16 Mart 2010 00:00

Karşıyaka baz istasyonu kaynıyor

İZMİR’in güzel ilçesi Karşıyaka yüzlerce baz istasyonu tarafından adeta istila edilmiş durumda…

Paylaş

İZMİR’in güzel ilçesi Karşıyaka yüzlerce baz istasyonu tarafından adeta istila edilmiş durumda… GSM şirketlerinin en kolay ve pervasızca baz istasyonu kurdukları ilçelerden biri olan Karşıyaka’da yaşayanlar, yıllardan beri evlerle iç içe kurulmuş olan baz istasyonlarına tepkili iken, bunların sayılarının her geçen gün artması ve önceden yapılmış olanların da güçlendirilmesi için çalışmalar yürütülmesi karşısında kaygılı günler yaşıyorlar.
KARŞIYAKALILAR NE DİYOR?
Karşıyaka halkı, yıllardan beri baz istasyonlarına karşı son derece duyarlılık gösterirken, GSM firmalarının pervasızlığı da bir o kadar bezdirici durumda… Baz istasyonlarının yoğun yerleşim alanlarından kaldırılmasına dair önemli Yargıtay kararları Karşıyaka’da açılmış olan davalar sonucu verilmişken, ya bu kararlar uygulanmıyor, ya da baz istasyonu bir sokaktan sökülüp, diğerine kuruluyor. Geçtiğimiz yaz, belediyeye ait parkın içine kurulmaya çalışılan ve çevrede yaşayanların ısrarlı mücadelesi sonucunda, çalışmaya başlamadan kurulduğu yerden söktürülen örnek de yine Karşıyaka’dan. Ancak, günümüzde birçok belediye baz istasyonlarına denetim ve kısıtlamalar getirirken, Karşıyaka belediye binasının üzerinde baca görüntüsü verilmiş bir baz istasyonunun bulunmasına Karşıyakalılar bir türlü anlam veremiyorlar. Karşıyaka’nın en işlek noktalarından birinde bulunan belediye binasının üzerine baz istasyonu kurulmasına, belediyenin nasıl izin verdiği bilinmiyor.
Karşıyaka’da bulunan tüm okulların çok yakınında baz istasyonları var. Örnekköy’de Kazım Dirik İlköğretim Okulu’na 100 metre uzaklıkta bulunan baz istasyonu 10 yıl önce kurulmuş. Geçtiğimiz günlerde, 3G için güçlendirilen istasyonun çevresinde çeşitli tamirci dükkanları ve kalabalık apartmanlar var. Yaklaşık 20 metre uzaklıktaki apartman sakinleri bu istasyonun kaldırılması için imza topluyorlar.
DAVA AÇACAKLAR
Apartman Yöneticisi Turgut Aydın, dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Apartmanda yaşayan Ali ve Havva Pehlivan istasyonun tam karşılarında olduğunu, şiddetli baş ağrısı çektiklerini, apartmanda üç kişide göz tansiyonu şikayeti ortaya çıktığını belirterek endişelerini dile getiriyorlar. Aynı mahallede yaşayan Halil ve Mehmet Aydoğdu kardeşler, evde yaşlı, ağır hasta insanları olduğunu; çocuklarının yakındaki okula gittiğini, bütün gün sokakta oynadıklarını söyleyerek bu baz istasyonunun oradan kaldırılmasını istediklerini, ama ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini söylediler. Normalde mahalle muhtarlarının bu gibi konularda ne yapılacağını anlatması gerektiğini ama muhtarın hiçbir şekilde ilgilenmediğini belirttiler.
Çok yakınında baz istasyonu olan okullardan bir de Demirköprü’deki Hasan Pınarçalı İlköğretim Okulu… Hemen yanı başında Demirköprü Diş Hastanesi, diğer yanında 120 dairelik bir site ve 50 metre ötedeki küçük bir evin çatısında baz istasyonu. Bu istasyon da 10 yıldan beri orada… İlk kurulduğunda imzalar toplanmış, dilekçeler yazılmış kaldırılması için, ama bugüne kadar bir sonuç alınamamış.
UYKUSUZLUK, BAŞ AĞRISI...
Apartmanda yaşayanlardan Mahmut Paksoy, kaldırılması için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Emekli Öğretmen Lütfiye Sözeyataroğlu, okulun ve hastanenin bu kadar yakınında baz istasyonu olmaması gerektiğini söylüyor. Uykusuzluk sorunu çektiğini, sürekli başı ağrıdığını ve “Acaba bir gün kanser mi olacağım” endişesi ile yaşadığını belirten Sözeyataroğlu, bu istasyonun kaldırılmasını istiyor. İpek Semerci, İnternetten konuyu incelediklerini ve baz istasyonlarının zararlarını bildiklerini söylüyor. Hep birlikte bir şeyler yapmaları gerektiğini ifade ediyor. Ayfer Şahin ise çocuklarının karşıdaki okulda okuduğunu gün boyunca baz istasyonunun etkisinde kaldıklarını ve baz istasyonunun kaldırılması için yapılacak eylemliliklere katılacağını belirtiyor.
(İzmir/EVRENSEL)
Neşe Dilek - Uyar Demircioğlu
ÖNCEKİ HABER

YAMANLAR’DA BAZ EYLEMi

SONRAKİ HABER

‘Rehavete kapılmak yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...