15 Mart 2010 00:00

Derdi olan fotoğraflar

POLİTİK belgesel fotoğrafçı Ali Öz’ün “1982 den 2007’ye Fotoğraflarla Türkiye Politik Belgeseli” ve TEKEL işçilerinin direnişini anlatan...

Paylaş

POLİTİK belgesel fotoğrafçı Ali Öz’ün “1982 den 2007’ye Fotoğraflarla Türkiye Politik Belgeseli” ve TEKEL işçilerinin direnişini anlatan “Ankara’nın Taşına Bak/Gözlerimin Yaşına Bak” fotoğraf gösterileri, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nde gerçekleşti. 25 yılda çekilen fotoğrafların 17 dakikalık gösteriminde, Türkiye’de yaşanan önemli olayların sarsıcı kareleri yer alıyor. TEKEL işçilerinin de katıldığı etkinlikte konuşan Ali Öz, “Unuttuğumuz toplumsal dayanışmayı TEKEL işçileri bize yeniden hatırlattı” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen fotoğraf gösterisinde, Ali Öz’ün fotoğraf çekmeye başladığı andan itibaren izlediği toplumsal olayların, en rahatsız edici enstantaneleri izleyicilerle buluştu. İşçi yürüyüşlerinden öğrenci olaylarına, Cumartesi Anneleri’nden NATO ve IMF protestolarına pek çok farklı olayları fotoğraflayan Ali Öz, “Fotoğraf, izleyeni etkilemiyorsa, sarsmıyorsa, tokat atmıyorsa ve devrim yapmıyorsa, o fotoğrafın derdi yok demektir. Benim bir derdim var. Ben onun fotoğraflarını çekiyorum” dedi.
Türkiye’de yaşanan tüm toplumsal olayları fotoğraflamayı hedeflediğini belirten Ali Öz, politik belgesel bir yaklaşımla olayları görüntüleyerek bir hafıza oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Bu topraklarda önemli olaylar yaşandığını vurgulayan Öz, Deniz Gezmişlerin 1968 kuşağı dışında diğer kuşakların fotoğraflanamadığının altını çizdi.
Çektiği TEKEL işçilerine ait fotoğrafların Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde billboardlarda afiş olarak kullanıldığını söyleyen Ali Öz, “İşsizlik ve yoksulluk gibi bir derdimiz var. Çorbada benim de tuzum bulunsun diye bir kaygım var” dedi.
TEKEL İŞÇİLERİNDEN TEŞEKKÜR
Fotoğraf gösterisine katılan Adanalı TEKEL işçileri Nuray Biçer ve Nuriye Altıntaş, perdede Ankara’daki mücadelelerinin karelerini görünce gözyaşlarını tutamadılar. Kendilerini yalnız bırakmadığı için Ali Öz’e teşekkür eden TEKEL işçileri, 1 Nisan’da Ankara’da yapacakları 1 günlük oturma eylemine destek verilmesini istediler.
Gösteri bitiminde Ali Öz’e teşekkür plaketi veren Ziraat Mühendisler Odası Adana Şubesi 2. Başkanı Ramazan Karakoç, tüm farklılıklarına rağmen TEKEL işçilerinin birlikte mücadele ettiklerini söyledi.
Ali Öz’ün “1982’den 2007’ye Fotoğraflarla Türkiye Politik Belgeseli” 5 yılda on binlerce insana ulaştı. Öz, bu fotoğrafların kitap olabilmesi için çaba harcadığını kaydetti.
(Adana/EVRENSEL)
Sevcan Görüroğlu - Kadir Baziki
ÖNCEKİ HABER

Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü, Aydın Şimşek’in

SONRAKİ HABER

Ahmet Telli şiiri 30 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...