16 Mart 2010 00:00

Ölen ölsün, maksat huzur kaçmasın!

ELAZIĞ’da yaşanan depremin ardından yeniden gündeme gelen binaların sağlamlığı sorunu daha depremin üzerinden bir hafta geçmeden unutuldu.

Paylaş

ELAZIĞ’da yaşanan depremin ardından yeniden gündeme gelen binaların sağlamlığı sorunu daha depremin üzerinden bir hafta geçmeden unutuldu. Başbakan’ın başta okullar hastaneler olmak üzere ülkedeki binaların çoğunluğunun depreme dayanıksız olduğu gerçeğini unutarak, depremdeki can kayıplarının nedeninin kerpiç evler olduğunu iddia etmişti.
Oysa son olarak Ardahan’da yaşanan bir gelişme aslında devletin insanların can güvenliğini hiç düşünmediğini bir kez daha ortaya koydu.
Çürük olduğu gerekçesi ile Ardahan’da boşaltılan bir okul, Elazığ’daki depremden 4 gün sonra Halk Eğitim Müdürlüğü binasına çevrildi. Bina bir yıl önce de Ardahan Üniversitesi’ne verilmesiyle gündeme gelmiş, Meclis’te bir soru önergesine konu olmuştu. Eleştirilere kulak tıkayan Vali Mustafa Tekmen, “Şu anda mahsurlu olacağını sanmıyorum. Milletin huzurunu bozacak şeyler söylemeyin” dedi.
FAY HATTINI ÜZERİNDE
Uzmanların ‘yırtılabilir’ dediği Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinden bulunan Ardahan’da
yaşanan gelişme oldukça dikkat çekici. Depreme dayanıklı olmadığı için boşaltılan okul, yapılan görkemli açılışla Halk Eğitim Müdürlüğü binasına çevrildi.
23 Şubat İlköğretim Okulu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmişti. Okul ve 700’ü aşkın öğrenci, daha önce valilik olarak kullanılan binaya taşındı. Ardından sonra yaşanan uygulamalar herkesi şoke etti. ‘Depreme dayanıksız’ olduğu için tahliye edilen okul binası, Halk Eğitim Müdürlüğü binasına çevrildi.
KURSİYERLER TEDİRGİN
Kadınlara dikiş-nakış gibi değişik alanlarda eğitimlerin verileceği bina, 12 Mart’ta Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, İl Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Görgülü ve kursiyerlerin katıldığı törenle hizmete açıldı. Kursa katılacak kadınlar, bir yandan ‘çürük’ diye boşaltılan binada eğitim alacakları için tedirginlik duyuyor. Bu durumun katılımı etkileyeceğini düşünen kursiyerler, diğer yandan da kursların kapatılmasından endişeli.
23 Şubat İlköğretim Okulu’nun binası çürük raporu olmasına rağmen bir yıl önce de Ardahan Üniversitesi’ne devredilmesiyle gündeme gelmişti. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, çürük raporu bulunan binanın Ardahan Üniversitesi’ne verilmesi ve binada öğretim yapılmak istenmesiyle ilgili dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevaplandırılması için soru önergesi vermişti.
AKILLARA ZARAR AÇIKLAMA
Vali Tekmen, yaşanan bu gelişmeye ilişkin akıllara zarar bir açıklama yaptı. “Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle öğrencilerimizi feda mı ettik? 1999’da yaşanan depremin ardından neredeyse tüm binalar için güçlendirme yapılması yönünde öneride bulunuldu. Belki burası için de deprem olması halinde, güçlendirme çalışması gerekir” diyen Tekmen, “Şu anda mahsurlu olacağını sanmıyorum. Milletin huzurunu bozacak şeyler söylemeyin” demeyi de ihmal etmedi.
İl Milli Eğitim Müdürü ise ‘sıkıntı yok’ açıklamasında bulundu. (ARDAHAN)
ÖNCEKİ HABER

Newroz hazırlıkları sürüyor

SONRAKİ HABER

Halepçe katliamı lanetlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...