16 Mart 2010 00:00

Bu da Afganistan’ın Blackwater’ı!

IRAK işgalinin ardından bu ülkede direnişçilere karşı kanlı saldırılar geçekleştiren Blackwater benzeri özel güvenlikçilerin, Afganistan’da da kullanıldığı ortaya çıktı

Paylaş

IRAK işgalinin ardından bu ülkede direnişçilere karşı kanlı saldırılar geçekleştiren Blackwater benzeri özel güvenlikçilerin, Afganistan’da da kullanıldığı ortaya çıktı. ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bir yetkilisinin, Afganistan ve Pakistan’daki militanların izini sürmek ve onları öldürmek üzere özel sözleşmelilerden oluşan bir infaz timi kurduğunu yazdı.
Gazetenin internet sitesinde, askeri yetkililere ve ABD ile Afganistan’daki iş adamlarına dayanarak yayımlanan habere göre orduda halen üst düzey sivil görevli olarak çalışan emekli Hava Kuvvetleri Subayı Michael D. Furlong, CIA ve Özel Kuvvetlerin eski elemanlarının çalıştığı özel güvenlik şirketlerinden sözleşmeli personel kiraladı.
Hükümet yetkilileri, Furlong’un, Afganistan’ın Pakistan sınırının iki tarafında militanların ele geçirilmesine yönelik gizli faaliyetler için ABD’li komutanların, Afganistan’ın sosyal ve aşiret yapısıyla ilgili bilgi edinmesi amacıyla kullanılan bir programdan para aktarmış olabileceğini ifade etti.
Adı açıklanmayan ABD askeri ve istihbarat yetkilileri ile bölgedeki iş adamlarıyla yapılan röportajlara dayanan haberde, özel güvenlikçilerin, şüpheli militanların ve militan kamplarının yerleri konusunda topladığı istihbaratın, Afganistan ve Pakistan’da olası bir öldürücü hamle için askeri birimlere ve istihbarat yetkililerine gönderildiği belirtildi.
New York Times’ın görüştüğü bazı yetkililer ise Furlong’un kayıt dışı casusluk faaliyeti yürüttüğü izlenimlerinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Bir hükümet yetkilisi, meşru istihbarat faaliyetleri bozulmadan bir savaş bölgesinde James Bond edasındakileri çalıştırmanın kötü bir fikir olduğunu belirtti.
IRAK ÖRNEĞİ
ABD Dışişleri Bakanlığı için Irak’ta “görev yapan” en büyük özel güvenlik şirketi olan Blackwater’ın adı, 2007 yılında Bağdat’ta 17 sivilin vurularak öldürülmesinin ardından gündeme gelmişti.
2007 yılındaki olaydan sonra Irak’ta yabancı güvenlik şirketlerinin görev yapması sınırlandırılmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’i memnun etmek çok zor

SONRAKİ HABER

Silah tekelleri kana doymuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...