16 Mart 2010 00:00

Öğretmenlere yeni angarya

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalıştayda öğretmenlerin ders saati dışında dershaneye gitmek isteyen fakat gidemeyen öğrenciler...

Paylaş

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalıştayda öğretmenlerin ders saati dışında dershaneye gitmek isteyen fakat gidemeyen öğrenciler için ‘hayırsever’ vatandaşlarla görüşüp öğrencilerin dershane ücretlerini temin etmesi kararlaştırıldı.
Devlet okullarında nitelikli eğitim vermek için çabalaması gereken Milli Eğitim Müdürlüğü’nün böyle bir uygulamaya imza atması, dershanelere müşteri sağlarken, öğrencileri ise cemaat dershaneleri ve yurtlarına mahkum edecek. Bu uygulama eğitim emekçilerine ise angarya iş olarak dönecek.
Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen Adana Şubesi, devlet okullarının nitelikli eğitim verip sınav sistemini ortadan kaldırmak yerine uygulama ile cemaat dershanelerinin önünün açıldığını ve dershanelerin meşrulaştırıldığını ifade etti. İş akış planının büyük bölümünde dershanelere gitmek, sınav başarısı, gibi piyasacı bir dilin kullanılması ise dikkat çekti.
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, öğretmen okullarının 162. yılının kutlanmasının arifesinde öğretmen okullarını kapatan zihniyetin devamının böyle bir uygulamaya imza atmasının manidar olduğunu söyledi. MEB’in öğrencilere nitelikli eğitim verme kaygısı olması gerekirken böyle bir uygulamaya imza atmasının piyasacı zihniyetin göstergesi olduğuna dikkat çeken Boğa, uygulamanın dershaneleri ilerde özel okul hüviyetine kavuşturma çabası olduğunu belirtti.
MEB ÖĞRENCİYİ DERSANEYE İTİYOR
MEB’in sınav sistemini kaldırmak yerine öğrencileri dershanelere ittiğini ifade eden Boğa, “Öğrencilerin dershanelere gitmesi için öğretmenlerin finansman bulmaları söyleniyor. Bu uygulama ile maddi durumu olmayan öğrencileri ağlarına düşüren cemaat dershanelerinin, yurtlarının önü açılmak isteniyor. Aynı uygulama öğretmenlerin ders saati dışında bu işleri yapmasını öngörerek, öğretmenlere angarya iş zorluyor. Angarya üstelik Anayasa’ya göre suç olmasına rağmen” dedi.
İş akış kılavuzunun eğitim sisteminin sağlıklı işlemesinden çok hem öğrencileri dershaneler üzerinden sınavlara hazırlamayı hem de öğrenmelere toplam kalite yönetimini sonucu olarak angaryayı dayattığını söyleyen Boğa, Eğitim Sen olarak öğretmenleri böyle bir görevi kabul etmemeleri gerektiği yönünde uyardıklarını söyledi.
(Adana/EVRENSEL)
Serap Yurtman - Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Eğitim-İş’ten ödül tepkisi

SONRAKİ HABER

POLİSLER ÖĞRETMEN OLACAKSA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...