15 Mart 2010 00:00

ABD ve Rusya ‘nükleer anlaşmaya yakın’

RUS ve Amerikalı yetkililer, iki ülkenin yeni bir nükleer silahsızlanma anlaşmasına varmaya yakın olduklarını açıkladı.

Paylaş

RUS ve Amerikalı yetkililer, iki ülkenin yeni bir nükleer silahsızlanma anlaşmasına varmaya yakın olduklarını açıkladı.
START anlaşmasıyla nükleer silahlarda önemli indirime gidildi.
Moskova ve Washinton’daki yetkililerden gelen açıklamalara göre ABD Başkanı Barack Obama ve Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev, müzakerelerin geldiği aşamayı değerlendirdikleri ‘iyi bir görüşme’ yaptılar.
Rusya ve ABD, geçen aralık ayında süresi dolan 1991 tarihli Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (START) yerine geçecek yeni bir uzlaşmaya varmaya çalışıyor.
ABD, iki bin adet nükleer silaha sahip olduğunu söylüyor, Rusya’nın ise üç bin kadar nükleer silaha sahip olduğuna inanılıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, bu hafta Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la nükleer silahsızlanma konusunda görüşmeler yapması bekleniyor.
Kremlin’den yapılan açıklamada, ABD ve Rusya liderlerinin, yaptıkları telefon görüşmesinde müzakerelerde ‘temel konulardaki uzlaşıdan duydukları memnuniyeti dile getirdikleri’ belirtildi.
Kremlin’in açıklamasında ayrıca, ikilinin, ‘anlaşma taslığının liderlerin imzasına sunulması için bir tarih belirlemenin şimdiden mümkün olduğuna dikkat çektiği’ kaydedildi.
Ancak Kremlin’in açıklamasında herhangi bir tarih verilmedi.
ANLAŞMAZLIK NOKTALARI
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir yetkili de, ‘İki lider de yakında bir anlaşmaya varma taahüdüne bağlı’ diye konuştu.
Obama ve Medvedev’in START anlaşmasının yerini alacak uzlaşı konusundaki görüşmeleri, geçen nisan ayında başlamıştı ve aralık ayına kadar sona ermesi öngörülüyordu.
START anlaşmasıyla iki ülke, nükleer envanterlerinde büyük bir kesintiye gitmişlerdi.
Rusya ve ABD, nükleer savaş başlığı sayısını 1500 ila 1675 adet arasında tutma konusunda uzlaştı. Ancak nükleer başlıkların tahrip edilişini doğrulama ve silahların nasıl sayılacağıyla ilgili görüş ayrılıkları vardı.
İki ülke arasında bir diğer tartışmalı konu da ABD’nin Doğu Avrupa’da kurmayı planladığı füze savunma sistemi.
Rus ve ABD’li yetkililer, START anlaşmasının yerini alacak uzlaşmayı bir süredir Cenevre’de müzakere ediyor. Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya amaçladığını söyleyen Obama, ABD’nin güvenlik stratejinde nükleer silahların sayısını ve rolünü azaltmayı taahüt etmişti. ABD gelecek ay bir nükleer silahsızlanma zirvesine ev sahipliği yapacak.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Karzai uluslararası baskılara boyun eğdi

SONRAKİ HABER

Yalan haber panik yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...