15 Mart 2010 00:00

Sahi, eğitim biz gençlere tanınan bir hak mı?

Bu yıl, bütün okullarda olduğu gibi Hacı Hatice Bayraktar Lisesi’nin açıkları da öğrencilerden para istenerek karşılanmak isteniyor

Paylaş

Bu yıl, bütün okullarda olduğu gibi Hacı Hatice Bayraktar Lisesi’nin açıkları da öğrencilerden para istenerek karşılanmak isteniyor. Her öğrenciden 100 TL.
Kapitalist ülkelerde hızla gelişen özelleştirmeler, eğitimi ve sağlığı da paralı hale getirdi. Bu durum, Türkiye’deki okullarda da yaşanıyor. Artık eğitim parası olana, parası kadar alacağı bir hizmet oldu. Devletin vatandaşına, gençlere sunduğu kamu hizmeti olmaktan çoktan çıkarıldı. Özel okullar, özel dershaneler, kolejler, meslek okulları, düz liseler gibi çeşitlemeler, eğitimde hem kalite bırakmadı hem de toplumsal eşitsizliği had safhaya getirdi. Devamındaki üniversite sınav sistemi ise eşitsiz yarıştırmanın ve geleceği belirsiz bir öğrenim sürecinin ayaklarından birisi. Hayat, 3 saatlik sınava nasıl sığdırılacaksa... Yine başbakanımızın dediği gibi, “her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kaide yok”... Öyleyse, şu kocaman laflar, böyyüklerin ağzından niye hiç düşmüyor? “Gençlik bir memleketin geleceğidir.” Peh peh… Vah vah…
Biz öğrenciler açısından sorun şu: Eğitim temel bir insan hakkı mıdır, yoksa para ile alınıp satılan, üstünden kâr edilmesi hesaplanan bir mal-meta mıdır? Eğitim piyasada mıdır? Sorunun cevabını hepimiz biliyoruz.
Bizler, Hatice Bayraktar Lisesi öğrencileri olarak, istenen l00 liraları ödemek istemiyoruz. Bizler, paralı eğitimin yükünün sırtımıza vurulmasına razı değiliz. Kanımca, bir devletin yapması gereken en önemli işlerden biri de, bütçeden ayrılan payın en yüksek bölümü eğitime ve sağlığa ayrılmalıdır. Tabii ki devlet, eğitim ve sağlığı bir toplum hizmeti olarak görüyorsa.
Okullarımız, borç-harç içinde yüzdürülüyor. İşin içine, çaresizlikten veliye, öğrenciye yüklenen okul yöneticileri de girince, bizim bu haksızlıklara karşı çıkmak hakkımız doğuyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz arkadaşlarımızın açıklamalarından bazıları:
“Bir okulun, her öğrenciden alınacak l00 liralık masrafları olamaz. Okullar çıkar gütmez. Eğitim bir haktır. Bu alanda kâr amacı olmaz.” (Merve)
“Benim bu parayı ödeyecek maddi gücüm yok. Ailem ekonomik sıkıntı çekiyor. Burası bir devlet okuluysa, eğitim masraflarımız da tüm yönüyle devletçe karşılanmalıdır.” (Gülistan)
“Okula başlarken bizi kayıt parasıyla soydular. Bu olay yetmiyormuş gibi bir de bu gibi para talepleriyle, parasız eğitim hakkımız engelleniyor.”
Sosyal bir devletin, eğitime önemli ölçüde sahip çıkması lazım. Eğer parasız eğitim şeklinde uygulanan bir eğitim alıyorsak, bunun hiçbir şekilde, hiçbir öğrenciden para almayacak şekilde olması lazım.
Bizler HHBL öğrencileri olarak birlik olacağız ve bizi sömüren, piyasa canavarının ağzına atan paralı eğitim anlayışını sorgulayacağız, karşı çıkmayı sürdüreceğiz. Bütün liselilere çağrımız da budur.
Yaşasın, parasız-bilimsel eğitim!

Zeynep Aral (Kartal-HHBL)


ÖNCEKİ HABER

Çocuk hakları ve medya İܒde tartışıldı

SONRAKİ HABER

Gürsucu’ya cevap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...