16 Mart 2010 00:00

Silah tekelleri kana doymuyor

Dünya çapında birkaç yıldır etkisini gösteren ekonomik kriz nedeniyle pek çok sektörde daralma yaşanırken, silah sanayiinde adeta patlama yaşanıyor.

Paylaş

Dünya çapında birkaç yıldır etkisini gösteren ekonomik kriz nedeniyle pek çok sektörde daralma yaşanırken, silah sanayiinde adeta patlama yaşanıyor.
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yapılan açıklamaya göre 2005-2009 yılları arasında dünya genelinde silah satışı yüzde yirmi arttı. 2000-2004 yılına göre yapılan kıyaslama, son 5 yıl içinde silah üreten büyük emperyalist devletler tarafından gerçekleştirilen silah satışlarının yüzde 22 arttığını gösterdi.
En çok satılan silahlar arasında roket, savaş uçağı ve mermi bulunuyor. Sipri Başkanı Paul Holtom, dünya çapında silah satışında savaş uçaklarının satışının yüzde 27 arttığına işaret etti.
EN ÇOK ABD SATIYOR
Sipri tarafından verilen bilgiye göre ABD, dünya silah satışında en büyük payı elinde bulundurmaya devam ediyor. Son beş yıl içinde ABD, dünyadaki silah satışının yüzde 30’unu gerçekleştirdi. Bu satışın yüzde 39’unu savaş uçakları oluşturdu. ABD’yi yüzde 23 ile Rusya takip ediyor. Avrupa’da en çok silah satan ülke Almanya olurken, onu Fransa ve İngiltere takip etti.
TÜRKİYE, ALMANYA İÇİN VAZGEÇİLMEZ
Son beş yıl içinde silah satışını en çok artıran ülke ise Almanya. Almanya, önceki beş yıla göre dünya silah satışındaki payını yüzde 6’dan yüzde 11’e çıkardı. Almanya’dan en çok silah satın alan ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Sipri’nin verilerine göre Almanya’nın sattığı silahların yüzde 14’ü Türkiye’ye gitti. Türkiye, geçtiğimiz yıl Almanya’dan 2 milyar avro karşılığında U214 tipi 6 denizaltı siparişi yapmıştı.
Alıcı ülkeler listesinde Türkiye’yi, yüzde 13 ile şu sıralar ağır bir ekonomik bunalım yaşayan Yunanistan takip ediyor.
Yunanistan, bundan 5 yıl önceki araştırmada dünya genelinde Çin ve Hindistan’dan sonra en çok silah satın alan üçüncü ülke olmuştu. Son beş yıl içinde ise dördüncü sıraya düştü. Sipri’nin araştırmasına göre Yunanistan’ın son beş yıl içinde aldığı silahların yüzde 38’ini, ABD’nin ürettiği F-16C ve Fransa’nın ürettiği Mirage 2000-9 tipi savaş uçakları oluşturuyor.
Bu durumun kendisi bile, Yunanistan’ın aşırı borçlanmasında yüksek miktarda silah satın almasının yattığını gösteriyor.
GERİLİMLİ BÖLGELER İLK SIRALARDA
Dünya genelinde silah satın alan ülkelerin çoğunun “gerilimli bölgeler”deki ülkeler arasında olduğu dikkat çekiyor. ABD’den en fazla silah satın alan ülkeler arasında Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail bulunuyor.
Rusya’dan en çok silah alan ülkeler ise Çin, Hindistan ve Cezayir.
Çatışma ve gerilimlerin yüksek olduğu bölgelerdeki ülkeler silahlanmaya hız verirken, özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinde aşırı bir artış dikkat çekiyor.
Malezya, 2005-2009 yılları arasında geçtiğimiz beş yıla göre silahlanmaya ayırdığı bütçeyi yüzde 722 artırdı. Yine Güney Amerika ülkeleri de son beş yıl içinde yüzde 150 daha fazla silah satın aldı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bu da Afganistan’ın Blackwater’ı!

SONRAKİ HABER

Bakanlar Kurulu toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa