15 Mart 2010 00:00

ÇALGILI ÇENGiLi AÇILIM!

Başbakan Erdoğan’la bir araya gelmek için binlerce Roman, Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a geldi.

Paylaş

Başbakan Erdoğan’la bir araya gelmek için binlerce Roman, Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a geldi. Abdi İpekçi tamamen dolarken, coşku görülmeye değerdi.
Kürt ve Alevi açılımlarından sonra dün sıra Roman açılımındaydı. Hatay, Çanakkale, Edirne, İzmir ve diğer şehirlerden binlerce Roman, dün İstanbul’daydı.
EN EĞLENCELİ AÇILIM
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden olduğu gibi Edirneli Romanlar da yola çalgılı çengili çıktı. 25 otobüsle Edirne’den yola çıkan Romanların eğlencesi, salona girince iyice arttı. Roman sanatçılar, dernek temsilcileri ve vatandaşların oluşturduğu kalabalık grup, Abdi İpekçi Spor Salonu’nu doldurdu.
Salonun çevresinde bekleyen Romanlar, yine kendilerine has renkli görüntüler ortaya koydular. Vazgeçilmez çalgıları klarnet ve davul eşliğinde göbek atan Romanlar, sıkıntılarını ve isteklerini bugün Başbakan’a ileteceklerini belirttiler. Saat 13.00’te başlayacak toplantıda Kibariye ve Balık Ayhan’ın yanı sıra Ahırkapı ve Sulukule orkestraları da yer aldı.
EV VE İŞ İSTİYORLAR
Gençlerinin işsizliğinden yakınan Romanlar, kendilerinin çalışabileceği iş imkanlarının yaratılması talebinde bulundular. Öncelikli olarak Roman vatandaşlar, barınma sorunlarının çözülmesini istiyorlar. Barınmadan sonra iş ve eğitim sorunları ikinci sırayı alıyor. “Roman, Kürt, Türk diye ayrım yapmasınlar, hepimiz kardeşiz” diyen Romanlar ayrıca, kendilerine yönelik ayrımcılığa son verilmesini istediler.
SÖZLER TUTULSUN
“Başbakan bize para versin, ev versin” diyen Romanlar, Erdoğan’ın sözlerinde durmasını istediler. Kendilerine verilen ev sözlerinin henüz tutulmadığını söyleyen Romanlar, “Bize konuşup göndermesinler. Bir kulağından girip diğerinden çıkmasın. Başbakan sözlerinin arkasında dursun” dediler. Geleceksizlikten yakınan Romanlar, dile getirdikleri sıkıntılarına rağmen neşelerinden hiç bir şey kaybetmeden göbek atmayı da ihmal etmediler. (İstanbul/EVRENSEL)

ROMANLARA GELEMDi
Başbakan Erdoğan, Abdi İpekçi’deki konuşmasında Osmanlı’nın Roman politikasını anlattı. Osmanlı’nın Romanlardan vergi almadığını vurgulayan Erdoğan, 2. Dünya Savaşı’nda Avrupa’da 1 milyondan fazla Roman’ın soykırıma tabi tutulduğunu ileri sürdü. Türkiye’yi “soykırım”la suçlayanların aslında kendi ayıplarını kapatmaya çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, “Her Türkiye vatandaşının problemi bizim problemimizdir. Ben artık Roman vatandaşlarımı çadırlarda veya derme çatma evlerde görmek istemiyorum. Sizin insanca yaşamanızı istiyorum” dedi. Erdoğan, TOKİ tarafından Romanlar için yapılacak evler ve sosyal tesisleri dev ekrandan salondakilere gösterdi. Ancak Erdoğan Türkiye’de yaşadıklarına ve sorunlarına gelmeden pek çok konuya değindi.


ÖNCEKİ HABER

CHP Lideri Baykal Balkan Savaşı’nı hatırlattı

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...