15 Mart 2010 00:00

İcra yetmedi yeşil kartını da aldılar

EKONOMİK krizin en çok etkilediği yerlerin başında gelen İstanbul’un Tuzla ilçesinde yaşanan yoksulluk, insanların hayatını yaşanmaz hale getiriyor.

Paylaş

EKONOMİK krizin en çok etkilediği yerlerin başında gelen İstanbul’un Tuzla ilçesinde yaşanan yoksulluk, insanların hayatını yaşanmaz hale getiriyor. Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde 2 yıldır iş bulamayan Cemal Yıldız’ın yaşadıkları, fazla söze gerek bırakmıyor. Yıldız, 1 yıldır kirasını veremiyor, elektrik ve su faturalarını ödeyemiyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi yeşil kartı da iptal olan Yıldız, ne yapacağını şaşırmış durumda. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Yıldız, sadece evine ekmek getireceği bir iş istediğini söylüyor.
İŞ BULAMAYINCA BOYACILIĞA BAŞLADI
Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde kirada oturan Yıldız ailesi için her şey 2 yıl önce başladı. Çalıştığı işyerinden kriz gerekçesiyle atılan inşaat işçisi Cemal Yıldız, tüm çabalarına rağmen başka iş bulamadı. İş bulmaktan umudunu kesince de kendine bir boya sandığı yaparak evine ekmek götürmeye çalıştı. Biri askerde, ikisi ortaöğretimde, biri de 4 yaşında olan 4 çocuğu olan Yıldız, borçlarını ödeyemeyince evine haciz geldi. Haciz memurları, evlerindeki elektronik eşyaları alsa da borcunu karşılamadığı için borç senetleri hâlâ duruyor.
YEŞİL KARTI İPTAL EDİLDİ
Yıldız, son bir yıldır ne su faturası ödeyebilmiş ne de elektrik faturası. 188 lira elektrik, 1500 lira da bu faturası var. Bugünlerdeki korkusu bu faturalar içinde kapısına haciz memurlarının dayanması. Yıldız’ın diğer sıkıntısı ise askerde olan çocuğuna para gönderememesi. Yıldız, okula giden çocuklarına harçlık da veremiyor. Defalarca Tuzla Belediyesi’ne, kaymakamlığa iş için yardım için başvurmuş, dilekçeler yazmış; ama ne kaymakamdan ne de belediye başkanından bir sonuç çıkmamış.
Eşi Teberik Yıldız, “4 çocuğuma bakamıyorum, sağlık sorunları var, okula gönderemiyorum, devlet fakir olduğumuz için 2 çocuğuma para ödüyordu onu da kesti. Ev sahibimiz Allah razı olsun eşimin çalışmadığını biliyor bize anlayış gösteriyor, tam 1 yıldır kira ödemiyoruz. Oğlum askerde, ona para yollayamıyoruz. Hep komşulardan borç alarak hayatımızı sürdürüyoruz, artık devlet bize sahip çıkmalı, yardım ya da iş imkanı sağlasın bize, çocuklarımın geleceği, yaşamı kötüye gidiyor. 3 ayrı icra davası açılmış ya da borçlarımızı iptal etsinler” dedi.
Yıldız ailesinin başına gelen sadece icra değil. Cemal Yıldız’ın yeşil kartı da kaymakamlık tarafından iptal edilmiş. Neden olarak da Yıldız’a ait bir ev olduğu, bu yüzden yeşil kartı geçersiz olarak değerlendirdikleri açıklanmış. Yıldız, “Bana ait bir ev varsa buyursunlar tapu ve vergi dairelerine gidelim, bunu kaymakamlık ve vakıf ispatlasın. Tamamen yalan” dedi. Yıldız, savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ama bir cevap alamadığını da söylerine ekledi. “Zaten işsizim, birçok borcum var, hiç değilse yeşil kartla sağlıktan bir kısım yararlanıyorduk, devlet onu da elimizden aldı” diye yaşadıklarına tepki gösteren Yıldız, “Biz de bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Hükümetten ve Başbakan’dan iş istiyorum, dilenmiyorum, çokçuklarıma bakmak için akşam eve ekmek parası getiremezsem yaşayamam” dedi. Başbakan Erdoğan’a da söyleyecekleri olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: “Başbakan eğer halkın sorunlarını çözemiyorsan, insanlara iş veremiyorsan, o Meclis’i ve Ankara’yı terk et, orada neden duruyorsun? Biz burada açlıktan ölürken siz orada ne iş yapıyorsunuz?” dedi.
Beyaz eşya aldığı şirketle de icralık olan Yıldız, çalıştığında eşyalar aldığını işsiz kalınca taksitleri ödeyemediğini, icranın gelip el koyduğu eşyalarının senetlerini iptal etmediğini, çünkü halen mahkemenin sürdüğünü de söyledi. Aylardır mutfak alışverişi yapmadıklarını söyleyen Yıldız, artık çok bunaldığını ve bir çözüm bulamadığını söylüyor. Yıldız, son çare olarak Boğaz Köprüsü’ne çıkmaktan korktuğunu, çünkü ailece psikolojilerinin bozulduğunu anlatıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Fikriye Akgül - Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

BDP Eş Başkanı Demirtaş TARİŞ’i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

6 aylık iş için 9 bin başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...