16 Mart 2010 00:00

Şapkadan tavşan çıkmadı

Başbakan, açılım vaadiyle Abdi İpekçi’ye topladığı binlerce kişiye, tek somut öneride bulundu, o da borçlanma karşılığı TOKİ evleri.

Paylaş

Başbakan, açılım vaadiyle Abdi İpekçi’ye topladığı binlerce kişiye, tek somut öneride bulundu, o da borçlanma karşılığı TOKİ evleri. Bu öneri, dün Roman derneklerinin gündemindeydi. Başbakan’ın önerisini yetersiz bulan Romanlar şöyle dedi: “Mahallemizde kültürümüzü yaşatacak bir çözüm istiyoruz.”
KÜLTÜRÜN YAŞATILMASI ÖNEMLİ
Roman Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak, Romanların hükümetten en önemli beklentilerinin iş, eğitim ve konut olduğunu söyledi. Romanlara karşı bir önyargı yaşandığına dikkat çeken Çardak, “Suç potansiyeli olan yerler olarak değerlendiriliyor” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın, TOKİ’nin Roman vatandaşlar için inşa edeceğini söylediği konutları değerlendiren Çardak, “TOKİ evleri tamam, ancak biz asıl, mahallelerdeki konutların yaşanılabilir hale getirilmesini istiyoruz. Roman kültürünün korunması da son derece önemli” diye konuştu.
KÜLTÜRÜMÜZ KABUL EDİLMELİ
İzmir Roman Müzisyenler Derneği Başkanı Reşat Gülşen, Başbakan tarafından kaale alındıkları için umutlu olduklarını söyledi. “Ancak beklentilerimiz var” diyen Gülşen, “Romanların yüzde 95’i müzisyen ya da sahne sanatçısıdır. Ancak, hiçbir sosyal güvenceleri yok” diye konuştu. Romanların Türkiye için bir kültürel zenginlik olduğuna işaret eden Gülşen, “Müziğimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz, ancak öncelikle Türkiye bizim kültürümüzü kabullenmeli” dedi.
SOMUT PROJELER ...
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Çıstır, Başbakan’la yapılan toplantının önemli olduğunu belirterek, “Ancak sürdürülebilir bir politikanın zemini oluşturulmadı. Bardağın boş tarafını da görmek gerekir” diye konuştu. ‘Ayağı yere basan, somut projeler’ getirilmediğini kaydeden Çıstır, şunları dile getirdi: “TOKİ’den bahsedildi. Şapkadan tavşan çıkmadı. Bu zaten sürdürülen bir proje. Mahallede iyileştirmeler yapılmalı.”
BİZİ KANDIRIYORLAR
Türkiye’nin değişik illerinden dün İstanbul’a gelen Romanlar arasında, Samsun Belediyesi tarafından evleri yıkılan Romanlar da vardı. “Samsunlular 264 Evler Sakinleri” isimli grup, Roman açılımına ilişkin görüşlerini açıkladı. Açıklamada, “Bizler, Samsun’da ‘200 Evler’de yaşarken, belediyenin vermiş olduğu kararla evleri yıkılarak ‘264 Evler’ toplu konutlarına yerleştirilen Romanlarız. Tehdit, hile ve baskı ile imza attırılan sözleşmelerle evlerimizi yıktılar. Şimdi verdikleri evlerden bizi atmak için davalar açtılar. Ayrıca eski mahallemizde daha mutlu ve huzurluyduk. Açılımla bizi kandırmaya çalışıyorlar” denildi. (HABER MERKEZİ)

AYRIMCILIK SÜRÜYOR
Romanların bir başka sorunu ise ayrımcılık. Bu konu hayatları boyunca karşılarına çıkıyor. Son olarak Manisa’da bu tabloyla karşı karşıya kaldılar. Selendi’de yılbaşı gecesi kahvede “Çingeneye çay yok”la başlayan kavga, Necdet Uçkun’un kalp kriziyle ölmesi, akrabalarının kahveyi basması, ardından yüzlerce kişinin çadırlarına, evlerine, arabalarına saldırmasıyla son buldu. İlçede “Romanları istemiyoruz” sloganları atıldı. Ardından göçe zorlandılar. Yetkililer ise ayrımcılığı körükleyen açıklamalarıyla sorunu iyice büyüttü.
ÖNCEKİ HABER

Başbakan Erdoğan’dan eksen rehberi!

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...