirse biter” yorumu yaptı. Erzinliler, İşbilir’in sözlerine “Rusya doğal gazı keserse doğal gaz santralleri de bitmez mi?” diye yanıt verdiler.
ÇEVRE MÜCADELESİ ‘BAŞ BELASI’YMIŞ
Fevzi İşbilir’in “Ben ÇED olumlu raporu vermezsem şirketler dava açar” demesi de tepki topladı.
Doğu Karadeniz’de hidroelektrik santrallerine karşı mücadele eden halkın 15 ÇED olumlu raporunun 13’ünü yargı yoluyla geri çevirdiğini anlatan İşbilir, halkın mücadelesiyle ilgili “Başımızın belası bir durum” yorumu yaptı. Erzinlileri ikna çabaları sonuç vermeyen Genel Müdür İşbilir, toplantının sonunda “Aklınızı başınıza alın. Arkanızda örgütler var. Sizi kullanıyorlar” diyerek tehdit savurdu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sağlık sistemi sedyede

SONRAKİ HABER

Birlikte güç oluruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...