17 Mart 2010 00:00

İşsizlik ve yoksulluk gençleri suça itiyor

İSTANBUL Bağcılar İnönü Mahallesi’nde artan işsizlik nedeniyle yaşanan sorunlar mahallelileri tedirgin eder duruma geldi.

Paylaş

İSTANBUL Bağcılar İnönü Mahallesi’nde artan işsizlik nedeniyle yaşanan sorunlar mahallelileri tedirgin eder duruma geldi. Mahallede krizle birlikte artan işsizlik kapkaç e hırsızlık olaylarının da artmasına neden olmuş. Gençler arasında yaşanan çeteleşme de mahallelileri tedirgin ediyor. Yetkililerin yaşananları izlemekle yetinmesi ise tepki çekiyor.
Mahallede temizlik malzemeleri satan bir dükkanı olan Niyazi Kaya, krizle birlikte işlerinin kötüye gittiğini anlatıyor. İşsiz kalan ailelerin temizlik malzemesi dahi alamadığını belirten Kaya, krizin ardından hırsızlık ve kapkaç olaylarının arttığına da dikkat çekiyor.
HIRSIZLIK VE KAPKAÇ ARTTI
Hacı Güven de mahallenin 10 yıllık esnafı . “Mahallede tiner ve bali kullanan gençler çoğaldı, akşamları kapı önlerinde toplanıyorlar. Geçen gün kapı önünde bir genç bıçaklandı. Akşam eve korkuyla gidiyoruz. İşsizlik hat safhada, çalışansa asgari ücret alıyor” diye krizle birlikte mahallelerinde yaşanan değişimliğe dikkat çeken Güven, sözlerine şöyle devam ediyor. “10 sene önce daha iyiydi durumumuz. Çalışanlar emeğinin karşılığını alamıyor. Mahallede hırsızlık ve kapkaç oluyor. Tanıdığım gençler yanıma gelip amca telefonumu, cüzdanımı çaldılar diyor. Kızımın çantasını jiletle kesmişler ne varsa almışlar.”
BELEDİYEYE KÖMÜR DAĞITMAK YETİYOR
İş bulamayan gençlerin hırsızlık ve kapkaça yöneldiği ifade eden Güven, olayların sona ermesi için gençlere iş imkanı sunulması gerektiğini dile getiriyor. Mahallede yaşanan sorunlar için birçok kez belediyeye gittiklerini ifade eden Güven, “İnsanlar belediyeye gidiyor ama sonuç alamıyor. Sana bir torba kömür veya 5 kilo makarna veriyor ve susturuyor. Bağcılar belediyesi sorunlarımızla ilgilenmiyor Belediye kömür makarna dağıtmakla ailelere yardın ettiğini, yoksulluğu giderdiğini düşünüyor” diye konuşuyor.
EMNİYETİN DE HABERİ VAR AMA...
Bir tekstil atölyesinde çalışan Necmi Baran yaşananların nedeninin artan işsizlik olduğunu belirtiyor. Kahvelerin işsizlerle dolu olduğunu söyleyen Necmi , “Akşam eve giderken boş arazilerde toplanmış bir sürü genç oluyor, sürekli olaylar kavgalar oluyor Kadınlar oradan geçerken sözle, gözle bazen elle taciz ediliyorlar” diye yaşananları anlatan Baran, “Yaşananlardan muhtarın, belediyenin ve emniyetin haberi var ama çözmüyorlar” diye yetkililere tepki gösteriyor.
‘GÖLGEDEN KORKAR OLDUK’
Ekin Çelik mahallenin öğretmeni. 4 yıldır mahallede öğretmenlik yaptığını söyleyen Çelik, “Bir kadın olarak çok rahatsız oluyorum çünkü rahatsız edici sözler ve davranışlar sergiliyorlar. Gençlerin işi olmayınca köşede bekliyor, hırsızlıkta yapıyor” diyor. Belediyenin gençlere iş imkanı sağlaması gerektiğini belirten Çelik, “Bu mahallede çocuklar sokaklarda büyüyor, sokak kültürü ile yetişiyor. Biz dersleri bıraktık sadece ahlak ve davranış eğitimi vermeye çalışıyoruz” diyerek yaşananlara çözüm bulmaya çalıştıklarını anlattı.
Ev hanımı Meryem Teber de yaşananlardan tedirgin. “İnsan artık gölgesinden korkar oldu” diye içinde bulunduğu zor duruma anlatan Teber, çocuklarını gönül rahatlığıyla sokağa gönderemediklerini belirtiyor. Yaşanan zorluklara karşı dayanışmanın önemne dikkat çeken Teber, mahallelinin birlik olmasını istiyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Arife Onat - Davut Fırat
ÖNCEKİ HABER

Esnaf mallarını depoya atıyor

SONRAKİ HABER

Ankara’da zam tepkisi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...