15 Mart 2010 00:00

Yalan haber panik yarattı

Gürcistan’da bir televizyon kanalının, Rus tanklarının başkent Tiflis’e girdiğini ve Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin öldüğünü haber vermesi üzerine ülkede panik yaşandı.

Paylaş

Gürcistan’da bir televizyon kanalının, Rus tanklarının başkent Tiflis’e girdiğini ve Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin öldüğünü haber vermesi üzerine ülkede panik yaşandı. Haberde savaşa ait arşiv görüntüleri kullanıldı.
Imedi adlı televizyon kanalının, iki yıl önce Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan savaşın anılarını canlandıran haberi doğru değildi.
Ancak paniğe kapılan halkın aramaları sonucu, cep telefonu şebekeleri çökme noktasına geldi ve insanlar sokaklara döküldü.
KANAL YETKİLİLERİ ÖZÜR DİLEDİ
Televizyon kanalı, amaçlarının cumhurbaşkanının ölümünden sonra ne tür olaylar yaşanabileceğini göstermek olduğunu söyledi. Kanal yetkilileri daha sonra da özür diledi.
Imedi televizyonunun sahibi olan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı George Arveladze, haberin yarattığı sıkıntı nedeniyle üzgün olduklarını belirtti.
Tiflis’teki BBC Muhabiri Tom Esslemont, cumartesi akşamı kısa bir süreliğine çoğu Gürcünün tarihin tekerrür ettiğini düşündüğünü aktardı.
BBC muhabiri ayrıca, Rus tanklarının Tiflis’e 45 kilometre kadar yaklaşmasının üzerinden sadece 18 ay geçtiğini hatırlattı.
ARŞİV GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI
Hükümet yanlısı yayın yapan Imedi TV, hayali haberinde Rusya’ya girişilen savaşa ait arşiv görüntülerini yayınladı ve cumhurbaşkanı Saakaşvili’ye suikast düzenlenmesinin ardından muhalefet liderlerinin iktidarı nasıl ele geçirdiğini haberleştirdi.
Haber, ‘muhtemel gelişmelerin bir simülasyonu’ diye sunulsa da, BBC muhabiri, çoğu kişinin bu uyarıyı görmediğini dile getirdi.
Yerel bir haber ajansı, izleyen dakikalarda acil servislere çok sayıda telefon geldiğini belirtti.
KANAL PROTESTO EDİLDİ
Hayali haberin, geçtiğimiz günlerde Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le görüşmek için Moskova’ya giden Gürcü muhalif liderleri hedef aldığı kaydediliyor.
Arveladze, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, nasıl gelişmeler yaşanabileceği konusundaki ‘gerçek tehdidi’ gözler önüne sermeyi amaçladıklarını söyledi.
Ancak Arveladze’nin açıklamalarından ikna olmayan onlarca kızgın gazeteci ve halk, Imedi televizyonunun stüdyoları önünde protesto gösterisi yaptı.
Muhalif bir politikacı da haberi ‘İğrenç’ diye tanımladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD ve Rusya ‘nükleer anlaşmaya yakın’

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...