17 Mart 2010 00:00

BAŞYAZI

Bugün manşetimizi, Taner Şimşek arkadaşımızın Çorum’dan yaptığı Mac Tekstil Genel Müdürü Selim Şahin ve Personel Müdürü Mürsel Topaktaş’ın “Nerede bu devlet!” diye çığlık attıracak itiraflarından yaptık.

Paylaş

Bugün manşetimizi, Taner Şimşek arkadaşımızın Çorum’dan yaptığı Mac Tekstil Genel Müdürü Selim Şahin ve Personel Müdürü Mürsel Topaktaş’ın “Nerede bu devlet!” diye çığlık attıracak itiraflarından yaptık.
Mac Tekstil adına, okuyucularımız yabancı değil. Çünkü daha önce de Mac Tekstil’deki vahşi sömürü koşulları ve hak hukuk tanımayan uygulamalarla ilgili haberler gazetemizde çıkmıştı. Bu sefer haberin farkı, bizim daha önce Mac Tekstil’de çalışan işçilerin iddiaları üstünden yaptığımız haberlerin, patron temsilcileri tarafından doğrulanması; uygulanan yasa tanımazlık ve vahşi sömürünün, “ticaret özgürlüğü” ve “kâr” adına işletmenin yetkilileri tarafından pervasızca savunulmasıdır.
Çorum’da fabrika açmalarını firma temsilcileri şöyle açıklıyor: “Biz Çorum’a ücretlerin düşüklüğü nedeniyle geldik… Devlet teşviki var, ücretler ucuz dedik. Burada da ücretler düşük. Hükümet de, devlet de, sigorta da Anadolu’da fiyatların düşük olduğunu biliyor. Burada insanlar 450-500 TL’ye çalışıyor. Birçok yerde insanlar 300 TL’ye çalışıyor. İşçiye 600-700 TL versem zaten İstanbul’da çalışırdım, Çorum’a gelmezdim.”
Yaptıklarını böyle, piyasacı bir görüşe yediren firma sözcüleri, açıkça; asgari ücretin altında işçi çalıştırdıklarını ilan edip savunuyorlar. Üstelik de “Başkaları 300 TL’ye işçi çalıştırırken biz 450-500 TL’ye çalıştırıyoruz” diye yaptıklarıyla övünüyorlar. Yine aynı kişiler, açıkça “fazla mesai” dayatması yaptıklarını da kabul ederken, fazla mesai ücreti vermemeyi de doğru bulduklarını söylüyorlar.
Marifetlerini, “Evet, yaptığımız yasalara aykırı, biliyoruz. Ama piyasa böyle işliyor. Bunu hükümet de, devlet de, sigorta da biliyor” diye pekiştiriyorlar.
Evet, buraya kadarki, gözü paradan başka bir şey görmeyen, işçileri tuvalete bile bırakmadan çalıştırmak isteyen patron zihniyetinin ifadesidir. Ama firma sözcülerinin “Yaptıklarımız yasalara aykırı. Bunu hükümet de, devlet de, sigorta da biliyor” demelerine ne demeli?!.
Bu kişiler aptal olmadıklarına göre “Yasaları çiğniyoruz” diye bütün basın önünde nutuk atma özgüvenini nereden buluyorlar?
Yani, Çorum’daki Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün yetkilileri, bu firmada, (tabii diğer firmalarda da) asgari ücretten daha düşük ücrete işçi çalıştırıldığı ve fazla mesai yaptırılıp yasaya aykırı olarak ücret ödenmediğini bildikleri halde, hiçbir işlem yapmamıştır. Yani, aslında sigorta ve onun denetimle görevli müfettişleri, görevlerini yerine getirmemişler; yüzlerce işçinin yasal haklarının gasp edilmesine göz yummuşlardır. Oysa onlar, bu hukuksuzlukları denetlemek ve bunların önüne geçmek için maaş almaktadırlar.
Peki şimdi ne olacaktır?
Bölge Çalışma Müdürlüğü, firma yetkililerinin bu açıklamasını, müfettişler ve öteki yetkililer için bir suç duyurusu sayarak harekete geçecek midir?
Çorum savcıları, bu kişilerin; “Biz yasaları çiğnedik, çiğniyoruz. Bunu da devletin yetkilileri biliyordu” açıklamasını “suç duyurusu” kabul ederek, hem bu kişiler hem de sigorta yetkilileri hakkında bir soruşturma başlatacak mıdır?
Ya konfederasyonlar, sendikalar, Çorum’daki sendika şubeleri?..
Bu durum üstünden olayın takipçisi, bu davanın sürdürücüsü mü olacaklar; yoksa “Bizim üyemiz değil, bize ne Mac Tekstil’de yasalar uygulanmıyorsa” diyerek, olup biteni seyir mi edecekler?
Bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak şu bir gerçek ki; patronların emekçilere karşı işlediği bu türden sınıfsal suçlar, bütün ülke sathında yaygın bir biçimde işlenmektedir. Ancak, “yargı reformu”ndan, ‘adalet reformu”ndan söz ederken mangalda kül bırakmayanların gündeminde bunlar yoktur. Varsa yoksa “HSYK’nın üyelerini kim belirleyecek”le reform aynileştirilmiştir.
Evet, Mac Tekstil’de olanlar tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmış, patron sözcüleri suçlarını itiraf etmişlerdir. Bundan sonra bu konuda üstüne görev düşenlerin neler yapacağı önemlidir. Ve Evrensel’in bunun takipçisi olacağından kimsenin şüphesi olmasın!..
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da zam tepkisi sürüyor

SONRAKİ HABER

At etinden sonra bir de ceza yediler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa