15 Mart 2010 00:00

GDO’lu ürünler meclis gündeminde

MECLİS Genel Kurulu’nda bu hafta, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünlerine ilişkin tartışmalara neden olan Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı ele alınacak.

Paylaş

MECLİS Genel Kurulu’nda bu hafta, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünlerine ilişkin tartışmalara neden olan Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı ele alınacak.
16 Mart Salı günü sözlü soruların görüşülmesinin ardından GDO ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Yasa Tasarısı gündeme alınacak. Tasarıya göre GDO ve ürünleriyle ilgili Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca dört, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca iki, Sağlık Bakanlığı’nca bir, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca bir ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca bir üye olmak üzere, üç yıllık süre için ilgili bakanlar tarafından belirlenen toplam dokuz üyeden oluşacak. GDO ve ürünlerinin; insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi, çevrenin ekolojik dengesinin ve ekosistemin bozulmasına neden olması, GDO ve ürünlerinin çevreye yayılma riski olması durumlarında başvurular reddedilecek. GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, GDO ve ürünlerinin kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı yasaklanacak.
Her bir GDO ve ürününe ayırt edici kimlik verilerek kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınan GDO ve ürünlerine ilişkin belgelerin 10 yıl süreyle saklanması zorunlu olacak. GDO ve ürünlerini yasaya aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakanlar, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

YUVARLAKÇAY GEÇiLMEZ

SONRAKİ HABER

Sular altındaki tarlada balık avlıyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...