15 Mart 2010 00:00

EKONOMi KARNESi ZAYIFLARLA DOLU

İKTİDARDAKİ yedinci yılını dolduran Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ekonomi karnesi zayıflarla doldu.

Paylaş

İKTİDARDAKİ yedinci yılını dolduran Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ekonomi karnesi zayıflarla doldu. Başbakan’ın karnesindeki zayıfların sayısı altıya çıkarken, sadece iki orta ve bir tane de iyi notu olduğu görüldü.
Ekonomist dergisi, Başbakan’ın iktidardaki yedi yılındaki ekonomik performansını değerlendirmek için kendisine bir karne hazırladı. İlk beş yılda pek de fena olmayan notları, son iki yılda adeta dökülüyor. Dokuz ekonomik gösterge üzerinden hazırlanan karnede, son bir yılda sadece bir adet iyi var. Erdoğan, son yılında iki orta alırken altı dersten ise çakmış durumda.
BÜYÜME KÖTÜ: Erdoğan’ın son karnesindeki ilk zayıf, ekonomik büyüme konusunda. Henüz 2009 yılına ilişkin milli gelir açıklanmadı ama geçen yıl ekonominin ciddi küçülme yaşadığı genel kabul görüyor. Tahminler, 2009’daki küçülmenin yüzde 5.5 çıkacağı yönünde.
İŞSİZLİK ARTTI: Karnedeki ikinci zayıf, işsizlikle mücadeledeki başarısızlıktan geliyor. Erdoğan’ın bu konudaki notu en baştan beri zayıf. Erdoğan, yüzde 10.3’lerde aldığı işsizlik oranını, ekonominin hızlı büyüdüğü yıllarda bile bir türlü tekrar tek haneye indirememişti. Son iki yılda işsizlik oranının 4 puan yukarı gitmesi ise buradaki zayıfı katmerleştirdi.
SEÇİM EKONOMİSİ: Erdoğan’ın yedinci yıl karnesindeki üçüncü zayıf, bütçe disipliniyle ilgili. Bu dersten altı yıl boyunca hep iyi notlar almıştı. Fakat geçen yıl yerel seçimlerle harcamaları frenlemekte gecikince, bütçe açığının patlamasına engel olamadı. Yedinci yıl karnesindeki borç yönetiminden alınan zayıf da yine seçim ekonomisi uygulamasının sonucu. İHRACATTA İLK ZAYIF: Erdoğan’ın son karnesindeki beşinci zayıf, geçen yıl ihracatta yaşanan kötü performanstan kaynaklanıyor. Geçen yıl ihracat yüzde 22.6 gerileyince, Erdoğan yedinci yılında ilk kez ihracattan zayıf not aldı. Karnedeki altıncı zayıf ise yerli yatırımcının ekonominin geleceğine olan güvenini kaybetmesinden geliyor. Bu güven kaybının geçen yıl özel sektör yatırımlarında yüzde 22 dolayında bir düşüşe yol açtığı tahmin ediliyor. Özel sektör yatırımlarındaki düşüş, Erdoğan’ın karnesine iki yıldır zayıf not olarak yansıyor.
KARNEDE İKİ ORTA VAR: Yedinci yıl karnesindeki iki orta notundan ilki, dış dengenin biraz olsun toparlanmasından geliyor. Erdoğan, diğer orta notunu ise yabancı sermayeye güven verebilme dersinden alıyor.
İYİSİ DE KÖTÜYE GİDİYOR: Erdoğan, yedinci yılında sadece enflasyondan iyi not alarak teselli buldu. Yalnız enflasyonun son birkaç ay içinde yeniden yükseliş göstermesi, sekizinci yıl karnesinde bu notun ne olacağı konusunda soru işaretleri doğurdu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Ersin komisyona sevk edilebilir

SONRAKİ HABER

CHP Lideri Baykal Balkan Savaşı’nı hatırlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...