15 Mart 2010 00:00

Munzur darda Dersim isyanda

Uluslararası Nehirler ve Su Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde Munzur’a yapılan barajları protesto etmek amacıyla...

Paylaş

Uluslararası Nehirler ve Su Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde Munzur’a yapılan barajları protesto etmek amacıyla bir çok ilde AKP binalarına siyah çelenk bırakıldı.
Uluslararası Nehirler ve Su Günü nedeniyle Tunceli’deki baraj yapımlarını protesto edilerek Dersim, İstanbul ve İzmir’de AKP İl binalarına siyah çelenk bırakıldı.
DERSİM
Dersim Çevre Girişimi üyesi kalabalık bir grup, Munzur Vadisi’nde yapılan barajları protesto etmek amacıyla dün Tunceli Belediyesi önüne kurduğu Munzur Çadırı’nda bir araya geldi. “Munzur darda Dersim isyanda”, “Dersim’de baraj istemiyoruz” sloganlarını atan grup AKP Tunceli İl binasına kadar yürüdü. Burada girişim adına açıklama yapan Haydar Çetinkaya, devletin ulusal ve uluslararası şirketlerle nehir ve derelere gözü kör bir şekilde saldırdığını ifade etti. Halkı zenginlik kaynaklarına topyekin sahip çıkmaya davet eden Çetinkaya, baraj projelerine karşı halkın çığlıkların yükseltmesi gerektiğini kaydetti.
İZMİR
İzmir Dersim Kültür Dayanışma Derneği üyeleri,Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelerek, AKP İzmir İl binası önüne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve çevreci kurum temsilcileri destek verdi. “Onlar öldüğünde biz de öleceğiz, İ ki merdi ma ki mıreme” pankartının açıldığı yürüyüşte, “Çhemune xode bendu newazeme”, “Dersim onurdur onuruna sahip çık”, “Munzur özgürdür özgür akacak”, dövizleri açıldı. AKP İzmir İl binası önünde yürüyüşlerini sonlandıran çevre gönüllüleri adına İzmir Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Mutlu açıklama yaptı. Sadece Munzur’da değil tüm Türkiye’de çevreye, canlılara ve Kültüre zarar veren baraj istemediklerini ifade eden Mutlu, baraj projelerinin iptal edilmesini istedi.
İSTANBUL
Gün nedeniyle Dersim Dernekleri Federasyonu üyeleri Miniaturk önünden bir araya geldi. “Munzur özgür akacak”, “Fırat’ı Dicle’yi, Tuna’yı, Ren’i AB-AKP değil halk yönetsin” pankartları ve “Munzurda halkın gücü emperyalizmin kabusu olacak”, “Munzurda barajlara hayır”, “Sürgünleri açıkla”, “Ormanlarımızı yakanlar vatan hainidir” ve “HES’i istemiyoruz” dövizleriyle yürüyüşe geçen yüzlerce kişi AKP il başkanlığı önüne kadar yürüdü. Eyleme Karadeniz İsyandır Platformu ve Kastamonu Çide Platforum, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu temsilcileri ile Sanatçı Ferhat Tunç’ta destek verdi. (HABER MERKEZİ)

TUNCELi DERSiM OLDU

TUNCELİ Dernekleri Federasyonu’nun adı Dersim Dernekleri Federasyonu olarak değiştirildi.
Tunceli Dernekleri Federasyonu 8. Olağan Genel Kurulu’nda alınan karar ile derneğin adı “Dersim Dernekleri Federasyonu” olarak değiştirildi.
Dernek önünde önceki gün “Munzur akıyor, Dersim direniyor”, “Munzur özgür akacak” sloganları ile bir araya gelen dernek üyeleri, “Tunceli” adının “Dersim ‘38” operasyonunun madalyası olarak şehre verildiğini, bu yüzden de derneğin adının değiştirildiğini belirttiler. İlin adının da Dersim olarak değiştirilmesini isteyen Ankara Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bülent Akdağ, “Dersim ‘38’de yaşanan acıları sadece Dersimliler değil, insanlığın hiçbir kesiminin bir daha yaşamaması için gerekli tarihsel yüzleşmenin yapılması, kamuoyunun bu anlamda aydınlatılması gerekmektedir” dedi.
MUNZUR’DA BARAJLARA HAYIR!
Akdağ, Dersim coğrafyasının da uzun yıllardır tahrip edildiğine de işaret etti. Yapılmaya çalışan barajların, doğayı ve coğrafyayı yok etmekten öteye gitmeyeceğini ifade eden Akdağ, “Egemenler yok etmeye, yok saymaya, coğrafyamızı insansızlaştırmaya çalışmaktadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tabiattan uzaklaşıldıkça kalp katılaşır!

SONRAKİ HABER

YEDİ İKLİM DÖRT BUCAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...