16 Mart 2010 00:00

Halepçe katliamı lanetlendi

Halepçe katliamı, birçok yerde yapılan açıklamalarla lanetlendi.

Paylaş

Halepçe katliamı, birçok yerde yapılan açıklamalarla lanetlendi. 22. yılını geride bırakan Halepçe katliamı, bugün de yapılacak açıklamalarla bir kez daha lanetlenecek.
Dicle Üniversitesi öğrencileri, yaptıkları eylemle Halepçe katliamını kınadılar. Fen-Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, Halepçe katliamını anlatan bir de sokak tiyatrosu sergilediler.
Dicle Üniversitesi öğrencileri de, Fen-Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelerek katliamı kınadılar. Katliam anından fotoğrafların da sergilendiği eylemde, çeşitli yerlere “Unutmadık”, “Unutturmayacağız” dövizleri asıldı. Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Mesut Açıkgöz, Halepçe’nin dünya güç merkezlerinin kontrolünde gerçekleşen bir katliam olduğunu söyledi. Başta ABD olmak üzere batılı devletlerin, Saddam rejimine sessiz kaldığını belirten Açıkgöz, “Demokratik kamuoyu yapılanları lanetle kınarken, Saddam’a bu silahları verenler susuyordu. Emperyalist devletler, girişilen soykırıma karşı sessizliklerini bozmadılar. Ta ki, Saddam’dan beklentileri kalmayana kadar. ABD, Saddam Hüseyin’e kitle imha silahı bulundurmaktan dolayı savaş açtı ve idam etti. Ancak Halepçe katliamına ilişkin bir yargılama yapılmadı. Böylece Halepçe katliamı, birçok yönüyle aydınlatılmadan karanlıkta bırakılmıştır” dedi. Açıkgöz, barışın ısrarlı savunucuları olmaya devam edeceklerini belirterek, yeni Nagazakiler, Hiroşimalar ve Halepçelerin yaşanmaması için herkesi birleşmeye çağırdı. Yapılan açıklamanın ardından, Halepçe katliamını anlatan bir de sokak tiyatrosu sergilendi. Eylemde ayrıca, Ankara Sokak Tiyatrosu oyuncuları da TMK mağduru çocuklar için bir oyun sergiledi.
‘ROMA STATÜSÜ KABUL EDİLMELİ’
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), dün Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklaması ile Halepçe katliamını kınadı. BDP Ankara İl Başkanı Mehmet Hanifi Şelem, mart ayının “bayramın katliama dönüştürüldüğü ay” olduğunu söyledi. Şelem, 22 yıl önce 5 bin Kürdün Halepçe’de katledildiğini belirtti. Şelem, dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve bu trajediyi yaratanlar hakkında uluslararası kurumların ve dünya kamuoyunun yeterince tepki vermediğini belirtti. 12 Mart 2004’te 30 kişinin yaşamını yitirdiği Suriye’nin Qamışlo kentinde yaşananları hatırlatan Şelem, “Bu durum, insanlık suçlarının bir ülkeye, bir döneme ve bir kişiye özgü olmadığını göstermektedir” dedi. Katliamlardan, işkencelerden ve insanlık suçlarından hesap soracak bir mekanizmaya gerek olduğunu söyleyen Şelem, Başbakan’ın 2004’te AB Parlamentosu’na “Roma Statüsü’nü kabul edeceğiz” sözü verdiğini hatırlattı. Şelem, “Mahkemenin statüsü bir an önce kabul edilmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

KATLİAM HER YERDE KINANDI

Erzincan, Siirt, Iğdır, Van, Hakkari, Bitlis ve Ağrı’da düzenlenen sessiz yürüyüşler ve basın açıklamalarıyla protesto edildi.
BDP Erzincan İl Örgütü, Gazi, Beyazıt, Qamişlo ve Halepçe katliamlarını protesto etmek amacıyla 13 Şubat Caddesi üzerinde basın açıklaması düzenledi.
Aralarında BDP Kurtalan İlçe Başkanı Abdulgafur Kubilay, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, il genel ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu kalabalık bir grup 22. yılında Halepçe Katliamı’nı kınamak amacıyla Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı.
Van’da BDP İl Başkanlığı önünde toplanan yüzlerce kişi, Sanat Sokağı’na kadar sessiz bir şekilde yürüyerek katliamı protesto etti.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Zeve Kampüsü’nde bulunan merkezi kafeterya önünde bir araya gelen YÖDER üyesi öğrenciler, katliamı yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Çaldıran ve Erciş’te de katliam lanetlendi. BDP tarafından Hakkari Kültür Merkezi’nde katliamı anma etkinliği yapıldı. Bitlis’in Güroymak ilçesinde katliamda yaşamını yitirenler için mevlit okundu. Ağrı’nın Patnos ilçesinde BDP ilçe binası önünde yapılan açıklamada, katliam kınandı. Doğubeyazıt ilçesinde, BDP ilçe binası önünde toplanan yüzlerce kişi yürüyüş yaptı.
BDP Iğdır İl Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve Belediye Başkanı Vekili Hüseyin Malk’ın aralarında bulunduğu 500 kişi katıldı. İHD İstanbul Şubesi, 16 Mart Halepçe katliamının 22. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yeni katliamların olmaması için savaşlara karşı tüm insanları mücadeleye çağırdı. (HABER MERKEZİ)

5 BİN KİŞİ KATLEDİLDİ

16 Mart 1988 günü Halepçe’de katliam yaşandı. Gerçekleşen katliamda kimyasal ve biyolojik silahlar kullanıldı. Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu katliamda Halepçe halkı katledildi.
Halepçe’nin, sokaklarda zehirle öldürülmüş 5 binin üzerinde yaşlı, genç, kadın, erkek ve çaresiz çocuk katledildi.
Halepçe Katliamı İran -Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin, 1986-1988’de Irak’ın kuzeyinde Kürtlere karşı “El-Enfal Harekatı” adıyla bir operasyon yapıldı.
Saddam Hüseyin İran ordusu için Irak’ın Kuzeyine Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî’ye (Kimyasal Ali) zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti.
Kimyasal Ali 16 Mart’ta zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombalar yağdırdı. 5 bin kişinin katledildiği katliamda, 7 bin kişi de yaralandı.
ÖNCEKİ HABER

Ölen ölsün, maksat huzur kaçmasın!

SONRAKİ HABER

BES üyesi maliye emekçileri, talepleri için 25 Mart’ta iş bırakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...