15 Mart 2010 00:00

Tabiattan uzaklaşıldıkça kalp katılaşır!

‘ARTVİN Derelerin Kardeşliği Platformu’, Parpart Deresi’ne yapılması planlanan Hidroelektrik Santral (HES) karşı açtıkları davada mahkemenin durdurma...

Paylaş

‘ARTVİN Derelerin Kardeşliği Platformu’, Parpart Deresi’ne yapılması planlanan Hidroelektrik Santral (HES) karşı açtıkları davada mahkemenin durdurma kararını duyurmak ve HES’lere karşı olduklarını bir kez daha ilan etmek üzere İstanbul’da yürüyüş yaptı.
Artvin’deki derelerin üzerinde yapılmak istenen 170’in üzerindeki HES projesine tepki gösteren Artvin Derelerin Kardeşliği Platformu, üyeleri Galatasaray Meydanı’ndan bir araya geldi. Artvinliler, ‘Papart’a dokunma geleceğimi karartma’ pankartı ve ‘Papart deresi özgür olacak’, ‘HES’e dur de’, ‘Doğama dokunma’, ‘İnsan tabiattan uzaklaştıkça kalbi katılaşır’ pankartı açarak, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Dereler özgür özgür akacak’, ‘Artvin’e santral istemiyoruz’, ‘AKP Artvin’den elini çek’ sloganlarıyla Taksim Meydanı’na kadar yürüdü. Oldukça renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte tulum ve kemençe eşliğinde Karadeniz’e özgü ezgiler çalınarak halaylar ve horanlar çekildi.
‘SU KULLANMA HAKKI ZENGİNİN’
Platform adına basın açıklamasını okuyan Öznur Geçkin, sokağa çıkmalarının iki nedeni olduğunu belirterek, “Birinci nedeni HES’lere karşı mücadele eden Papart Dereleri Platformu’nun Bölge İdare Mahkemesi’ne HES projesinin durdurulması için açtığı davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesidir. İkincisi ise, Şavşat’taki HES’lerle ilgili Çevre Etki Değerleme(ÇED) gerçekleştirdiği katılım toplantısına destek vermektir” diye konuştu. Trabzon’da, Erzurum’da, Artvin’de HES’lerin gündeme geldiği her yerde rutin bir uygulama haline gelen bu durumu yadırgadıklarını ve kınadıklarını belirten Geçkin, “Yörelerimizi, doğa toplumsal hayatını yok edecek bu projeler için bu kadar fedakarca çalışmaları manidar buluyoruz” dedi. Artvin’deki derelerin üzerinde 170’in üzerinde Hidroelektrik santralini yapılmak istendiğini vurgulayan Geçkin, “Derelerimizin yüzlerce yılık hayatımızı, köylerimizi var eden su kullanma hakları çeşitli zenginlere devredilmiştir. ÇAY-KUR’da olduğu gibi TEKEL’de olduğu gibi önce üreticiyi ürünüyle yaşanmaz hale getirmenin bilinçli bir tercih haline geldiğini üzülerek görüyoruz” dedi.
Eylem horonlarla sona erdi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Sular altındaki tarlada balık avlıyorlar!

SONRAKİ HABER

Munzur darda Dersim isyanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...