15 Mart 2010 00:00

Newroz öncesi skandal tutuklamalar

Geçtiğimiz günlerde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ‘Newroz’da suç işleme ihtimalleri var’ denilerek gözaltına alınan 9 kişiden 8’i tutuklandı.

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ‘Newroz’da suç işleme ihtimalleri var’ denilerek gözaltına alınan 9 kişiden 8’i tutuklandı. Şırnak ve ilçelerinde ise yine aynı gerekçeyle 10 kişi gözaltına alındı.
Bölge illerinde aylardan beri çeşitli gerekçelerle sürdürülen gözaltı ve tutuklama furyası, bu kez yeni bir gerekçeyle devam ettiriliyor. Yaklaşan Newroz’la birlikte polisin yeni ev basma ve gözaltına alma gerekçesi ‘Newroz’da suç işleme ihtimali’ oldu. Gözaltına alınanların mahkemeye sevkedilmesiyle ise tam bir skandal yaşandı. Mahkeme henüz eyleme katılmamış olmalarına rağmen ‘suç işleyebilirler’ denilerek gözaltına alınan 8 kişiyi tutukladı.
SUÇ İŞLEYEBİLİRLER DİYE TUTUKLADILAR
Yüksekova’da ‘Newroz öncesi eylem yapacakları’ iddiasıyla gözaltına alınan ve önceki gün Van’a götürülerek cumhuriyet savcılığına çıkarılan 9 kişiden 1’i, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken, 8 kişi, tutuklanmaları talebiyle Van ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği’ne gönderildi. Gece geç saatlere kadar süren ifade işlemlerinin ardından ‘Newroz’da suç işleme ihtimali’ üzerine gözaltına alınan 8 kişi, ‘örgüt adına suç işlemek’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilirken, dosyaya gizlilik kararı konuldu. Eylem yapacakları duyumu üzerine eylem yapmadan gözaltına alınan 8 kişinin de ‘örgüt adına suç işlemek’ten cezaevine yollanmasıyla, Yüksekova’da son 6 günde 5’i çocuk toplam 13 kişi tutuklanmış oldu. Yaşananlar ‘bu nasıl adalet’ sorusunu akıllara getirdi.
ŞIRNAK’TA AYNI GEREKÇE: 10 GÖZALTI
Şırnak merkez ve Cizre, Silopi ile Beytüşşebap ilçelerinde sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi. Baskınlarda evler dağıtıldı. Aramaların ardından Şırnak’ta 1 kişi, Cizre’de Sinan Kadak, Cüneyt İnan, Celal Alar, Nihat Doğan, Abdurrahim Dalmış ve Ali Şahin, Silopi’de MEYA-DER Üyesi Ramazan Tuğurlu, Belediye Meclisi Üyesi A. Abdullaziz Tanrıkulu ve ismi öğrenilemeyen 3 kişi, Beytüşşebap’ta Ziya Ataman, Casim Güven, Sabri Abi ve Nasfettin Aşan gözaltına alındı. Gözaltına alınanların, daha önce yürüyüşlere katıldıkları ve ‘Newroz’da suç işleme ihtimallerinin yüksek olduğu’ iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında çocuklar da var.
(ŞIRNAK-HAKKARİ)



ÖNCEKİ HABER

TEKEL ve Newroz ateşi birleşsin

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa