16 Mart 2010 00:00

BAŞYAZI

YÖK yönetimini ele geçiren AKP Hükümeti, üniversitede istediği amaca varabilmek için, dolambaçlı yollar denemekten vazgeçmiyor.

Paylaş

YÖK yönetimini ele geçiren AKP Hükümeti, üniversitede istediği amaca varabilmek için, dolambaçlı yollar denemekten vazgeçmiyor.
Katsayıyla oynayarak ve arkasına tüm meslek liseleri ve ailelerini alarak, İmam Hatiplere verdikleri sözü yerine getirmeyi amaçlayan, ancak bu sefer de Danıştay engeline takılan YÖK, olmadık yollarla bu tutumunda ısrar ederken, şimdi de “yurtdışında lise bitirenlere” ayrıcalık tanıyarak, üniversiteye girişi, parası olanlar için avantaja dönüştürecek bir “yönetmelik” yayımladı.
YÖK’ün sitesinde yayımlanan yönetmeliğe göre, KKTC dışındaki yabancı ülkelerden birinden lise diploması alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, istediği üniversitenin istediği bölümüne sınavsız girebilecek.
Örneğin bir kişi, lisenin tamamını ya da son sınıfını gidip İran’da, Kazakistan ya da Hollanda’da bitirir, diplomasını oradan alırsa, Türkiye’de istediği üniversitenin istediği bölümüne girebilecek!
Bunu kim yapabilir?
Herhalde öncelikle parası olanlar, parayı basar yurtdışında herhangi bir ülkenin bir lisesinde çocuğunu okutabilir.
İkincisi ise; parası olmayanlar, yurtdışında okul açan çeşitli tarikat bağlantılı özel okullarla ilişki kurup, tarikat ehline çocuklarını emanet ederek, bir yurtdışı diploması elde edebilirler. Ki, bu mekanizma bugün de çeşitli biçimlerde işlediği için, yeni yönetmelik bu piyasayı bir hayli canlandıracaktır.
Üçüncüsü ise, tıpkı dershane sisteminde yaptıkları gibi, kimi kişiler ve firmalar, “Yurtdışından lise diploması almayı sağlamak” üzere “Her keseye uygun” diplomalar temin edecek listeler oluşturup yeni bir pazar kurabilirler. Ve böylece orta gelir düzeyinde pek çok aileye de çocuklarına diploma satın alacakları bir yol açılmış olacaktır. (*)
Bütün bunlara itibar etmeyen, etse bile bu miktarda gelire sahip olmayanlar içinse; daha ilkokuldan başlayan dershaneler, özel öğretmenlerle, yüzde 75’in kaybedeceği yarışa girmek için hazırlanma maratonları devam edecek.
Öncelikle YÖK’ün bu yeni yönetmeliği tam bir rezalettir! Herkes için kaldırılması talep edilen üniversiteye giriş sınavını YÖK, sadece parası olanlar için kaldırmaktadır.
Öte yandan bu açık ve hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği bir adaletsizliktir! Çünkü böylece, üniversiteye giriş de, parası olmayanlara karşı parası olanlara açıkça avantaj tanınmaktadır.
Elbette bu durum, üniversiteye giriş sınavlarının ne kadar çivisini çıktığının çok açık göstergesidir ve üniversiteye giriş sınavlarının tümden kaldırılmasına aciliyet kazandırmaktadır. Ancak mevcut YÖK’ün ve onun arkasında duran hükümetin, üniversite sınavlarını kaldırmak yerine bazı kesimlere, özellikle de parası olanlara avantaj sağlayacak değişikliklerle, bu önemli sorunu geçiştirmeyi tercih ettikleri anlaşılmaktadır.
Bu, parası olanlara üniversitenin kapılarını arkasına kadar açan zihniyete karşı mücadelede en başta elbette öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, üniversite camiasının, eğitim camiasının karşı durması gerekir.
Ve yine, bu uygulamadan asıl zarar görecek olan lise öğrencileri ve gelecekte çocukları üniversiteye girecek tüm aileler, bu uygulamanın karşısında olmak durumundadır.
Dolayısıyla “Parasız ve demokratik eğitim” mücadelesinin bir bileşeni olarak “Sınavsız, demokratik, özerk, bilim özgürlüğüne sahip bir üniversite” talebi her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.
Ve elbette bu mücadelenin bir dayanağı olarak “YÖK’ün kaldırılması” mücadelesi de aynı ölçüde önem kazanmaktadır.
Emekçi sınıfların gençliğinin; parasız, demokratik bir eğitim, sınavsız üniversite hakkını elde etmek için, daha ciddi ve daha kapsamlı bir mücadeleden başka bir yolu yoktur. YÖK’ün her gün üniversiteye piyasaya açan karar ve yönetmelikleri sadece bu mücadelenin önemini ve aciliyetini göstermektedir.
(*) Para kazanma söz konusu olduğunda Şeytan’a pabucunu ters giydirecek, “yaratıcı” bir eğitim tüccarı kesimine sahip ülkemizde, diplomanın alınıp satılması için sayısız yol bulunacağından kimsenin şüphesi yoktur!
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

‘Getto yaşamı dayatılıyor’

SONRAKİ HABER

Eğitim-İş’ten ödül tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...